Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 1

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 1

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 2

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 3

1. In which is the year the first color film tamil was released_________
A. 1956
B. 1955
C. 1957
D. 1953
ANSWER: A
2. __________is the analysis and evaluation of films, individually and collectively.
A. Film criticism
B. Film criticism
C. film concept
D. film acting
ANSWER: B
3. From which year Indian Government sponsored National Film Award ?
A. 1972.
B. 1971
C. 1973
D. 1980
ANSWER: C
4. Greek Word Diegesis means__________
A. Commentary
B. sound
C. Narration
D. Atmosphere
ANSWER: C
5. The headquarter of the National Centre of Films for Children and Young People (NCYP) is situated at
A. Pune
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kolkatta
ANSWER: A
6. OSS stand for _________________
A. Over the Shoulder Scene
B. Over the Shoulder Shot
C. Over Shot Shoulder
D. Over the Subject Shot
ANSWER: B
7. The ‘period of transition’ in tamil cinema during the year of ___________
A. 1925-1930B. 1924-1931
C. 1925-1931
D. 1926-1931
ANSWER: C
8. Non-Fiction Film Means_________
A. Artificial
B. Dreams
C. Reality
D. Imagination
ANSWER: C
9. The first silent film in tamil___________
A. Keechaka Vadham
B. kalidas
C. Kaalinga Marthanam
D. Markandeya
ANSWER: A
10. The jazz singer film was released in the year of ___________
A. 1925
B. 1926
C. 1927
D. 1928
ANSWER: C
11. Which music director brought Indian classical music into the film medium?
A. Naushad
B. Khem Chandra Prakash
C. Saleel Chaudhary
D. S. D. Burman
ANSWER: A
12. Which is the first Malayalam Film which bagged the President gold Medal?
A. Chemmeen
B. Swayamvaram
C. Cheriyachante Kroorakrithyangal
D. Amma Ariyan
ANSWER: A
13. Who is called the father of Indian talkie film.
A. Ardeshi Irani
B. Dadasaheb Phalke
C. Satyajit Ray
D. Hiralal Sen
ANSWER: A
14. Which is the First 70 MM film of India?
A. Awaara
B. Shree 420
C. Pyaasa
D. Around the World
ANSWER: D
15. Which was the first Cinemascope Film?
A. Kagaz Ke Phool
B. Mughal-e-Azam Madhumati
C. PyaasaD. Awaara
ANSWER: A
16. Which was the first south Indian film released in Japan?
A. Muthu
B. Padaiyappa
C. Batcha
D. Veera
ANSWER: A
17. Which is the first colour Film of India?
A. Alam Ara
B. Raja Harichandra
C. Kisan Kanya
D. pather panchali
ANSWER: C
18. Who is called the pioneer of Indian Cinema.
A. Sathyajit Ray
B. Dada Saheb Phalke
C. Lumiere Brothers
D. Bimal Roy
ANSWER: B
19. First Indian who won Oscar Award is _________.
A. A.R.Rahman
B. Rasool Pookutty
C. Bhanu Athaiya
D. Ben Kingsley
ANSWER: C
20. Director K. Balachander won the Dada Saheb Phalke award in the year of __________.
A. 2011
B. 2009
C. 2010
D. 2008
ANSWER: C
21. In which is the Sathyajit Ray first film was released ___________.
A. 1950
B. 1955
C. 1954
D. None of the above
ANSWER: B
22. Who is known as First Lady of Indian Cinema?
A. Nargiz Datt
B. Devika Rani
C. Bhanu Athaiya
D. Laxhmi Rai
ANSWER: A
23. National Award is constituted in the year __________.
A. 1953
B. 1954
C. 1956
D. 1957
ANSWER: B
24. The biggest film studio of India is __________.
A. Ramoji Film Studio
B. AVM Studio
C. Volvo Studio
D. Indian artist Studio
ANSWER: A
25. The first Hit film of India is __________.
A. Raja Chandhra
B. Lanka Dahan
C. Chandralekha
D. Devdas
ANSWER: B
26. First song-less film of India is __________.
A. Naujawan
B. Neecha Nagar
C. The Apu Trilogy
D. Awaara
ANSWER: A
27. First Cinema Theatre of India is __________.
A. Elphinstone Palace
B. Swatantra Theatre
C. Fireweavers Theatre
D. Swatantra Palace
ANSWER: A
28. First film festival of India was held at __________.
A. Mumbai
B. Calcutta
C. Delhi
D. Goa
ANSWER: A
29. Raja Harischandra film was released in the year of ___________
A. 1910
B. 1912
C. 1913
D. 1911
ANSWER: C
30. In which state of India has most number of cinema Theatres?
A. Madhya Pradesh
B. Delhi
C. West Bengal
D. Andra Pradesh
ANSWER: D
31. This movement is distinct from mainstream ________ cinema and began around the same time as the
French New Wave and Japanese New Wave.
A. South Asian Cinema
B. Bengali Cinema
C. Bollywood
D. Asian Cinema
ANSWER: C
32. The ________ film industry of Mumbai is also known as Bollywood is the largest and most popular
branch of Indian cinema.
A. Sanskrit
B. Hindi
C. Hindustani language
D. Punjabi language
ANSWER: B
33. ‘Gone with the Wind ‘film released in the year of ________
A. 1938
B. 1939
C. 1940
D. 1941
ANSWER: B
34. Ray 1967 script for a film to be called The Alien, which was eventually cancelled, is also widely
believed to have been the inspiration for ________ E.T. (1982).
A. Steven Spielberg
B. Schindler’s List
C. Jurassic Park
D. Steven Spielberg filmography
ANSWER: A
35. Baz Luhrmann stated that his successful musical film ________ (2001) was directly inspired by
Bollywood musicals.
A. Dreamgirls
B. Chicago
C. Moulin Rouge
D. Sree 420
ANSWER: D
36. Satyajit Ray, A. R. Rahman and Priyanka Chopra are all_____________.
A. National Film Award winners
B. Film Fare Winners
C. Academy Award winners
D. Bengali-language writers
ANSWER: A
37. Which horror movie is set at Camp Crystal Lake?
A. Friday the 13th
B. American Gothic
C. House of 1000 Corpses
D. The Evil Dead
ANSWER: A
38. Which two actors directed themselves in movies and won Oscars for Best Actor?
A. Al Pacino and Timothy Hutton
B. Jack Nicholson and Kevin Spacey
C. Laurence Olivier and Roberto Benigni
D. Tom Hanks and Paul Newman
ANSWER: C
39. Who developed the first workable motion picture camera?
A. Matthew Brady
B. Thomas Edison
C. George Eastman
D. William Dickson
ANSWER: D40. who is directed the film ‘Fire’
A. Meera Nair
B. Deepa Mehta
C. Karan Johar
D. Yash Chopra
ANSWER: B
41. The Lumière brothers are known for _______.
A. creating a celluloid film that could capture movement
B. inventing a disk that would add sound to movies
C. developing the first projector and first movie house
D. shooting the first feature-length foreign movie shown in the U.S
ANSWER: C
42. Most independent filmmakers rely on ________ to get their films noticed and sold for distribution.
A. movie theater
B. film festival
C. asà an cinema
D. bollywood
ANSWER: B
43. Sholay movie screenplay by ______.
A. Salim-Javed
B. Shailendra
C. Divender
D. Bhupinder
ANSWER: A
44. In which year did Amitabh Bachchan debut in Hindi cinema?
A. 1960
B. 1965
C. 1969
D. 1972
ANSWER: D
45. Filmmaking is the process of making a ________from an initial story idea or commission, through
scriptwriting, shooting, editing, directing and distribution to an audience.
A. film editing
B. film
C. movie theater
D. independent film
ANSWER: B
46. who is directed the film ‘Mother India’
A. Mehboob Khan
B. satyajit ray
C. Bhimsingh
D. none of the above
ANSWER: A
47. Yash Chopra’s first film as a director was__________.
A. Dhool ka Phool
B. Dharamputra
C. Waqt
D. Deewar
ANSWER: A48. Asha Bhosle made her playback debut in the film __________.
A. Chunariya
B. Naya Daur
C. Howrah Bridge
D. None
ANSWER: A
49. Prior to cutting, the editor and director will have seen and/or discussed “________” shooting
progresses.
A. dailies
B. film
C. telecine
D. filmmaking
ANSWER: A
50. Classic examples are the training montages in ________’s Rocky series of movies.
A. The Expendables
B. Sylvester Stallone
C. Rocky III
D. Sylvester Stallone filmography
ANSWER: B

Previous articleFundamentals of Foreign Trade and Documentation MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleFilm Studies MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments