Entrepreneurial Development MCQ Questions and Answers Part – 2

Entrepreneurial Development MCQ Questions and Answers Part – 1

Entrepreneurial Development MCQ Questions and Answers Part – 2

Entrepreneurial Development MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Activities which can be accomplished simultaneously are termed as ___________.
A. Preceeding Activities.
B. Succeeding Activities.
C. Concurrent Activities
D. Dummy Activities.
ANSWER: C
52. EST stands for ____________.
A. Earliest Start Time.
B. Event Start Time.
C. Effective Start Time.
D. Essential Start Time.
ANSWER: A
53. Additional time which a non-critical activity can consume without increasing the project duration is called _____________.
A. Total Float.
B. Free Float
C. Independent Float.
D. Dependant Float
ANSWER: A
54. ______________ is an event-oriented approach .
A. CPM.
B. GERT.
C. PERT.
D. WASP.
ANSWER: C
55. _______________ is an activity-oriented approach.
http://172.16.1.50/printqp.php?heading=III B.COM [2017-2020],Semest…
8 of 22 24-01-2020, 12:57 pm
A. GERT
B. PERT
C. CPM
D. WASP
ANSWER: C
56. _______________ is the analysis of costs and benefits of a proposed project with the goal of assuming
a rational allocation of limited funds.
A. Project formulation.
B. Project evaluation.
C. Project appraisal.
D. Project Design.
ANSWER: C
57. ______________ may be defined as the excess of the present value of project cash inflows over that of out
flows.
A. Net present value technique.
B. Average rate of return.
C. Benefit-Cost ratio.
D. Internal rate of return
ANSWER: A
58. Decisions taken by an entrepreneur on behalf of his enterprise are known as _________.
A. Organizational decisions.
B. Personal decisions.
C. Routine decisions.
D. Strategic decisions
ANSWER: A
59. Decisions which are concerned with policy matters and exercise fundamental influence on the
objectives of the organization are called as____________.
A. Organizational decisions.
B. Personal decisions.
C. Routine decisions.
D. Strategic decisions.
ANSWER: D
60. __________________ is a problem -solving technique designed to produce numerous ideas in a short
period
A. Synectics.
B. Delphi technique.
C. Brain storming.
D. Nominal group technique.
ANSWER: C
61. . __________________ is the systematic development of a project idea for the eventual purpose of
arriving at an investment decision.
A. Project identification.
B. Project formulation.
C. Project feasibility.
D. Project evaluation.
http://172.16.1.50/printqp.php?heading=III B.COM [2017-2020],Semest…
9 of 22 24-01-2020, 12:57 pm
ANSWER: B
62. The process of preparing an inventory of skills needed for effective implementation of the project is
called as ____________.
A. Economic viability.
B. Financial feasibility.
C. Technical feasibility.
D. Managerial competence.
ANSWER: D
63. _______________ implies the availability or otherwise of plant and machinery and technical know
how to produce the product.
A. Economic viability.
B. Financial feasibility.
C. Technical feasibility.
D. Managerial competence
ANSWER: C
64. CPM stands for____________.
A. Continuous Path Method.
B. Clear Path Method.
C. Critical Path Method.
D. Critical Probabilistic Method.
ANSWER: C
65. _______________ is granted to small scale units under section 33B of the Income tax act, 1961.
A. Depreciation Allowance.
B. Development Debate.
C. Investment Allowance.
D. Rehabilitation Allowance.
ANSWER: D
66. DGTD stands for __________.
A. Directorate General of Technical Development.
B. District General of Technical Development.
C. District General of Taxation Deduction.
D. Directorate General of Taxation Deduction.
ANSWER: A
67. A provisional SSI registration certificate is valid for a period of __________.
A. four Years.
B. three Years.
C. two Years.
D. one year.
ANSWER: D
68. National Alliance of Young Entrepreneurs (NAYE) Sponsored an Entrepreneurial Development scheme
with Bank of India in______________.
A. January 1920.
B. August 1920.
C. January 1972.
http://172.16.1.50/printqp.php?heading=III B.COM [2017-2020],Semest…
10 of 22 24-01-2020, 12:57 pm
D. August 1972.
ANSWER: D
69. Which of the following is not one of the 4 Ms?
A. motivation.
B. management.
C. materials.
D. money.
ANSWER: C
70. Which of the list below does not form Intellectual Property?
A. Trade marks.
B. Patents.
C. Tangible assets.
D. Copyright.
ANSWER: C
71. The ‘T’ in a PESTLE analysis refers to ___________.
A. Time.
B. Technology.
C. Training.
D. Talent.
ANSWER: B
72. A business arrangement where one party allows another party to use a business Name and sell its
products or services is known as__________.
A. A cooperative.
B. A franchise.
C. An owner-manager business.
D. A limited company.
ANSWER: B
73. What is the role of a Business Angel?
A. To provide small business advice.
B. To set up a franchise business.
C. To provide capital for business development in exchange for a stake in the Business ownership.
D. To assist an entrepreneur to open a lifestyle business.
ANSWER: C
74. A key aspect of the financial section of the business plan is _________.
A. A statement of management skills.
B. A realistic sales forecast.
C. Production capacity.
D. A description of competitors.
ANSWER: B
75. Which one of the following describes unemployment?
A. The number of people who voluntarily choose not to work.
B. The number of people who are jobless and are actively seeking work.
C. The number of people who are not actively seeking work.
D. The number of people actively seeking work who find work.
http://172.16.1.50/printqp.php?heading=III B.COM [2017-2020],Semest…
11 of 22 24-01-2020, 12:57 pm
ANSWER: B
76. Idea of new product is tested in potential consumers to determine consumer acceptance at _________
stage.
A. Concept.
B. Product development.
C. Test marketing.
D. Commercialization.
ANSWER: C
77. Which one of the following is not considered as one of the building blocks of the model entrepreneur?
A. technical skills.
B. management competencies.
C. business awareness.
D. personal attributes.
ANSWER: C
78. Which of the following factors does the macro-environment not include?
A. political and regulatory factors.
B. customer needs in a given market.
C. social and demographic factors.
D. technological changes.
ANSWER: B
79. Which of the following statements is false? Electronic commerce:
A. can allow new ventures to compete on more or less equal terms with large firms.
B. can lead to small businesses having reduced contact with its customers.
C. is rarely used in small businesses.
D. is used in many different industries and markets.
ANSWER: C
80. Strategic entrepreneurial marketing has been summarised as the 4Is: identification of target markets,
interactive marketing methods, informal intelligence gathering and what is the fourth?
A. innovation.
B. instructiveness.
C. independence.
D. internet.
ANSWER: A
81. An entrepreneur who owns more than one business at a time is called ________.
A. an intrapreneur.
B. a corporate entrepreneur.
C. a portfolio entrepreneur.
D. None of the above.
ANSWER: C
82. Industries producing complete articles for direct consumption & also processing industries is called
as_______________.
A. Manufacturing industries.
B. Feeder Industries.
C. Service Industries.
D. Mining or Quarrying.
ANSWER: A
83. _____________ is primarily concerned with the identification, qualification and evaluation of the project resources.
A. Techno-economic analysis.
B. Feasibility analysis.
C. Input analysis.
D. Financial analysis.
ANSWER: B
84. LOB stands for____________.
A. Line of Business.
B. Line of Balance.
C. Loss of Business.
D. Loss of Balance
ANSWER: B
85. Underestimation of project cost leads to ___________.
A. Time under run.
B. Cost under run
C. Time over run.
D. Cost over run
ANSWER: D
86. New entrepreneurs entering the field of medium industry for the first time can have market studies with
the subsidiary of ___________.
A. 75% of the cost or Rs.15000 whichever is less.
B. 75% of the cost or Rs.15000 whichever is high
C. 50% of the cost or Rs.15000 whichever is less.
D. 50% of the cost or Rs.15000 whichever is high
ANSWER: A
87. Decisions which are concerned with policy matters and exercise fundamental influence on the objectives of the organization are called as____________.
A. Organizational decisions.
B. Personal decisions.
C. Routine decisions.
D. Strategic decisions.
ANSWER: D
88. Section 80 HHB provides for a deduction of ____________________ of profits and gains earned by a resident Indian company.
A. 65%.
B. 50%
C. 55%.
D. 60%.
ANSWER: B
89. Decisions which are non-repetitive and novel nature and required to solve unstructured problem is called as ___________.
A. Programmed decisions.
B. Non -programmed decisions.
C. Routine decisions.
D. Strategic decisions.
ANSWER: B
90. The application for registration of a small scale unit should be submitted to the _______ .
A. General manager, DIC.
B. Director, DIC.
C. General manager. NSIC.
D. Director, NSIC.
ANSWER: A
91. The type of diversification in which the company adds complementary to the existing product or service line is _________.
A. conglomerate diversification.
B. horizontal integration.
C. vertical integration.
D. concentric integration.
ANSWER: C
92. Which of the following is not an aspect of appraisal of term loans by commercial banks?
A. Financial feasibility.
B. Technical feasibility.
C. Economic feasibility.
D. Societal feasibility.
ANSWER: D
93. The type of diversification in which the company adds up same type of products at the same level of production is ____________.
A. conglomerate diversification.
B. horizontal integration.
C. vertical integration.
D. concentric integration.
ANSWER: B
94. When a firm enters into some business which is related with its present business in terms of technology, marketing or both it is called as _____________.
A. conglomerate diversification.
B. horizontal integration.
C. vertical integration.
D. concentric integration.
ANSWER: D
95. When a firm enters into business which is unrelated to its existing business both in terms of technology and marketing ______________.
A. conglomerate diversification.
B. horizontal integration.
C. vertical integration.
D. concentric integration
ANSWER: A
96. District Industries Centres are located ____________.
A. in each district.
B. in each state.
C. only in selected districts.
D. only in selected states.
ANSWER: A
97. The purpose of soft loan scheme is to encourage units to undertake ___________.
A. modernization of plant and machinery.
B. replacement of plant and machinery.
C. renovation of plant and machinery.
D. all the above
ANSWER: D
98. Seed capital assistance ___________.
A. a long-term assistance.
B. initial assistance
C. a help for the purchase of seeds.
D. a short-term assistance.
ANSWER: B
99. EXIM bank is a __________.
A. State-level institution.
B. Regional -level institution.
C. All India institution.
D. International institution.
ANSWER: C
100. DIC is headed by General Manager in the rank of ___________.
A. Joint Director of industries.
B. Assistant Director of industries.
C. Non-departmental officer.
D. Departmental officer.
ANSWER: A

Previous articleEntrepreneurial Development MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleLogistics Management MCQ Questions and Answers Part – 1
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments