General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 2

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 1

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 2

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Encoding information by picturing it in our mind
A. Echoic
B. Semantic
C. Iconic
D. Deja vu
ANSWER: C
52. Organizing items into familiar, manageable units
A. Mnemonics
B. Chunking
C. Relearning
D. Recall
ANSWER: B
53. Our memory for skills, such as riding a bike
A. Implicit memory
B. Explicit memory
C. Echoic memory
D. Iconic memory
ANSWER: A
54. Implicit memory is to the ______ as explicit memory is to the _____
A. Hippocampus/ cerebellum
B. Cerebellum/ hippocampus
C. Corpus callosum/ hippocampus
D. Hippocampus/ cerebellum
ANSWER: B
55. The mental processing of retrieval of information from memory. A fill in the blanks test is a good example
A. Recognition
B. Relearning
C. Learning
D. Recall
ANSWER: D
56. When choices are given, it is much easier to identify genuine ones. A multiple choice test is a good example
A. Recall
B. Relearning
C. Recognition
D. Deja vu
ANSWER: C
57. This person studied memory retention by stringing together non sense syllable and memorizing them
A. Herman Ebbinghaus
B. Skinner
C. Thorndike
D. Freud
ANSWER: A
58. Using the acronym VIBGYOR to studying the colors of the rainbow. This is a good example of
A. Spacing effect
B. Visual encoding
C. Acoustic encoding
D. Mnemonics
ANSWER: D
59. Encoding information by its meaning to us
A. Semantic
B. Echoic
C. Iconic
D. Chunking
ANSWER: A
60. This person studied the effects of misinformation and false memories
A. Ebbinghaus
B. Loftus
C. Pavlov
D. Bandura
ANSWER: B
61. Which factors were included in Sternberg’s triarchic theory of intelligence
A. Tacit, perceptual and interpersonal knowledge
B. Analytic thought, creativity and practical knowledge
C. Crystallized, fluid and artificial intelligence
D. General intelligence, crystallized knowledge and creativity
ANSWER: B
62. How many factors did Thurstone associate with intelligence?
A. 12
B. 7
C. 2
D. 3
ANSWER: B
63. Which of these factors was not included in Thurstone’s theory of intelligence?
A. Spacial ability
B. Memory
C. Inductive reasoning
D. Deductive reasoning
ANSWER: D
64. Spiritual and existential intelligence were included in whose theory of intelligence?
A. Gardner
B. Sternberg
C. Binet
D. Lashley
ANSWER: A
65. How many forms of intelligence did Gardner identify?
A. 20
B. 7
C. 10
D. 15
ANSWER: B
66. Intrapersonal intelligence can be characterized by which of the following processes?
A. Communication abilities
B. Self- reflection and Self- awareness
C. Musical empathy
D. Team cooperation
ANSWER: B
67. According to Carroll’s model of intelligence, at which level are fluid ability and crystallized intelligence located?
A. Highest level
B. Lowest level
C. Sub-intelligence level
D. Intermediate level
ANSWER: D
68. Which of the following do Gardner’s intelligence correlate with?
A. Task capacities
B. Each other
C. Age
D. Crystallized intelligence
ANSWER: B
69. Which test provides scores for verbal IQ, performance IQ, verbal comprehension, working memory, perceptual organization and processing
speed?
A. WAIS-III
B. Binet
C. Sternberg’s intelligence quotient
D. Stanford
ANSWER: A
70. Spearman devised which form of factor analysis?
A. Structural
B. Explorative
C. Principle components
D. Rotated
ANSWER: C
71. The concept of primary mental abilities was proposed by which of the following?
A. McClelland
B. Thurstone
C. Simon
D. Newell
ANSWER: B
72. How many mental abilities were identified by Guildford?
A. 0
B. 44
C. 120
D. 32
ANSWER: C
73. Cattell identified which two forms of intelligence?
A. Artificial and natural intelligence
B. Musical and tactile abilities
C. Crystallized and fluid intelligence
D. Mental abilities and skills
ANSWER: C
74. Intelligence can be defined as
A. Knowledge of a great many facts
B. Ability to get good grades in school
C. All the factors that make one person different from another
D. Ability to think abstractly and ;earn from experience
ANSWER: D
75. The leading cause of mental retardation is believed to be
A. Inherited traits
B. Environmental factors
C. Organic brain syndrome
D. Fetal alcohol syndrome
ANSWER: D
76. The first intelligence test was designed by two French men
A. Binet and Simon
B. Allen and Honzik
C. Anastasi and Forguson
D. Weschlar and Fechner
ANSWER: A
77. In the formula for IQ, CA stands for
A. Comparative age
B. Chronological age
C. Computation argument
D. Contrasting arrangements
ANSWER: B
78. The belief that intelligence is a general ability is a result of the work of
A. Binet
B. Gardner
C. Sternberg
D. Spearman
ANSWER: D
79. In the normal distribution curve of intelligence test scores, the mean IQ score is set at
A. 110
B. 100
C. 90
D. What most people score
ANSWER: B
80. In relation to the development of intelligence, the results of twin studies indicate that
A. Genetic factors are more important than environmental factors
B. Environmental factors are more important than genetic factors
C. Neither genetic nor environmental factors are important
D. Both genetic and environmental factors are important
ANSWER: D
81. Fluid intelligence is
A. A type of reasoning that involves the ability to solve problems and understand complex relationships
B. Consolidated knowledge, including school and culturally based knowledge
C. A primary mental ability
D. One of Gardner’s multiple intelligences
ANSWER: A
82. If it is demonstrated that an intelligence test discriminates against certain ethnic groups, then it can be said that the test
A. Is reliable
B. Has used standardisation sample
C. Is valid
D. Has culture bias
ANSWER: D
83. According to Sternberg, intelligence is
A. Made up of three different intelligences
B. A single, general underlying ability
C. Made up of eight or more independent mental abilities
D. Single, specific ability which cannot be measured by traditional intelligence tests
ANSWER: A
84. If an intelligence test measures consistently what it is supposed to be measuring each time it is used, then it is said that the test is
A. Based on normal distribution
B. Standardised
C. Valid
D. Reliable
ANSWER: D
85. Weschler’s intelligence tests were designed to test
A. Verbal intelligence
B. Non-verbal intelligence
C. Crystallized and fluid intelligence
D. Verbal and non-verbal intelligence
ANSWER: D
86. Binet viewed intelligence as
A. Many specific abilities that are independent of one another and affect how well a child learns at school
B. Combination of general and specific chronological ages
C. General ability associated with specific, but related mental functions
D. General ability that is not age related
ANSWER: C
87. Which of the following is not of Gardner’s multiple intelligences?
A. Spatial
B. Linguistic
C. Musical
D. Creative
ANSWER: D
88. What do the initials IQ stand for?
A. Investment in education quotient
B. Intellect quotient
C. Intelligence question
D. Intelligence quotient
ANSWER: D
89. According to Spearman, what does ‘g’ stand for?
A. General knowledge
B. Group intelligence
C. Green’s intelligence criteria
D. General intelligence
ANSWER: D
90. Which are the main components of Speaman’s two factor theory of intelligence?
A. Visual ability
B. Spatial ability
C. Specific Intelligence and general intelligence
D. Emotional abilities and cognitive abilities
ANSWER: B
91. Approximately how many trait words for personality are there in the English language?
A. 18000
B. 1000
C. 10000
D. 500
ANSWER: A
92. Who proposed the 16 basic dimensions of normal personality and devised a questionnaire to measure them?
A. Carl Jung
B. Raymond Cattell
C. Julian Potter
D. Gordon Allport
ANSWER: B
93. When analyzing a past president to describe his personality by coding letters or speeches he has written, you are using a process called
A. Big Five
B. Content analysis
C. Personality assumptions
D. Cognitive approach
ANSWER: B
94. Ancient Greeks hypothesized that there were four different personality characteristic. they are
A. Irritability, optimism, pessimism, calmness
B. Calmness, depression, pessimism, irritability
C. Depression, irritability, pessimism, optimism
D. Irritability, depression, optimism, calmness
ANSWER: D
95. Sheldon proposed three different types of traits. The traits that would best describe a football player would be
A. Mesomorph
B. Endomorph
C. Ectomorph
D. Activomorph
ANSWER: A
96. In the Big Five personality dimensions, behaviours such as speaking fluently, displaying ambition, and exhibiting a high degree of intelligence is
A. Agreeableness
B. Openness
C. Extraversion
D. Conscientiousness
ANSWER: D
97. Psychologists seek to understand Rob’s personality through his thoughts, beliefs and their impact on his behaviour in certain situations. This is known as
A. Trait approach
B. Humanistic approach
C. Cognitive approach
D. Psychoanalytic approach
ANSWER: C
98. Personality trait model that researches three factors: extraversion, neuroticism and psychoticism, is called
A. Eyesenck’s trait model
B. Myers-Briggs type indication
C. Cattell’s 16 PF
D. Big Five
ANSWER: A
99. What is the trait approach to personality?
A. Assumes that people are motivated by unconscious emotional conflicts
B. Assumes that each individual has stable personality characteristics
C. Assumes that people’s thoughts and beliefs are central to personality
D. Assumes that people are motivated by conflicts originating in childhood
ANSWER: B
100. According to William Sheldon’s theory of Personality, which one best describes a person who is sensitive and intellectual?
A. Conservative
B. Endomorph
C. Mesomorph
D. Ectomorph
ANSWER: D

Previous articleGeneral Psychology MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleGeneral Psychology MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments