Computer Organisation and Architecture MCQ Questions and Answers Part – 1

Computer Organisation and Architecture MCQ Questions and Answers Part – 1

Computer Organisation and Architecture MCQ Questions and Answers Part – 2

Computer Organisation and Architecture MCQ Questions and Answers Part – 3

1. How many digits are used in Binary number system?
A. zero.
B. one.
C. two.
D. three.
ANSWER: C
2. What type of computer uses the binary number system?
A. Analog.
B. Super.
C. Intra.
D. Digital.
ANSWER: D
3. What digit is called a bit?
A. decimal.
B. binary.
C. octal.
D. hexadecimal.
ANSWER: B
4. Which component of the computer consists of physical entity of the device?
A. software.
B. middleware.
C. hardware.
D. firmware.
ANSWER: C
5. Which consists of instructions and data that computer manipulates to perform data processing tasks?
A. software.
B. middleware.
C. hardware.
D. firmware.
ANSWER: A
6. What is the term used for “sequence of instructions for the computer”?
A. hardware.
B. program.
C. data.
D. instruction.
ANSWER: B
7. What is concerned with the way the hardware components operate to form computer system?
A. Computer organization.B. Computer design.
C. Computer architecture.
D. Computer implementation.
ANSWER: A
8. The manipulation of binary information is done by logic circuits called __________.
A. blocks.
B. gates.
C. symbols.
D. functions.
ANSWER: B
9. Each gate can be represented in tabular form by __________.
A. symbols.
B. function.
C. truth table.
D. logic.
ANSWER: C
10. If both inputs A and B are equal to 1 in AND gate, the output is_______.
A. zero.
B. one.
C. don’t care.
D. binary.
ANSWER: B
11. A Boolean function can be translated from ______________ expression into a logic diagram.
A. boolean.
B. logical.
C. relational.
D. algebric.
ANSWER: D
12. The map simplification method is also known as ___________ map.
A. karnaugh.
B. algebric.
C. basic.
D. binary.
ANSWER: A
13. The condition when it does not matter if the function produces 0 or 1 for a given minterm is ________________.
A. SOP.
B. POS.
C. NOR.
D. don’t care.
ANSWER: D
14. A _________ circuit is a connected arrangement of logic gates with a set of inputs and outputs.
A. arithmetic.
B. logic.
C. combinational.
D. shift.
ANSWER: C
15. The addition of 2 binary digits is done by ___________ circuit.
A. half adder.
B. full adder.C. BCD adder.
D. composite adder.
ANSWER: A
16. A _________ is a combinational circuit that forms sum of 3 input bits.
A. half adder.
B. full adder.
C. BCD adder.
D. composite adder.
ANSWER: B
17. The storage element employed in clocked sequential circuit is called ___________.
A. memory.
B. flipflop.
C. circuit.
D. subtractor.
ANSWER: B
18. Minterm is also called ________.
A. standard product.
B. standard sum.
C. union.
D. difference.
ANSWER: A
19. In flip-flop input R stands for __________.
A. read.
B. reset.
C. reimburse.
D. rectangle.
ANSWER: B
20. The _________ flip-flop is a slight modification of SR flip-flop.
A. JK.
B. T.
C. edge triggered.
D. D.
ANSWER: D
21. In T flip-flop T stands for ___________.
A. technical.
B. toggle.
C. trigger.
D. type edged.
ANSWER: B
22. Special input terminal for setting the flip-flop is called ______.
A. clear.
B. set.
C. preset.
D. reset.
ANSWER: C
23. A _____________ circuit is an interconnection of flip-flops and gates.
A. combinational.
B. arithmetic.
C. shift.
D. sequential.ANSWER: D
24. The state table of sequential circuit consists of __________ sections.
A. one.
B. two.
C. three.
D. four.
ANSWER: D
25. The ____________ state shows the states of flip-flops A and B at any given time t.
A. input.
B. next.
C. present.
D. output.
ANSWER: C
26. Short form of “American Standard Code for Information Interchange”.
A. ASCFII
B. ASCII
C. ASCFI
D. ASCI
ANSWER: B
27. The state of the flip flop after the occurrence of a clock pulse is called __________ state .
A. high level.
B. present.
C. next.
D. low level.
ANSWER: C
28. During the execution of the instructions, a copy of the instructions is placed in the _____.
A. Register
B. RAM
C. System heap
D. Cache
ANSWER: D
29. Maxterm is also called ________.
A. standard product.
B. standard sum.
C. union.
D. differnce.
ANSWER: B
30. The multiplexer is also called ________ selector since it selects one of many data inputs.
A. line.
B. data.
C. binary.
D. octal.
ANSWER: B
31. A _______ is a digital circuit that performs the inverse operation of a decoder.
A. multiplexer.
B. adder.
C. subtractor.
D. encoder.
ANSWER: D32. A ________ is a group of flip-flops.
A. memory.
B. circuit.
C. register.
D. bits.
ANSWER: C
33. A register is capable of storing __________ bit of information.
A. one.
B. two.
C. three.
D. four.
ANSWER: A
34. The _______ input in the register determines the action to be taken with each clock pulse.
A. buffer.
B. register.
C. load.
D. zero.
ANSWER: C
35. The summation symbol stands for the _______.
A. ORing of terms.
B. AND of terms.
C. Not.
D. NAND.
ANSWER: A
36. There are ________ basic arithmetic operations.
A. one.
B. two.
C. three.
D. four.
ANSWER: D
37. The arithmetic processor is simple if it has only fixed point ________ instruction.
A. add.
B. subtract.
C. multiply.
D. division.
ANSWER: A
38. The solution to any problem stated by a finite number of procedural steps is _________.
A. procedure.
B. algorithm.
C. subprogram.
D. specification.
ANSWER: B
39. A decimal arithmetic unit is a ___________ function that performs decimal micro operations.
A. analog.
B. logical.
C. digital.
D. boolean.
ANSWER: C
40. A straight subtraction of 2 numbers requires a __________ circuit.
A. BCD adder.B. subtractor.
C. division.
D. subtractor
ANSWER: B
41. The means of entering information into computer is through a ___________.
A. mouse.
B. keyboard.
C. printer.
D. monitor.
ANSWER: B
42. The ___________ subsystem of a computer provides communication between central system and
outside environment.
A. input/output.
B. input.
C. output.
D. exit.
ANSWER: A
43. A _______________ interrupt is a system that establishes a priority over sources to determine which
condition to service first.
A. software.
B. hardware.
C. priority.
D. device.
ANSWER: C
44. ___________ is a binary code of a group of elements consisting of 10 decimal digits, the 26 letters of
the alphabet and a certain number of special symbols such as $.
A. Alphanumeric code.
B. Decimal code.
C. Error detection code.
D. Reflected code.
ANSWER: A
45. The CPU responds to the interrupt signal by storing the ___________ address from program counter.
A. stack.
B. memory.
C. return.
D. I/O.
ANSWER: C
46. What is the reflected code for the decimal equivalent 9?
A. 1100.
B. 1101.
C. 1011.
D. 1001.
ANSWER: B
47. The K-Map is also called ________________ diagram
A. venn.
B. boolean.
C. vector
D. veitch
ANSWER: D
48. Devices that provide backup storage are called ___________ memory.A. main.
B. auxiliary.
C. backup.
D. device.
ANSWER: B
49. The memory unit that directly communicates with CPU is called __________ memory.
A. main.
B. auxiliary.
C. device.
D. backup.
ANSWER: A
50. The ____________ memory access time is less than the access time of the main memory.
A. virtual.
B. associative.
C. cache.
D. mapping.
ANSWER: C

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments