General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 3

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 1

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 2

General Psychology MCQ Questions and Answers Part – 3

101. Eyesenck originally developed ___, a highly researched factor theory of personality.
A. Interpersonal trait model
B. Sixteen factor model
C. Three factor model
D. Big Five
ANSWER: C
102. _____ is the complex of mental characteristics that makes each of us unique from other people.
A. Heredity
B. Personality
C. Intelligence
D. Emotional tone
ANSWER: B
103. In China, Children are usually taught to
A. Think and act independently of other family members
B. Be self-reliant rather than dependent on other family members
C. Both a and b
D. Think and act as a member of their family and to suppress their own wishes when they are in conflict
ANSWER: D
104. Carl smokes, drinks alcohol, overeats and bites his nails, Which stage of Freud’s psychosexual stages has Carl become fixated at?
A. Latency stage
B. Oral stage
C. Anal stage
D. Phallic stage
ANSWER: B
105. Carl is obsessed with cleanliness and control, which stage of Freud’s psychosexual stages has Carl become fixated at?
A. Anal stage
B. Oral stage
C. Latency stage
D. Phallic stage
ANSWER: A
106. The id, ego and superego can be best characterized as
A. Part of neocortex
B. Located in the occipital lobe
C. Systems that make up personality
D. None of the above
ANSWER: C
107. According to Freud, which part of our personality are we born with that allows our basic needs to be met?
A. Id
B. Ego
C. Superego
D. None of the above
ANSWER: A
108. The attribution of one’s own unacceptable urges or qualities to others
A. Regression
B. Repression
C. Projection
D. Denial
ANSWER: C
109. Albert Bandura was a proponent of which perspective of personality?
A. Psychoanalytic
B. Social cognitive
C. Behaviourist
D. Humanistic
ANSWER: B
110. People who rate high on the personality trait of ____ tend to be upbeat, optimistic and sociable.
A. Introversion
B. Neuroticism
C. Extraversion
D. Agreeableness
ANSWER: C
111. A trait of personality that identifies extraversion, neuroticism, agreeableness, conscientiousness and openness to experience as the fundamental building blocks of personailty is
A. Five factor model
B. 16 personality factors
C. Surface trait model
D. Source trait model
ANSWER: A
112. Personality characteristics or attributes that can easily be inferred from observable behaviour are
A. Traits
B. Source traits
C. Surface traits
D. Self-concepts
ANSWER: C
113. Proponents of trait theory include
A. Karen Horney, Albert Bandura
B. Raymond Cattell, Hans Eyesenck
C. Alfred Adler, Raymond Cattell
D. Hans Eyesenck, Albert Bandura
ANSWER: B
114. Self- report inventories are ______ test, while projective tests are more ____
A. Vague; clear
B. Subjective; objective
C. Objective; subjective
D. Difficult; easy
ANSWER: C
115. A model proposed by Albert Bandura that explains human functioning and personality as caused by the interaction of behavioural, cognitive
and environmental factors
A. Reciprocal determinism
B. Self-efficacy
C. Trait theory
D. Sublimination
ANSWER: A
116. The Neo-Freudians include
A. Hans Eyesenck, Karen Horney, Albert Bandura
B. Carl Rogers, Sigmund Freud, Alfred Adler
C. Carl Jung, Karen Horney, Alfred Adler
D. Alfred Adler, Albert Bandura
ANSWER: C
117. A relatively stable, enduring predisposition to consistently behave in a certain way
A. Trait
B. Surface trait
C. Self- concept
D. Actualizing tendency
ANSWER: A
118. The ______ is the set of perceptions and beliefs that you have about yourself, including your nature, your personal qualities and your typical behaviour.
A. Actualizing tendency
B. Conditional positive regard
C. Self- concept
D. Unconditional positive regard
ANSWER: C
119. If you were to kick the dog after a hard day at office, you would be using
A. Displacement
B. Projection
C. Reaction formation
D. Rationalization
ANSWER: A
120. Allport’s idea that the traits around which someone organizes their life are called _____ traits.
A. Cardinal
B. Secondary
C. Central
D. Source
ANSWER: A
121. Both the terms ’emotion’ and ‘motivation’ came from the same Latin root
A. Movement
B. Move
C. Moment
D. Movere
ANSWER: D
122. People from differewnt cultures can recognize which facial expressions?
A. Fear
B. Anger
C. Disgust
D. All of these
ANSWER: D
123. Relatively high levels of physiological arousal would most likely interfere with effectively
A. Enjoying a television football game
B. Solving a crossword puzzle
C. Washing dishes
D. Riding a bicycle
ANSWER: B
124. According to James-Lange theory of emotions,
A. The experience of emotion depends on autonomic arousal and on one’s cognitive interpretation of that arousal
B. Different patterns of autonomic activation lead to the experience of different emotions
C. Emotion occurs when the thalamus sends signals simultaneously to the cortex and to the autonomic nervous system
D. Emotions develop because of their adaptive value
ANSWER: B
125. The author of the Hierarchical theory of motivation is
A. O.H. Mowrer
B. McClelland
C. J.W. Atkinson
D. A.H. Maslow
ANSWER: D
126. Social needs activate the organism to
A. Provide for physiological deficits
B. Seek pleasure
C. Avoid pain
D. Gain status and recognition
ANSWER: D
127. Gregariousness is a/ an
A. Social motive
B. Biological motive
C. Psychological motive
D. Personal motive
ANSWER: A
128. Individual’s life goal is
A. Social motive
B. Biological motive
C. Personal motive
D. An instinct
ANSWER: C
129. The brain site most likely involved in fear is
A. Midbrain
B. Left hemisphere
C. Right hemisphere
D. Amygdala
ANSWER: D
130. Which theory holds that we are afraid because we run or are angry because we strike?
A. Attribution
B. James-Lange
C. Cannon-Bard
D. Cognitive
ANSWER: B
131. Motivation can be understood as an interaction between
A. Approach and avoidance gradient
B. Wactor and valence
C. Life space and approach gradient
D. Arousal and effort
ANSWER: D
132. As motivation is closely related to effort, emotion is related to
A. Arousal
B. Instinct
C. Displacement behaviour
D. Conflict
ANSWER: A
133. According to Walter Cannon,
A. Animals without a sympathetic nervous system can still experience emotion
B. Animals without an amygdala cannot experience emotion
C. Emotion can never be experienced until the body has time to react
D. The parasympathetic nervous system is responsible for the feeling of emotions
ANSWER: A
134. As Erica watched the televised drawing of lottery numbers, she has the winning combination. If the heart starts to race at the same instant that she
feels euphoria over winning the lottery, Erica’s response pattern would lend support to
A. Common sense theory
B. James-Lange theory
C. Cannon-Bard theory
D. Evolutionary theory
ANSWER: C
135. The relative strength of the drives of hunger, thirst and sex have been studied experimentally in the white rat by
A. Learning method
B. Obstruction method
C. Activity wheel
D. The choice and preference method
ANSWER: B
136. Maslow viewed that motivated behaviour is
A. Need related
B. A vector
C. A valence
D. An approach gradient
ANSWER: A
137. All the following emotions are universal except
A. Hopefulness
B. Surprise
C. Happiness
D. Contempt
ANSWER: A
138. The intrinsic motivational theory was proposed by
A. McClelland
B. Maslow
C. Harry Harlow
D. Solomon
ANSWER: C
139. According to William James, you feel emotion ____ your body reacts
A. While
B. After
C. Then
D. Before
ANSWER: B
140. The most universally recognized facial expression is
A. Pursed lips
B. Smiling
C. Sticking out your tongue
D. Raising your eyebrows
ANSWER: B
141. According to James-Lange theory, it is the _____ that tells the conscious brain it is experiencing emotion
A. Hypothalamus
B. Visual sensation of the emotional stimulus
C. Amygdala
D. Physical feedback from the body
ANSWER: D
142. Motives are
A. Internal sources of behaviour
B. External sources of behaviour
C. Natural sources of behaviour
D. Both subjective and objective sources of behaviour
ANSWER: A
143. Dylan is on a roller coaster that has just reached the top of the first climb and is starting to drop. Based on the James-Lange theory of
emotions, Dylan should report
A. “My racing heart must mean I’m terrified because everyone else is screaming”
B. “The sight of the drop makes my heart race and makes me feel terrified”
C. “My heart is racing because I am terrified”
D. “I feel terrified because my heart is racing”
ANSWER: D
144. Sex is a
A. Biological motive
B. Physiological motive
C. Both A and B
D. Psychological motive
ANSWER: C
145. Maslow’s idea about the structure of needs is known as
A. Self-actualisation theory of motivation
B. Physiological theory of motivation
C. Psychological theory of motivation
D. Psycho physical theory of motivation
ANSWER: A
146. People are especially good at quickly detecting facial expressions of
A. Happiness
B. Anger
C. Surprise
D. Boredom
ANSWER: B
147. You are feeling happy and sad at the same time. Research into brain activity would indicate that processing is primarily occuring in
A. Midbrain
B. Left hemisphere
C. Right hemisphere
D. Both hemispheres
ANSWER: D
148. Which theory claims that emotions are organized in the brain and that emotional feelings and bodily expressions occur simultaneously?
A. Common sense theory
B. Cannon-Bard theory
C. Attribution theory
D. James-Lange theory
ANSWER: B
149. According to Schachter’s two-factor theory of emotion,
A. Emotion occurs when the thalamus sends signals simultaneously to the cortex and to the autonomic nervous system
B. Emotions develop because of their adaptive value
C. Different patterns of autonomic activation lead to the experience of different emotions
D. The experience of emotion depends on autonomic arousal and your cognitive interpretation of that arousal
ANSWER: D
150. Based on cross-cultural research, Ekman and colleagues concluded that there are _____ basic emotions
A. Eight
B. Five
C. Seven
D. Six
ANSWER: C

Previous articleGeneral Psychology MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleDeduction and Induction Methods of Economics
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments