E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 2

7503

E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 1

E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 2

E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 3

51. The committee was set up to study bank computerization under ______.
A. Dr. C Rangarajan.
B. Dr. C. Ragavendra
C. Dr. C. Raja Rajan
D. Dr. C. Ramachandran
ANSWER: A
52. In which system computers are based on the centralized processing concept?
A. Multi-user computer networking
B. Stand-alone computer networking
C. Processing computer system
D. Frame computer system
ANSWER: A
53. Customer interface is maximum at the _______ level.
A. zonal.
B. branch
C. head office.
D. state office.
ANSWER: A
54. The head office of a bank is responsible for_________.
A. only Bank-level planning
B. only Bank-level planning, control functions
C. bank-level planning, control functions and policy decision
D. only services to the branches
ANSWER: C
55. Core banking is a __________ branch computerization model.
A. decentralized
B. centralized.
C. unified
D. ATM
ANSWER: A
56. The objective of computerization in India is to _____.
A. replace men with machines
B. make the work-life more meaningful
C. control the manpower
D. control the economy
ANSWER: A
57. ATMs are primarily used for performing the __________ functions.
A. infrastructure
B. computer-based
C. banking
D. hospitalized
ANSWER: C
58. In the early 1990s, which type of ATMs makes their appearance in India?
A. Multi-user ATM.
B. Network ATM.
C. Branch ATM
D. Stand-alone ATMs
ANSWER: D
59. Expansion of ECS_________.
A. Electronic Clearing system
B. Electronic centered system.
C. Electronic cross systems
D. Electronic conversion systems.
ANSWER: A
60. EFT is introduced by
A. IRDA
B. RBI.
C. SEBI
D. NSE.
ANSWER: B
61. How many public sector banks have EFT facility available?
A. 27
B. 32
C. 28
D. 30
ANSWER: A
62. How many scheduled commercial banks have EFT facility available?
A. 35
B. 45
C. 55
D. 65
ANSWER: C
63. How many centers have EFT facility available?
A. 15 centers
B. 14 centers.
C. 13 centers.
D. 12 centers
ANSWER: A
64. Any EFT limit on the amount of individual transaction?
A. No limit.
B. Rs. 5,00,000.
C. Rs. 50,00,000.
D. Rs. 25,00,000.
ANSWER: A
65. . ________ is a technology that allows you to access your bank account from a mobile device.
A. Home banking
B. Mobile banking
C. Internet banking.
D. Television banking
ANSWER: B
66. Which has been made possible by the application of information technology?
A. Date mining.
B. Date warehousing
C. Databases.
D. Support systems.
ANSWER: B
67. ______ is a technique to reveal the strategic information hidden in the data warehouses.
A. Data mining.
B. Data warehousing
C. Data bases
D. Support systems
ANSWER: A
68. _______ is the demographic information about customers to help banks focus on particular segments
A. Date mining
B. Date warehousing
C. Data analysis
D. Support systems
ANSWER: C
69. ___________ is to analyze the performance of a set of securities and fundamental data of the companies that issue the securities.
A. Date mining
B. Date warehousing
C. Data analysis.
D. Stock portfolio creation and analysis.
ANSWER: C
70. Who recommended the RBI to establish a data warehouse on banking and finance?
A. Dr. Rangarajan.
B. M.M. Shah
C. M. Venkat Ram
D. Vasudevan.
ANSWER: D
71. The universal set of standards for EDI is known as _____.
A. EDIFACT.
B. EDI.
C. ISO
D. BIS
ANSWER: A
72. Communication technology ________.
A. facilitates the processing of data.
B. helps in transmission of data
C. enables decision support system.
D. is a tool for data mining.
ANSWER: B
73. Which of the following is the gateway in India EDI services worldwide?
A. Satyam online
B. BSNL.
C. MTNL
D. VSNL.
ANSWER: D
74. When SHIFT network was came to India?
A. December 2, 1991.
B. December 1, 1991.
C. December 3, 1991.
D. December 4, 1991
ANSWER: A
75. How many standard message categories in SWIFT?
A. 10 types
B. 9 types
C. 8 types.
D. 7 types.
ANSWER: B
76. The banking operations are carried through a single banking office is _______.
A. branch banking
B. unit banking
C. commercial banking
D. universal banking
ANSWER: B
77. The banking operations are carried through a network of branches are called____.
A. branch banking
B. unit banking.
C. commercial banking.
D. universal banking
ANSWER: A
78. The banking which attracts deposits and lending for only short periods is known as _______.
A. commercial banking
B. unit banking
C. branch banking
D. development banking
ANSWER: A
79. Deposit banking is also called as ___.
A. commercial banking.
B. unit banking.
C. branch banking
D. development banking.
ANSWER: A
80. In India every scheduled bank has to maintain with RBI a cash balance equivalent of all the deposit liabilities called as _____.
A. open market ratio.
B. cash reserve ratio.
C. bank reserve ratio.
D. credit reserve ratio.
ANSWER: B
81. During 1969, how many banks were nationalized?
A. 15
B. 14
C. 16
D. 17
ANSWER: A
82. During 1980, how many banks were nationalized?
A. 7
B. 6
C. 5
D. 8
ANSWER: B
83. The _______ acts as an agent of the RBI.
A. SBI
B. ICICI
C. IOB
D. HDFC
ANSWER: B
84. Which committee recommended the establishment of private sector banks in India?
A. Dr. Rangarajan committee.
B. Narashimham committee
C. Rajendran committee.
D. Govindarajan committee.
ANSWER: A
85. RBI was set up in the year____.
A. 1935.
B. 1934.
C. 1933
D. 1932.
ANSWER: A
86. ______ has been constituted as a corporate body having perpetual succession and a common seal.
A. RBI.
B. ICICI.
C. HDFC.
D. IOB.
ANSWER: A
87. The Indian _____ is the market in which short term funds are borrowed and lent.
A. Money market
B. Open market
C. Closed market.
D. Credit market
ANSWER: A
88. Where did bill market first developed?
A. USA
B. London.
C. France
D. Italy.
ANSWER: B
89. The obligation of a banker to honour his customers cheque is extinguished on receipt of an order of the
court, known as the ______.
A. garnishee order.
B. bank order
C. RBI order.
D. debtor order
ANSWER: A
90. A Garnishee order is an order issued by _____.
A. Income tax officer
B. official liquidator
C. court.
D. RBI
ANSWER: C
91. The deposit with the bank for a fixed period which is specified at the time of making the deposit is
called _____.
A. saving deposit
B. current deposit
C. bank deposit
D. fixed deposit
ANSWER: D
92. The minimum period for which a commercial bank can accept term deposit is __.
A. 7 days
B. 15 days
C. 30 days
D. 60 days.
ANSWER: A
93. Interest on fixed deposits is compounded _____.
A. monthly
B. quarterly.
C. half yearly
D. yearly basis
ANSWER: B
94. A banker should not stop operation of the account if the customer ____.
A. dies.
B. becomes insolvent
C. changes his business premises.
D. becomes insane
ANSWER: C
95. . Floating rate of interest is the rate which is ______.
A. . decided by the bank arbitrarily.
B. linked with another relevant rate.
C. fixed by the Indian banks association
D. notified by the reserve bank of India.
ANSWER: B
96. MICR refers to ______.
A. Magnetic Ink Character Recognition
B. . Magnetic Ink Company Recognition
C. Magnetic Ink Cross Recognition.
D. Magnetic Ink Community Recognition.
ANSWER: A
97. If the endorser signs his name only the endorsement is said to be _______.
A. . endorsement in blank
B. . endorsement in full.
C. . conditional endorsement
D. restricted endorsement.
ANSWER: B
98. A cheque with Not negotiable crossing _____.
A. cannot be negotiated
B. can be negotiated and the endorsee title is not affected in any case.
C. can be negotiated but the holder of the cheque will not have title better than that of the person from
whom he took it.
D. is always deemed as crossed specially
ANSWER: C
99. Who can cancel the crossing on a cheque?
A. The payee.
B. The paying banker.
C. The endorser.
D. . The drawer.
ANSWER: D
100. Which is not possible for the payee of a cheque?
A. To convert a bearer cheque into an order cheque.
B. . To convert an open cheque into a crossed cheque.
C. To convert general crossing into special crossing
D. To make a specially crossed cheque into generally crossed cheque.
ANSWER: D

Previous articleE-Banking MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleE-Banking MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"