General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 1

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 1

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 2

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 3

1. A syllogism is a form of
A. Inductive reasoning
B. Illogical reasoning
C. Independent reasoning
D. Deductive reasoning
ANSWER: D
2. Most people categorize most rapidly at the _____ level of hierarchy
A. Hyperordinate
B. Superordinate
C. Subordinate
D. Basic
ANSWER: B
3. Humans think using
A. Emotions and feelings
B. Emotions and images
C. Mental images and concept
D. Feelings and concept
ANSWER: C
4. Which of the following is the smallest unit within a language system?
A. Sentence
B. Grapheme
C. Morpheme
D. Phoneme
ANSWER: D
5. What is the nature of the relationship between language and thought according to the strong version of linguistic relativity hypothesis?
A. There is two directional interaction between language and thought
B. Language interacts with thought
C. Thought is required for language
D. Language determines thought
ANSWER: D
6. What is the nature of the relationship between language and thought according to the weak version of linguistic relativity hypothesis?
A. There is two directional interaction between language and thought
B. Language only interacts with thought
C. There is two directional interaction between language and thought
D. Language determines thought
ANSWER: B
7. Damage to which area of brain can impair general planning ability according to Owen?
A. Hippocampus
B. Cerebellum
C. Prefrontal cortex
D. Hypothalamus
ANSWER: C
8. Means end analysis is also which of the following?
A. Problem space
B. Algorithm
C. Initial state
D. Heuristic
ANSWER: B
9. Reasoning involving moving from specific facts to a conclusion is also known as
A. Conditional reasoning
B. Ill-defined problem
C. Deductive reasoning
D. Inductive reasoning
ANSWER: D
10. Which of the following can be said to be true of language?
A. Psychology of language is concerned with the organisation and processing of written language only
B. Language lies at the interface of pure pure psychology, linguistics and mathematics
C. Language is a simple process with very few mysteries
D. None of the above
ANSWER: D
11. All of the following represent components of natural language use except
A. Syntax
B. Pragmatics
C. Mnemonics
D. Semantics
ANSWER: C
12. When related sentences are put together to make a sensible message, this is referred to as
A. Context
B. Semantics
C. Pragmatics
D. Discourse
ANSWER: D
13. The common term used to describe all types of language loss is
A. Dyslexia
B. Aphasia
C. Dysphasia
D. Lexphasia
ANSWER: B
14. Which of the following is an example of people’s reliance on the representativeness heuristics to make decisions or judgements?
A. People report that they did more than 50% of the work in domestic situations
B. People tend top overestimate car accidents
C. People are more likely to attribute a case of heartburn to spicy food than bland food
D. People tend to underestimate death from diabetes
ANSWER: C
15. All of the following qualities describe reasoning by intuition except
A. Occurs automatically
B. Fast analysis of information
C. Strong feeling of conviction
D. Logical analysis
ANSWER: D
16. The temporary inability to retrieve a word that is well known to us is referred to as
A. Recency effect
B. Tip-of-the-tongue phenomenon
C. Wernicke’s aphasia
D. Broca’s aphasia
ANSWER: B
17. Availability heuristic is not
A. Influenced by imagination
B. Influenced by information stored in memory
C. Subject to hindsight bias
D. Influenced by the underlying possibilities
ANSWER: D
18. Chomsky proposed that children learn a language
A. Because they possess learnt words
B. Because they possess an innate language acquisition device
C. Language and thought are separate and independent processess
D. One’s thought determines the nature of one’s language
ANSWER: B
19. The term cognition includes
A. Thinking, problem solving, reasoning and dreaming
B. Classical and instrumental conditioning
C. Attention and perception
D. Use of memory systems
ANSWER: A
20. A student taking multiple choice test by reading the stem of each item, generating the correct response closest to the answer is using
A. Vicarious problem solving
B. Semantics
C. Heuristics
D. Ideal solution
ANSWER: C
21. Set of rules for structuring sentences is called
A. Grammar
B. Linguistic determinants
C. Morphemes
D. Phonemes
ANSWER: A
22. ______ thinking goes from general principles to specific facts
A. Divergent
B. Inductive
C. Deductive
D. Convergent
ANSWER: C
23. A perceptual set that causes one to become hung up on wrong solutions or remain blind to alternatives is called
A. Fixation
B. Incubation
C. Creative thinking
D. Conditional thinking
ANSWER: A
24. General ‘mental short cuts’ or quick decision making rules could be considered what type of problem solving strategy?
A. Heuristics
B. Ideal strategy
C. Brainstorming
D. Graphical representations
ANSWER: A
25. Which of the following is the final step in problem solving?
A. Identify the problem
B. Selecting one effective solution
C. Generate potential solution
D. Evaluation of each solution
ANSWER: B
26. Which of the following is the first step in problem solving?
A. Identify the problem
B. Selecting one effective solution
C. Generate potential solution
D. Evaluation of each solution
ANSWER: A
27. In order for something to be creative, it should be useful,
A. Self-explanatory and clever
B. Original and surprising
C. Flexible and inspiring
D. Valuable and unique
ANSWER: B
28. Creativity includes
A. Convergent thinking
B. Divergent thinking
C. Deductive thinking
D. Inductive reasoning
ANSWER: B
29. Unconscious thought process involved in creative thinking is at work in this stage
A. Illumination
B. Evaluation
C. Incubation
D. Preparation
ANSWER: C
30. Premise 1: Man is mortal Premise 2: Aristotle is man Conclusion: Aristotle is mortal The above conclusion is
A. Valid
B. Invalid
C. Declarative
D. Assumption
ANSWER: A
31. Memory is defined as
A. An active information-processing system that receives, stores and recovers information
B. Thoughts experienced previously in ones life
C. The mental faculty of retaining and recalling past experience
D. The act or an instance of remembering; recollection
ANSWER: A
32. Incoming sensory information must go through this sequence in order to be remembered
A. Storage, encoding, retrieval
B. Storage, encoding, retrieval
C. Encoding, storage, retrieval
D. Encoding, retrieval, storage
ANSWER: C
33. There are three main kinds of measures used to determine how much information has been retained, they are
A. Free recall, cued recall and serial recall
B. Recall, recognition, relearning
C. Method of saving, free recall and recognition
D. Serial recall, recognition, relearning
ANSWER: B
34. Which of the measures of retention is considered the most sensitive?
A. Recognition
B. Free recall
C. Recall
D. Relearning
ANSWER: D
35. How to measure explicit memory?
A. Recalling method
B. Recognition method
C. Relearning method
D. All of the above
ANSWER: A
36. The entry point of memory- the initial stage of the memory system in which all of the stimuli that bombard our senses are retained in their
original sensory form for a very brief time
A. Sensory memory
B. Long term memory
C. Short term memory
D. Implicit memory
ANSWER: A
37. A memory system with a limited storage capacity in which information is stored for a relatively short period of time
A. Sensory memory
B. Long term memory
C. Short term memory
D. Explicit memory
ANSWER: C
38. The duration of short term memory is approximately
A. 20-30 sec
B. 1-2 min
C. 30-40 sec
D. 2-4 sec
ANSWER: A
39. Rehearsal is the process of actively manipulating information so that it can be retained in memory. There are two main types of rehearsal, they
are
A. Sustenance and maintenance rehearsal
B. Specific and non-specific rehearsal
C. Maintenance and elaborative rehearsal
D. Elaborative and specific rehearsal
ANSWER: C
40. The process of linking new information in a meaningful way with information already stored in memory or with other new information; to aid
in its storage and retrieval from long term memory
A. Maintenance rehearsal
B. Elaborative rehearsal
C. Non-specific rehearsal
D. Sustenance rehearsal
ANSWER: B
41. The relatively permanent memory system that holds vast amount of information for a long period of time
A. Sensory memory
B. Long term memory
C. Short term memory
D. Iconic memory
ANSWER: B
42. Psychologists have distinguished between two types of long term memory storage. They are called
A. Assertive and procedural memory
B. Declarative and assertive memory
C. Assertive and interrogatory memory
D. Declarative and non-declarative memory
ANSWER: D
43. The declarative memory system that holds information about specific events or personal experiences; the declarative memory system that stores
the information we have about the world
A. Episodic; semantic
B. Semantic; episodic
C. Procedural; explicit
D. Explicit; procedural
ANSWER: A
44. Recall is better for items at the end and beginning of the list than the item in the middle of the list, this is called
A. Primacy effect
B. Recency effect
C. Serial positioning effect
D. Semantic network effect
ANSWER: C
45. The serial positioning effect used to describe superior recall of items at the end of a list is called the
A. Recency effect
B. Primacy effect
C. Serial effect
D. Semantic network effect
ANSWER: A
46. A clear memory of an emotionally significant moment or event
A. Echoic memory
B. Flash bulb memory
C. Implicit memory
D. Explicit memory
ANSWER: B
47. The persistence of learning over time through the encoding , storage and retrieval of information
A. Memory
B. Learning
C. Serial position effect
D. Semantic learning
ANSWER: A
48. Unconscious encoding of incidental information
A. Effortful processing
B. Rehearsal processing
C. Chunking processing
D. Automatic processing
ANSWER: D
49. The most common effortful processing technique where information is repeated
A. Mnemonics
B. Recall
C. Recognition
D. Rehearsal
ANSWER: D
50. Encoding information from its sound
A. Iconic
B. Echoic
C. Semantic
D. Recall
ANSWER: B

Previous articleMedia Management MCQ Questions and Answers Part – 4
Next articleGeneral Psychology MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments