Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 2

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 1

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 2

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Eisenstein regarded montage as a ________ means of creating meaning.
A. philosophy
B. marxism
C. dialectic
D. dialectical materialism
ANSWER: C
52. Which word best defines genre?
A. Category
B. Type
C. Kind
D. All of the above.
ANSWER: D
53. ___________ is a broadcast news industry description of television producers, reporters and editors
making use of electronic video and audio technologies for gathering and presenting news.
A. Electronic News- Gathering
B. Electric News Gathering
C. English News Gathering
D. none of above.
ANSWER: A
54. What is the relationship between romantic comedy and social class?
A. In romantic comedy, there is no difference between the social classes.
B. Comedies segregate classes by only featuring one class in any one film.
C. Classes are ultimately divided by the end of a romantic comedy.
D. Classes are ultimately united by the end of a romantic comedy.
ANSWER: D
55. What form of comedy do Charlie Chaplin and Buster Keaton share?
A. Screwball comedy
B. Romantic comedy.
C. Slapstick comedy.
D. Their styles were so different that they cannot be compared.
ANSWER: C56. Unlike Chaplin and Keaton, this silent-era comic usually played middle class characters ______.
A. John Barrymore
B. George Burns
C. John Chapin
D. Harold Lloyd
ANSWER: D
57. How is screwball comedy different from romantic comedy?
A. It doesn’t center on a romantic relationship.
B. It combines high and low humor in a single film.
C. Screwball comedies were only made in color.
D. They don’t differ at all.
ANSWER: B
58. Which of the following contributed to the strict censorship codes of the late 1930s that shaped
screwball comedies?
A. Pressure from the Catholic Church.
B. Government regulation.
C. Both were factors.
D. Neither were factors.
ANSWER: A
59. Which director made several war films about WWII and the Korean War?
A. Fudd.
B. Fuller.
C. Scorcese.
D. Stone.
ANSWER: B
60. What separates war films from most other film genres?
A. They are not made in the studio setting.
B. They are not made within the studio system.
C. They break some of the moral codes that dominate other genres.
D. They are not as profitable.
ANSWER: C
61. Which of the following is more likely to be the hero of a war film?
A. A civilian.
B. A commander.
C. A combat grunt.
D. The platoon.
ANSWER: D
62. Who was responsible for most censorship in early war films?
A. Dept. of Defense Office of War Information.
B. Citizens who were uncomfortable with violence.
C. Producers.
D. Studio Heads.
ANSWER: A
63. Which predecessors do current war films most resemble?
A. WWI.
B. WWII.
C. Vietnam.
D. None of the above.
ANSWER: C
64. What does film noir mean?A. Dark film.
B. Foreign film.
C. Night film.
D. Old film.
ANSWER: A
65. What was the source of most noirs?
A. American pulp fiction.
B. French pulp fiction.
C. Early American silent films.
D. Early French crime dramas.
ANSWER: A
66. Fantasy films were strong at the turn of the 21st Century because of __________.
A. the death of personal cinema.
B. the death of realistic cinema.
C. the emergence of digital effects.
D. massive economic recession.
ANSWER: C
67. Which decade signaled the mainstream financial success of independent films?
A. 2000s.
B. 1990s.
C. 1980s.
D. 1970s.
ANSWER: B
68. Dominant themes in ’80s and ’90s film included ______.
A. optimism.
B. pessimism.
C. nostalgia.
D. A & C only
ANSWER: D
69. The first silent movie in Tamil ‘keechaka vadham’ directed by__________.
A. H M Reddy
B. Nataraja Mudaliar
C. B S Ranga
D. Ellis R. Dungan
ANSWER: B
70. Keechaka Vadham was made by R. Nataraja Mudaliar in __________.
A. 1815
B. 1915
C. 1816
D. 1916
ANSWER: D
71. The Cinematography Act of __________.
A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1953
ANSWER: C
72. The influence of film schools emerged in the __________.
A. studio era.
B. 1940s.C. 1960s.
D. Most respected directors never went to film school.
ANSWER: C
73. __________ gives primary creative credit to the director.
A. Auteur theory
B. Hollywood theory
C. New Wave theory
D. Sarris theory
ANSWER: A
74. The influential French journal which brought directors into the spotlight was called _____.
A. Breathless
B. Cahiers du Cinema
C. Cinematheque
D. Film Forum.
ANSWER: B
75. After WWII, what change (if any) took place in the frequency of American movie attendance?
A. Less frequent
B. About the same
C. More frequent
D. none of the above.
ANSWER: A
76. Studios controlling distribution and exhibition, as well as production _____.
A. Horizontal integration
B. Vertical integration
C. Monopoly
D. Oligopoly
ANSWER: B
77. What did the majority of “heroic Indians” in westerns have in common?
A. They were based on actual historical figures.
B. They eventually surrendered in their films.
C. They achieved bloody victories against whites.
D. They were played by white actors.
ANSWER: D
78. Which type/sub-genre dominated westerns throughout their box office reign?
A. Cowboys vs. Indians.
B. Culture vs. nature.
C. The noble savage.
D. none of the above.
ANSWER: A
79. Where did film westerns get their start?
A. Dime novels.
B. European film classics.
C. History books.
D. News reels.
ANSWER: A
80. What is a panning ?
A. A camera mover.
B. A heavy tripod.
C. A remote flash.
D. A camera case.ANSWER: A
81. In which year did commercial cinema begin in India?
A. 1895.
B. 1879.
C. 1913.
D. 1902.
ANSWER: C
82. Vertical turning of the camera is called__________.
A. tilt
B. pan
C. arc
D. cant
ANSWER: A
83. Which of the following is NOT a major film festival?
A. Karlovy Vary Film Festival.
B. Cannes Film Festival.
C. London Film Festival.
D. Venice Film Festival.
ANSWER: C
84. Which of these is NOT a fiction?
A. Novel
B. Short Stories
C. short Films
D. Auto-biography
ANSWER: D
85. __________ is the phase of filmmaking in which the movie is actually shot, as distinct from pre-
production and post-production.
A. Principal photography
B. Capturing
C. Movie theatre
D. Film editing
ANSWER: A
86. __________ is the process of coordinating an initial story idea, through scriptwriting, shooting, editing,
directing and distribution to an audience.
A. Film editing.
B. Filmmaking.
C. Movie theatre.
D. Independent film.
ANSWER: B
87. Film companies usually release a film with, press releases, interviews with press preview screenings,
and ________ screenings.
A. Bollywood
B. film festival
C. asian cinema
D. movie theatre
ANSWER: D
88. Who is the only Indian to have won an Oscar for Lifetime achievement in films?
A. V. Shantaram.
B. Raj Kapoor.
C. Subash Ghai.D. Satyajit Ray.
ANSWER: D
89. ________ is a non-linear editing system.
A. Final Cut Pro
B. Photoshop
C. Motion
D. Color
ANSWER: A
90. ________ plays a much stronger role in the manipulation and a factor to altering time.
A. Post-production
B. Film editing
C. Filmmaking
D. Bollywood
ANSWER: B
91. Screenplay, Multimedia and Storyboard are all .
A. Film production.
B. Plot (narrative).
C. Writing.
D. Fiction forms.
ANSWER: A
92. EDL stands for _________.
A. Edit Decision List.
B. Edit Desk Listeners.
C. Edit Discussion List.
D. Enrol Discussion List.
ANSWER: A
93. NTSC frame rate ________.
A. 25 frames per second.
B. 24 frames per second.
C. 29.97 frames per second.
D. 23 frames per second.
ANSWER: C
94. ________’s Rope is famous for being composed of nine uninterrupted takes, each from four to ten
minutes long.
A. North by Northwest
B. Psycho (1960 film)
C. Alfred Hitchcock
D. Vertigo (film).
ANSWER: C
95. The art director makes an ________ and the carpenters build it.
A. site plan
B. transportation planning
C. architectural plan
D. architectural drawing
ANSWER: C
96. Which of the following are the types of sound in the cinema?
A. Loudness, Pitch, Timbre.
B. Speech, Music, Ambient Sound.
C. Rhythm, Fidelity, Space
D. Time, Perspective, Quality.ANSWER: B
97. An editing Dip to Black transition called as______
A. A zoom
B. A Dissolve.
C. A Cut.
D. A Wipe.
ANSWER: B
98. What are the following four elements incorporated by Mise-en-Scene in capturing the events for the
camera?
A. Setting, Sound, Costume, Staging.
B. Setting, Lighting, Sound, Staging.
C. Setting, Lighting, Costume, Staging.
D. Setting, Sound, Lighting, Costume.
ANSWER: B
99. In filmmaking, the technique characterized by rounded corners and blurred edges is called an iris shot.It is used to ___________.
A. focus the viewer’s attention to the scene in the center
B. focus on the characters’ emotions
C. make the viewer feel lightheaded
D. create a sense of panic.
ANSWER: A
100. Which of the following Oscar-winners are not film editors?
A. Roderick Jayne, won for “No Country For Old Men”.
B. Sandy Powell, won for “The Aviator”.
C. Chris Dickens, won for “Slumdog Millionaire”.
D. Pietro Scalia, won for “Black Hawk Down”.
ANSWER: B

Previous articleFilm Studies MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleFilm Studies MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments