E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 2

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 1

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 2

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 3

51. A __________ is a promotion strategy that calls for using the sales force and trade promotion to move the product through channels.
A. push strategy
B. pull strategy
C. blocking strategy
D. integrated strategy
ANSWER: A
52. Consumer goods with unique characteristics or brand identification often requiring a special purchase effort are called—–
A. custom product
B. specialty products
C. convenience product
D. shopping products
ANSWER: D
53. Which of the following is NOT one of the five stages of the buyer decision process?
A. need recognition
B. brand identification
C. information search
D. purchase decision
ANSWER: B
54. ___________ is a tool used to provide information and induce the people to buy the products.
A. Price
B. Profit
C. Promotion
D. Publicity
ANSWER: C
55. Advertisement promotes ______________
A. purchase
B. production
C. sales
D. price
ANSWER: C
56. ——— is a process by which a product is branded.
A. brand
B. branding
C. packaging
D. pricing
ANSWER: B
57. The main principle of cooperative marketing is _______________
A. more profit
B. increased production
C. normal profit with service
D. low price
ANSWER: C58. ——– is a part of the product, which carries verbal information about the product.
A. label
B. price
C. product
D. bill
ANSWER: A
59. A___________ is a good offered either free or at low cost as an incentive to buy a product.
A. patronage reward
B. coupon
C. price pack
D. premium
ANSWER: D
60. Middlemen will increase the—–
A. price of the product
B. quality of the product
C. profit of the product
D. time and place utility of the product
ANSWER: D
61. When advertising is reached to the residential place of the people it is called ________
A. promotional advertising
B. outdoor advertising
C. indoor advertising
D. direct advertising
ANSWER: C
62. __________is an element of buying.
A. financing
B. assembling
C. risk bearing
D. customer services
ANSWER: B
63. An advertisement copy must have_____________
A. description
B. narration
C. exposition
D. report
ANSWER: A
64. Sales promotion tool includes ___________
A. appeals
B. coupons
C. vertical marketing
D. price
ANSWER: B
65. Standardization includes _________
A. estimating demand
B. locating sources of supply
C. grading
D. product line
ANSWER: C
66. The middlemen who do not take any title to goods is __________
A. retailer
B. wholesaler
C. agent
D. commission houses
ANSWER: C
67. ——— is allowed in the form of deductions from the list price.
A. trade discount
B. quantity decisions
C. cash discount
D. seasonal discount
ANSWER: A
68. ___________ is price at which a retailer sells the products to his buyers.
A. retail price
B. wholesale price
C. FOB price
D. administered price
ANSWER: A
69. A method which aims to capture the market and increase the sales volume is known as ____________
A. packing
B. purchasing
C. sales promotion
D. marketing
ANSWER: C
70. _________ gives a chance to the consumers to compare the products with their substitutes.
A. sampling
B. contest
C. premium offers
D. distribution
ANSWER: A
71. ———is a mass communication of information intended to persuade buyers as to maximize
profits.
A. advertising
B. salesmanship
C. sales promotion
D. personal selling
ANSWER: A
72. ———- and other forms of promotion are supported by an advertisement.
A. personal selling
B. branding
C. promotion
D. publicityANSWER: A
73. ——- are published according to the taste or liking of the public.
A. magazines
B. journals
C. newspaper
D. special issues
ANSWER: A
74. ——– is a group of persons, who are experts on various phases of advertising and related
marketing areas.
A. advertising agency
B. marketing agency
C. promotion agency
D. marketing research agency
ANSWER: A
75. ———- influences the buyer to buy a product
A. personal selling
B. packing
C. price
D. grading
ANSWER: A
76. Products reach the hands of customers through a number of channels, of that the main
channels is——-
A. distributor
B. wholesaler
C. retailer
D. agents
ANSWER: B
77. ——– is a wide term which includes advertising, sales and personal selling.
A. distribution
B. warehousing
C. promotion
D. transportation
ANSWER: C
78. An example of agent middleman ——
A. broker
B. retailer
C. wholesaler
D. truck jobbers
ANSWER: A
79. An example of merchant middlemen ____
A. commission agent
B. wholesaler
C. resident buyers
D. factors
ANSWER: B80. The wholesaler who don’t provide credit and transport facility are called as ——-
A. cash and carry wholesaler
B. limited function wholesaler
C. mail-order wholesaler
D. full-service wholesaler
ANSWER: A
81. Services rendered by wholesaler to manufacturer is ——
A. acting as an intermediary
B. advise to retailer
C. facilitating small purchase
D. to keep varieties of goods
ANSWER: A
82. A ——- is a promotion strategy that calls for using the sales force and trade promotion to
move the product channels.
A. push strategy
B. pull strategy
C. blocking strategy
D. integrated strategy
ANSWER: A
83. Promotional mix includes ____________
A. advertising, personal selling and sales promotion
B. advertising, awareness and sales promotion
C. advertising, personal selling and publicity
D. segmentation, personal selling and sales promotion
ANSWER: A
84. Distributional activities involve decision regarding——-
A. advertisement
B. channels of distribution
C. decision making
D. promotion strategies
ANSWER: B
85. Assembling of goods means bringing goods to a —-place
A. central
B. market
C. consumer
D. seller’s
ANSWER: A
86. Transport involves —— goods from their place of origin to the place of their consumption.
A. distributing
B. collecting
C. sending
D. controlling
ANSWER: A
87. The social aspect of marketing is to ensure——
A. price
B. demandC. low price with high quality
D. service goods
ANSWER: C
88. Unwanted and unsolicited commercial e-mails that clog up e-mailboxes of users is classified as______________________
A. Invasion of privacy
B. Spam
C. Virus
D. Deception
ANSWER: B
89. ——- consists of dividing a market into distinct groups of buyers on the basis of needs, characteristics, or behaviour who might require separate products.
A. product differentiation
B. market segmentation
C. market targeting
D. market positioning
ANSWER: B
90. Market segmentation is ——–
A. dividing
B. targeting
C. positioning
D. differentiation
ANSWER: A
91. The behaviour exhibited by people in the course of purchasing is ——
A. seller behaviour
B. consumer behaviour
C. government behaviour
D. purchase behaviour
ANSWER: B
92. The process of subdividing total markets into several submarket is ——
A. market fluctuating
B. market positioning
C. market segmentation
D. market penetration
ANSWER: C
93. Sound marketing of a product is depended upon ——
A. good product
B. better prices
C. consumer
D. proper distribution
ANSWER: C
94. ——– goods are meant for final consumption.
A. consumer
B. convenience
C. shopping
D. specialtyANSWER: A
95. ——— is all psychological, social and physical behaviour of potential consumer.
A. consumer behaviour
B. seller behaviour
C. manufacturer behaviour
D. household behaviour
ANSWER: A
96. A buyer makes a purchase of a particular product or a particular brand is termed as ——
A. product buying motives
B. patronage motives
C. selection motives
D. purchase motives
ANSWER: A
97. A careful study of —– will facilitate the marketer in determining the size, from, style, colour, package etc.
A. consumer behaviour
B. manufacturers potential
C. market
D. market segmentation
ANSWER: A
98. The process whereby individuals decide whether, what, when, how and from whom to purchase goods and services can be termed as ——-
A. buyer behaviour
B. household behaviour
C. product buying motives
D. purchase motives
ANSWER: A
99. Motives refers to strong———
A. emotions
B. purchase power
C. needs
D. behaviour
ANSWER: A
100. Buying decision of a customer depends on his——
A. attitude
B. promotion
C. price
D. product
ANSWER: A

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments