Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 3

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 1

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 2

Film Studies MCQ Questions and Answers Part – 3

101. Only takes which are vetted by the continuity person and/or script supervisor are printed and are sent
to the ________.
A. Film editing.
B. Post-production.
C. Filmmaking.
D. Bollywood.
ANSWER: A
102. Production schedule is normally created and managed by the ________.
A. Assistant director.
B. Unit production manager.
C. Production assistant.
D. Film crew.
ANSWER: A
103. Who has won five successive film fare awards for best play back male singer?
A. Kumar Sanu.
B. Kishore Kumar.
C. Udit Narayan.
D. Mohd. Rafi.
ANSWER: A
104. The National Film Awards presented annually by the Directorate of Film Festivals, India, and was
constituted in the year __________.
A. 1954
B. 1955C. 1956
D. 1957
ANSWER: A
105. The common term for a character whose identity, goals and desires are given to him by others
is____________.
A. “average Joe.”
B. “blank.”
C. “everyman.”
D. “villain.”
ANSWER: C
106. ________ also uses an effective match cut.
A. Only the Lonely
B. Home Alone 3
C. Home Alone 2: Lost in New York
D. Home Alone film
ANSWER: C
107. Which of the following is not a transition?
A. Fast Zoom
B. Fade in
C. Fade out
D. Zoom
ANSWER: D
108. A working title, sometimes called a production title, is the temporary name of a product or project
used during its development, usually a ________, novel, video game, or music album.
A. Independent film
B. Film
C. Filmmaking
D. Movie theater
ANSWER: B
109. The first attempt at editing a movie is the?
A. Production Cut
B. Quick Edit
C. Rough Cut
D. Editors cut
ANSWER: C
110. A shot which reveals extreme detail of the subject is ________.
A. big Close-up
B. close- up
C. master shot
D. medium shot
ANSWER: A
111. Who is often referred to as the Father of Cinema?
A. Kuleshov
B. Griffith
C. EisensteiEisenstein
D. Hrishikesh Mukherjee
ANSWER: B
112. Who edited all of Satyajit Rays films?
A. Kuleshov
B. Robert WiseC. Jean Luc Godard
D. Dulal Dutta
ANSWER: D
113. What does stand for PAL?_____
A. Phase Alternating Length
B. Phase Alternating Line
C. Physical Alternating Line
D. None of the above.
ANSWER: B
114. Who edited the movie uthiri pookal________
A. Anthony
B. Kola Bhaskar
C. B. Lenin
D. none of the above
ANSWER: C
115. Battleship potemkin film was released___________
A. 1923
B. 1924
C. 1926
D. 1925
ANSWER: D
116. In 2010, which film won National Award for Editing?
A. Goa
B. Vinnaithandi Varuvaya
C. Adukalam
D. Singam
ANSWER: C
117. The two different locations and sets of action together called
A. Parallel editing
B. Simple editing
C. Montage editing
D. Linear editing
ANSWER: A
118. parallel cinema consist of ___________________
A. action, romance, comedy all together.
B. serious content of realism and naturalism
C. representing change in psyche and condition of everyday life
D. representing truth and reality, not overtly using filmic artifice
ANSWER: B
119. Dominant themes in ’80s and ’90s film included ______.
A. optimism
B. pessimism
C. nostalgia
D. A & C only
ANSWER: D
120. Film school generation directors borrowed from ___________.
A. high art, American films
B. high art, French films
C. They rarely borrowed anything
D. They indiscriminately borrowed from anything they had seen and enjoyedANSWER: D
121. What was Roger Corman’s main role in “the film school generation”?
A. He directed the first and most influential “blockbuster.”
B. He was an influential film critic who shaped the industry.
C. He gave “generation” directors their first jobs.
D. He was an influential professor at NYU who taught the techniques used in many contemporary films.
ANSWER: B
122. Which film is credited with opening Hollywood’s doors to young directors?
A. Darling Lili.
B. Easy Rider.
C. The Graduate.
D. Woodstock.
ANSWER: B
123. Who has directed the “In the name of God” documentary
A. A. K. Chettiar
B. Amudhan R
C. Anand Patwardhan
D. Aarti Shrivastava
ANSWER: C
124. Which of the following is/are common themes in film noir?
A. The meaninglessness of life.
B. Futility of individual action.
C. Arbitrariness of social justice.
D. All of the above.
ANSWER: D
125. Which of the following is/are characteristic of film noir?
A. Low-key lighting.
B. High contrast photography.
C. Deep focus cinematography.
D. All of the above.
ANSWER: D
126. In film Editing, EDL means_______________
A. Edit Director List.
B. Edit Decision List.
C. Edit Decision Line.
D. Electronic Differential Lock.
ANSWER: B
127. Why is 8 Mile a film with music, but not a musical?
A. Eminem can’t sing.
B. In a musical, the musical numbers rupture the narrative just for the song.
C. The music is modern, not Broadway style.
D. It IS a musical, because the music is in the foreground, not the background.
ANSWER: B
128. Which of the following cannot be present in “classic realist narration”?
A. Aliens.
B. Cityscapes.
C. Music.
D. All of the above can be present.
ANSWER: D129. Describe the setting of most musicals ____________.
A. Fantasy
B. Realistic
C. Surrealistic
D. none of the above
ANSWER: A
130. Which of the following is untrue about melodramas serving as a tool of reform?
A. Melodramas described the dangers of gambling and alcohol.
B. Melodramas frequently depicted good vs evil.
C. Melodramas preached racial equality.
D. Melodramas dramatized fears of rapid urbanization and industrialization.
ANSWER: C
131. Which Bollywood film with highest number of songs ?
A. Neel Kamal.
B. Indhra Sabha
C. Alam Ara
D. Kisan Khanya
ANSWER: B
132. U stands for____________.
A. Unrestricted Public Exhibition
B. Unrestricted Exhibition
C. Unrestricted
D. Unrestricted Public
ANSWER: A
133. Narrative structure of screen play consist of ____________acts.
A. 1
B. 2
C. 4
D. 3
ANSWER: D
134. Who is directed Roshomon movie____________.
A. Akira Kurosawa
B. D W Griffith
C. Alfred Hitchcock
D. Sergei Eisenstein
ANSWER: A
135. UA stands for____________.
A. Unrestricted Public Exhibition – but with a word of caution that Parental discretion required for
children below 12 years
B. Restricted to adults
C. Unrestricted Public Exhibition
D. Restricted to any special class of persons
ANSWER: A
136. CBFC stands for____________.
A. Control Board of Film Censors
B. Central Board of Film making Censors
C. Central Board of Film Censors
D. Control Board of Film making Censors
ANSWER: C
137. What is the literal meaning of melodrama?A. A drama accompanied by music.
B. A tragic drama.
C. An unbelievable drama.
D. None of the above.
ANSWER: A
138. Which of the following techniques is used in James Bond films to represent the barrel of a gun?
A. cut.
B. dissolve.
C. fade.
D. iris.
ANSWER: D
139. Star lighting aims to ________.
A. make all characters equally well lit
B. make the lead performer pop off the screen with more light
C. frame all characters with light to distinguish them from the setting
D. none of the above.
ANSWER: B
140. Which is the following shot called as bust shot_______
A. close up.
B. extreme close up.
C. long shot.
D. medium close up shot.
ANSWER: D
141. Which of the following includes the setting, the lighting, and the distance between the subject and the
camera?
A. Mise-en-scene.
B. Segmentation.
C. Dramatic unities.
D. Modernism.
ANSWER: A
142. Which of the following is a camera position?
A. track.
B. crane.
C. dolly.
D. none of the above are camera position.
ANSWER: D
143. A ______ shot allows the camera to move forward, back, right, left, up or down?
A. track
B. crane.
C. dolly.
D. pan.
ANSWER: B
144. In classic Hollywood, action, time and space fall under the category of ________.
A. Mise-en-scene.
B. Segmentation.
C. Dramatic unities.
D. Modernism.
ANSWER: C
145. A __________ shot makes a character look less powerful.
A. high angleB. low angle
C. perspective shot
D. subjective shot
ANSWER: A
146. ______ is a structural analysis of a film’s narrative.
A. Mise-en-scene
B. Segmentation
C. Dramatic unities
D. Modernism
ANSWER: B
147. The technique of making transitions between shots as unnoticeable as possible is called ______.
A. Mise-en-scene
B. Segmentation
C. Dramatic unities
D. seamless editing
ANSWER: D
148. The Apur Sansar film by sathyajit ray was in the year_____________
A. 1955
B. 1959
C. 1954
D. 1957
ANSWER: B
149. Setting an entire film in an apartment exemplifies _______________.
A. unity of action
B. unity of space
C. unity of time
D. all the above
ANSWER: B
150. A ______ is a combination of text and graphic that represents a studio.
A. copyright
B. logo
C. trademark
D. all the above
ANSWER: B

Previous articleFilm Studies MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleEverything You need to Know about Forbrukslån
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments