E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 1

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 1

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 2

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 3

1. Modern marketing concept is _____________
A. price oriented
B. consumer oriented
C. product oriented
D. profit oriented
ANSWER: B
2. 4 P’s of Marketing Mix are ______________
A. Price, public, promotion, and profit
B. Place, Price, profit and promotion
C. Product, Price, Place and Profit
D. Product, Price, Place and Promotion
ANSWER: D
3. A place for buying and selling activities is called ______________
A. market
B. marketing
C. market research
D. market information
ANSWER: A
4. Which one of the following statements is correct?
A. selling includes marketing
B. marketing includes selling
C. selling and marketing are the same
D. marketing not including in business
ANSWER: B
5. Marketing research is concerned with _________________
A. anticipation of production
B. supply position
C. financial problems
D. solution to specific problems of marketing
ANSWER: D
6. Mercatus means __________________
A. buying
B. to trade
C. to assembleD. to sell
ANSWER: B
7. Perfect market means ___________
A. prices are not uniform
B. product are not identical
C. free entry and exit into market
D. lack of communication
ANSWER: C
8. The prime object of marketing is __________
A. profit
B. service
C. sales
D. consumer satisfaction
ANSWER: D
9. Markets are created by ____________
A. nature
B. economic force
C. business men
D. product
ANSWER: B
10. Zero level channel of distribution is also called as _______________
A. direct marketing
B. multilevel marketing
C. two level marketing
D. micro level marketing
ANSWER: A
11. Marketing begins and ends with __________________
A. consumer
B. transport
C. price
D. product
ANSWER: A
12. ——— brings about the changes in the ownership of products
A. exchange
B. storing
C. promotion
D. MIS
ANSWER: A
13. —– is the most fundamental aspect for any merchandise transactions
A. financing
B. grading
C. insurance
D. packing
ANSWER: A
14. ———- plays a significant role in under developed countries, as it is a multiplier ofactivities.
A. sales
B. buying
C. marketing
D. production
ANSWER: C
15. In evolution of marketing ——– stage was concerned only with mass production of goods.
A. production orientation
B. barter system
C. sales orientation
D. consumer orientation
ANSWER: A
16. In ——stage selling activity becomes the dominant factor, without any efforts for the
satisfaction of the consumer needs.
A. production orientation
B. barter system
C. sales orientation
D. consumer orientation
ANSWER: C
17. According to whom-“market includes both place and region in which buyers and sellers are
in free competition with one another”
A. pyle
B. kotler
C. drucker
D. clark and clark
ANSWER: A
18. Marketing emphasizes on ____________
A. consumer wants
B. sellers need
C. manufactures profit
D. retailers margin
ANSWER: A
19. Factors influencing marketing concepts——-
A. population growth
B. assembling of goods
C. physical transfer of goods
D. scatter of goods
ANSWER: A
20. ———- are networks that connect people within a company to each other and to the company network.
A. internets
B. extranets
C. bit streams
D. WWW
ANSWER: B
21. The price determination of the product, under _______ method, is made on the basis of costof production plus an additional margin of cost.
A. demand based
B. cost based
C. cost-demand based
D. competition based
ANSWER: B
22. The place where the goods are stored is known as _______
A. warehouse
B. market
C. cabin
D. stores
ANSWER: A
23. The exchange value of a good/service in terms of money is ____________
A. price
B. product
C. buying
D. selling
ANSWER: A
24. Selling the same product at different prices is known as ___________
A. price lining
B. dual pricing
C. geographical pricing
D. monopoly pricing
ANSWER: B
25. The words used to convey the advertisement idea is _______________
A. advertisement
B. advertisement research
C. advertisement copy
D. advertisement budget
ANSWER: C
26. Fixing a high price for a new product will be called as ——
A. price skimming
B. price segmenetation
C. dual pricing
D. customary pricing
ANSWER: A
27. Brand loyalty refers to product __________
A. identification
B. recognition
C. preference
D. insistence
ANSWER: D
28. Pricing based on area is called as——
A. domestic pricing
B. geographical pricing
C. skimming pricingD. cost plus pricing
ANSWER: B
29. Sales management deals with ______________
A. sales
B. product
C. profit
D. market
ANSWER: D
30. The distance between the seller and buyer is considered in ________ pricing
A. Geographical
B. penetration
C. skimming
D. sealed pricing
ANSWER: A
31. Consumer purchasing power is determined by ___________
A. salary
B. disposable income
C. total income
D. price
ANSWER: B
32. A group of products that are closely related is called ___________
A. product mix
B. product line
C. product item
D. product diversification
ANSWER: B
33. ____________ is also known as cost plus pricing.
A. Mark up pricing
B. penetration pricing
C. geographical pricing
D. dual pricing
ANSWER: A
34. Identify the one which is demand based pricing ____________
A. target pricing
B. mark up pricing
C. marginal pricing
D. skimming pricing
ANSWER: B
35. AGMARK standardization is given to _____________
A. industrial goods
B. agricultural goods
C. imported goods
D. consumer goods
ANSWER: B
36. Product mix is the set of all product __________A. lines and items
B. lines
C. items
D. width
ANSWER: A
37. ——- is the first step in marketing
A. buying
B. selling
C. assembling
D. financing
ANSWER: A
38. Transportation creates ——- utility.
A. time
B. place
C. form
D. storage
ANSWER: B
39. Warehouse creates —–utility.
A. place
B. time
C. form
D. storage
ANSWER: B
40. Brand is a means of —–
A. communication
B. identification
C. packing
D. specialization
ANSWER: B
41. Selling is an act of __________
A. persuasion
B. illusion
C. forcing
D. communication
ANSWER: C
42. Price is an ________ term.
A. absolute
B. relative
C. composite
D. standard
ANSWER: A
43. ———— creates a particular image in the minds of consumer
A. branding
B. personal selling
C. grading
D. product planningANSWER: A
44. The second element to effect the volume of sales is ____________
A. price
B. product
C. promotion
D. distribution
ANSWER: A
45. Anything which possess utility is ——
A. product
B. finished goods
C. raw materials
D. stock
ANSWER: A
46. Website build to engage customers from different places to move them closer for marketing
outcome is classified as ______________
A. corporate website
B. marketing website
C. branding website
D. viral website
ANSWER: B
47. ——– may be defined as the exchange of goods or services in terms of money.
A. price
B. product
C. grading
D. branding
ANSWER: A
48. Group of online social communities such as virtual worlds, social networking sites and
blogs where people exchange opinions is classified as ____________
A. Inbound social networks
B. Outbound social networks
C. Offline social networks
D. Online social networks
ANSWER: D
49. ———- creates a non personal stimulation of demand in advertising
A. pricing
B. production
C. public relation
D. distribution
ANSWER: A
50. The stage in the product life cycle that focuses on expanding market and creating product
awareness and trail is the ——
A. decline stage
B. introduction stage
C. growth stage
D. maturity stage
ANSWER: C

Previous articleInvesting in Rocks and Gemstones
Next articleE-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments