E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 3

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 1

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 2

E-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 3

101. A satisfied buyer is a silent ——
A. advertiser
B. salesman
C. promotion
D. target market
ANSWER: A102. A consumer chooses an alternative which gives maximum——
A. satisfaction
B. usage
C. utility
D. durability
ANSWER: A
103. The buying process begins when a person has —–
A. a satisfied need
B. an unsatisfied need
C. an immediate need
D. a future need
ANSWER: B
104. Online journals where people post their reviews and thoughts on narrow topic are
classified as
A. Business domain website
B. Corporate website
C. Blogs
D. Marketing website
ANSWER: C
105. The external factor of consumer behaviour are also called as —-
A. environmental factors
B. consumer behaviour factors
C. product factors
D. specific factor
ANSWER: A
106. Economics explains that consumer behaviour in relation to —— factors
A. social
B. economic
C. product factor
D. specific factor
ANSWER: B
107. A collection of individuals which influences individual’s opinion are called as ——
A. reference groups
B. advertising agency
C. manufactures
D. friends
ANSWER: A
108. Culture refers to ______________
A. needs, motives, perception
B. wants, search, decide
C. product preference
D. social values, language, customs
ANSWER: D
109. —– carry their goods from place to place in handcraft and sell them to the consumers at
their doorsteps.
A. hawkers
B. pedlars
C. cheap jacks
D. street traders
ANSWER: A
110. ——– and —— are the criteria for market segmentation.
A. accessibility, user status
B. accessibility, loyal status
C. accessibility, attitude
D. accessibility, responsiveness
ANSWER: D
111. The purpose of segmentation is to —– the changing pattern of consumers.
A. measure
B. access
C. identify
D. usage rate
ANSWER: A
112. In —– the whole market is divided into different geographic units
A. demographic segmentation
B. geographic segmentation
C. socio-economic segmentation
D. psychographic segmentation
ANSWER: B
113. Division of market on the basis of variables like gender, income, occupation, education are
called as—–
A. demographic segmentation
B. geographic segmentation
C. socio – economic segmentation
D. psychographic segmentation
ANSWER: A
114. A market may be segmented by classifying people according to their enthusiasm for a
product are termed as——
A. attitude segmentation
B. geographic segmentation
C. socio- economic segmentation
D. psyshographic segmentation
ANSWER: A
115. Benefits of segmentation——
A. reduced scale
B. shifting loyals
C. unknowm markets
D. determining marketing strategies
ANSWER: D
116. When the consumers are classified on the basis of religion, customs, culture are termed as —–
A. demographic segmentation
B. geographic segmentation
C. socio-economic segmentation
D. psychographic segmentation
ANSWER: C
117. Consumers who buy one brand all the time———
A. hard core loyals
B. safe core loyals
C. shifting loyals
D. switchers
ANSWER: A
118. Consumers who are loyal to two or three brands —–
A. hard core loyals
B. safe core loyals
C. shifting loyals
D. switchers
ANSWER: B
119. Agricultural products are——
A. perishable
B. highly priced
C. low-quality products
D. heterogeneous goods
ANSWER: D
120. Identify the one which comes under service marketing——
A. insurance
B. motor cars
C. refrigerators
D. television
ANSWER: A
121. ———– marketing is identifying and serving the needs of consumers living in villages.
A. rural
B. agricultural marketing
C. retail marketing
D. international marketing
ANSWER: A
122. Increasing competition in —— markets make —– markets attractive.
A. urban, rural
B. urban, retail
C. urban, agricultural
D. urban, wholesale
ANSWER: A
123. The —— level of urban consumers is high and hence product features have to be changed often.
A. awareness
B. educational
C. loyalty
D. satisfaction
ANSWER: A
124. ——– marketing is concerned with the flow of goods and services from urban to rural and vice versa.
A. urban
B. retail
C. international
D. rural
ANSWER: D
125. Reasons for growing rural markets are ____________
A. change in rural consumer behaviour
B. marketing strategies
C. promotional strategies
D. product mix
ANSWER: A
126. ——— is the final stage of any economic activity.
A. retail
B. wholeslae
C. brokering
D. fatoring
ANSWER: A
127. Green marketing——-
A. making environmental friendly product
B. making more products with natural ingredients
C. make use of more green colours in packages
D. educate marketers about the importance of natural environment
ANSWER: A
128. ———- are products bought by individuals and organisations for further processing or use in conducting a business.
A. consumer products
B. services
C. industrial products
D. specialty products
ANSWER: C
129. The increased —– has enhanced rural demand for several products.
A. income
B. purchase power
C. awareness
D. population
ANSWER: A
130. Product specifications like design, price and durability should be in accordance with the needs of ——- masses.
A. rural
B. urban
C. producer
D. retailer
ANSWER: A131. Rural India has many fairs and festivals and marketers use these platforms for——
A. brand promotions
B. price strategy
C. marketing strategy
D. formulating strategies
ANSWER: A
132. Marketing communication in the rural area has to be in ——
A. local language
B. press media
C. national language
D. outdoor media
ANSWER: A
133. ——— is where goods are sold directly to consumers
A. e-commerce
B. retail marketing
C. product strategy
D. pricing decision
ANSWER: A
134. When a product is sold ——utility is created
A. ownership
B. time
C. place
D. transport
ANSWER: A
135. A retailer creates —– utility by keeping the store open when the consumers prefer to shop
A. ownership
B. time
C. place
D. transport
ANSWER: B
136. A retailer by being available at a convenient location, he creates—– utility
A. ownership
B. time
C. place
D. transport
ANSWER: C
137. ——– is the largest global online auction website
A. e-bay
B. alibaba.com
C. wal-mart
D. relience fresh
ANSWER: A
138. What is COPRA?
A. Consumer Operating Protection Regulation Authority
B. Consumer Protection Act
C. Consumer Protection Authority
D. All of the above
ANSWER: B
139. The limitations of e-marketing is —–
A. the inability to touch and feel
B. instant cash payment
C. touch and feel
D. immediate delivery
ANSWER: A
140. ——– is the encompassing term that involves the use of electronic platform-intranets, extranet and the internet to conduct a company’s business.
A. e- procurement
B. e-business
C. e-commerce
D. e-marketing
ANSWER: A
141. Which of the following is not one of the benefits of e-commerce to sellers?
A. e-commerce can help to reduce cots
B. e-commerce is a powerful tool for customer relationship building
C. e-commerce increases the net cost per contact
D. e-commerce offers greater flexibility in meeting customer needs.
ANSWER: C
142. The e-commerce domain that involves business activity initiated by the consumer and targeted to businesses is known as __________
A. business to business – B2B
B. consumer to consumer – C2C
C. business to consumer – B2C
D. consumer to business – C2B
ANSWER: C
143. In the market place, consumers are exploited when ______________
A. Shopkeepers weigh less than what they should
B. Traders add charges that were not mentioned before
C. Adulterated / Defective goods are sold
D. All of the above
ANSWER: D
144. The type of website that is designed to build customer goodwill and to supplement other sales channels rather than sell the company’s products directly is known as a ——– website
A. customer service
B. click-and mortar
C. marketing
D. corporate
ANSWER: B
145. ———- is an online advertisement that pops up between changes on a website
A. border
B. plunge
C. boarder
D. interstitialANSWER: B
146. Consumer day is celebrated on ________
A. January 15th
B. April 15
C. March 15
D. December 15
ANSWER: C
147. Consumer Protection Act was formed in _______
A. 1987
B. 1984
C. 1986
D. 2007
ANSWER: C
148. What does the following definition refer to? “Achieving marketing objectives through the use of any electronic communications technology”
A. e-business
B. e-commerce
C. e-marketing
D. internet marketing
ANSWER: C
149. Responsibility of a consumer includes _____________
A. Exercise rights
B. Quality conscious
C. Insist on cash memo
D. All of the above
ANSWER: D
150. Consumer Protection is important for business because of _______________
A. Long term investment
B. Social responsibilities
C. Use in society’s resources
D. All of the above
ANSWER: D

Previous articleE-Marketing MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleTherapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 1
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments