E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 3

4093

E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 1

E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 2

E-Banking MCQ Questions and Answers Part – 3

101. . A banker should not refuse payment of a cheque if ________.
A. . the cheque is a post dated cheque.
B. . the cheque is drawn on another branch of the same bank.
C. the cheque contains an apparent material alteration which is not properly authenticated by the drawer.
D. . the cheque bears more than two endorsements
ANSWER: D
102. . The acceptor for honour ________.
A. . Does not bear any liability as he is not a party to the bill.
B. Bears the liability similar to the person for whose honour he accepts the bill.
C. . Acts as a surety to the drawee.
D. Bears no liability.
ANSWER: B
103. The cause of dishonour of cheque much be _________.
A. forget signature of drawer.
B. . incomplete cheque.
C. insufficiency of funds in the account.
D. any material alteration.
ANSWER: C
104. REPO facility means _______.
A. . borrowing of money without security.
B. borrowing on the basis of guarantee.
C. borrowing against term loans.
D. borrowing against securities on repurchase basis.
ANSWER: D
105. . Aggregate capital market exposure for banks is prescribed as 40 per of ____.
A. . net worth.
B. aggregate time and demand liabilities.
C. total investments
D. . total assets of a banking company.
ANSWER: A
106. . Expansion of SBI
A. State Bank of India.
B. . Securities Bank of India.
C. Stock Broking of India.
D. Society Bank of India.
ANSWER: A
107. A negotiable instrument not drawn or make in India is called_______ instrument.
A. inland.
B. foreign
C. time.
D. . clean
ANSWER: B
108. A term loan is not secured by ______.
A. legal mortgage of fixed assets.
B. pledge of goods.
C. . hypothecation of movable assets equitable mortgage
D. equitable mortgage.
ANSWER: B
109. . According to section 19(b.) of the banking regulation act, a bank can hold shares in a company not
exceeding ____.
A. 20per
B. 25per
C. . 30per
D. 35per
ANSWER: C
110. For issuing a duplicate demand draft, the purchaser is required to submit?
A. Guarantee of a third party
B. . Collateral security
C. Indemnity bond.
D. . Undertaking from the payee.
ANSWER: C
111. The relationship between the hirer of a locker and banker is that _____.
A. principal and agent
B. lessee and lessor.
C. debtor and creditor.
D. pledge and pledger.
ANSWER: C
112. . A debit card holder makes payment for purchases ______.
A. After 15 days.
B. . After 20 days.
C. After a month.
D. Immediately through his account.
ANSWER: D
113. . Credit information report contains ____.
A. . a recommendation.
B. . a guarantee about repayment.
C. for taking credit decisions.
D. . for underwriting the shares of the borrower company.
ANSWER: C
114. . Credit information furnished by credit information company to a bank can be used by it ____.
A. for any purpose
B. . for publication in its annual report
C. for taking credit decisions
D. . for underwriting the shares of the borrower company.
ANSWER: C
115. . Banking regulation act was passed in the year_______.
A. . 1934.
B. . 1946.
C. 1949.
D. . 1948.
ANSWER: C
116. . Expansion of ICICI.
A. . Industrial Credit and Investment Corporation Of India
B. Industrial Credit and Investment Company Of India.
C. Industrial Credit and Investment Co-operation Of India.
D. . Industrial Credit and Insurance Corporation Of India
ANSWER: A
117. . The consumer Credit Bureau covers credit availed by ________.
A. . individuals
B. . private and public limited companies
C. . proprietary concerns
D. banks.
ANSWER: A
118. The relationship between a banker and a customer is _________.
A. . that of a debtor and creditor
B. . that of a creditor and a debtor.
C. primarily that of a debtor and a credit
D. that of a debtor and agent
ANSWER: C
119. . The banker has a lien on ________.
A. . bonds given for collection.
B. . bonds given for safe custody
C. . bonds left by mistake
D. . bonds given for safe.
ANSWER: A
120. The banker has a statutory obligation to _______.
A. . honor customers cheques.
B. . exercise lien.
C. maintain secrecy of his customers accounts
D. . honor customers bills
ANSWER: A
121. . The following one is not a material alteration.
A. . Alteration of crossing.
B. Alteration of place of payment.
C. . Conversion of blank endorsement into full endorsement
D. Alteration of the payees name.
ANSWER: C
122. The paying banker can get protection for a materially altered cheque provided __.
A. . the alteration is not apparent.
B. he makes payment in due course.
C. the alteration is immaterial.
D. . i & ii together
ANSWER: D
123. The safest form of crossing is ______.
A. . general crossing
B. . special crossing
C. . double crossing.
D. . a/c payee crossing.
ANSWER: D
124. . Endorsement signifies that the ___________.
A. . endorser has got a good title.
B. endorsers signature is genuine.
C. previous endorsements are genuine.
D. . All of the above.
ANSWER: D
125. The biggest constraint in E-banking is ________.
A. start-up cost.
B. maintenance cost.
C. training cost.
D. security cost.
ANSWER: A
126. The credit card offers _______.
A. . revolving credit for certain period.
B. payoff the entire amount of card usage.
C. on-line recover of amount of card usage.
D. only amount.
ANSWER: A
127. The debit card offers _______.
A. . revolving credit for certain period.
B. . payoff the entire amount of card usage.
C. on-line recover of amount of card usage.
D. only amount.
ANSWER: C
128. Mobile banking offers the following.
A. Withdrawal of cash anywhere in India
B. Statement of account for a specific period.
C. Transfer of funds from one account to another account.
D. Balance enquiry.
ANSWER: D
129. . Merchant bankers are _______.
A. financial Brokers.
B. financial Intermediaries
C. . credit Appraisers.
D. underwriters.
ANSWER: B
130. Merchant bankers activity relate to _________.
A. . equity and equity related finance.
B. debt and debt related finance.
C. fund business.
D. non-Fund business.
ANSWER: A
131. Cheque is payable on ______.
A. demand.
B. . usage.
C. fixed future date.
D. after sight.
ANSWER: A
132. .________ is an example of an auction site.
A. E-bay.
B. Ibibo
C. .Facebook.
D. .Orkut.
ANSWER: A
133. . A debit card is only for.
A. electronic card both withdraw and deposit purpose.
B. electronic card only for shop purpose.
C. electronic card only for withdraw purpose.
D. electronic card only for deposit purpose.
ANSWER: A
134. . Two types of trading in the financial markets
A. electronic delivery
B. .Courier.
C. Door delivery.
D. Post delivery.
ANSWER: A
135. The Secure Electronic Transaction protocol is used for ______.
A. credit card payment
B. cheque payment.
C. electronic cash payments.
D. payment of small amounts for internet services.
ANSWER: C
136. SWIFT have _______ digital code number?
A. . 11.
B. . 5.
C. 6.
D. . 10.
ANSWER: A
137. A digital certificate__________.
A. . is an electronic message uniquely identifying the message sender.
B. . is a summary of a plain text document.
C. . is a reliable third party that authenticates the message sender.
D. is used to identify the owner of a private key and related public key.
ANSWER: D
138. A credit card contains _______.
A. only cash.
B. not only cash.
C. not for cash.
D. withdraw cash only.
ANSWER: B
139. A debit card contains cash __________.
A. only cash.
B. . not only cash.
C. . not for cash.
D. withdraw cash only.
ANSWER: A
140. SMART stands for: Specific, Measurable, _________, Relevant and Tangible.
A. accurate.
B. Actionable.
C. .Accountable.
D. Achievable.
ANSWER: D
141. Electronic payment system is a——–.
A. software.
B. . hardware.
C. application.
D. . package.
ANSWER: C
142. . In Electronic cash payment ____.
A. . debit card payment system is used.
B. customer buys several electronic coins which are digitally signed by coin issuing bank.
C. credit card payment system is used.
D. RSA cryptography is used in the transactions.
ANSWER: C
143. . In Electronic cash payment________.
A. . customer not withdraws coins in various denominations signed by the bank.
B. the bank has a database of issued coins.
C. not issues coins.
D. the bank cannot trace a customer.
ANSWER: D
144. A digital signature is _________.
A. bit string giving identity of a correspondent.
B. unique identification of a sender.
C. an authentication of an electronic record by tying it uniquely to a key only a sender knows.
D. an encrypted signature of a sender.
ANSWER: C
145. The Secure Electronic Transaction protocol is used for _________.
A. credit card payment.
B. cheque payment.
C. electronic cash payments.
D. payment of small amounts for internet services.
ANSWER: A
146. In Electronic cash payment ____.
A. . debit card payment system is used.
B. customer buys several electronic coins which are digitally signed by coin issuing bank.
C. credit card payment system is used.
D. RSA cryptography is used in the transactions.
ANSWER: C
147. . In Electronic cash payment________.
A. customer not withdraws coins in various denominations signed by the bank.
B. the bank has a database of issued coins.
C. not issues coins.
D. the bank cannot trace a customer.
ANSWER: D
148. M. banking means.
A. To perform actions on his / her mobile device.
B. To perform actions on his / her internet service.
C. To perform actions on his / her webpage.
D. To perform actions on his / her pc.
ANSWER: A
149. . Off-line data entry is preferable when.
A. data should be entered without error.
B. the volume of data to be entered is large.
C. the volume of data to be entered is small.
D. information is to be processed periodically.
ANSWER: B
150. E-cash means.
A. to transfer money between different parties over a network.
B. to transfer cheque between different parties over a network.
C. to credit money between different parties over a network.
D. to credit cheque between different parties over a network.
ANSWER: A

Previous articleE-Banking MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleNano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"