Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 1

16621

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 3

1. Human Resource Management is the process of
A. Recruitment and selection
B. Analyzing the skills
C. Workforce utilization
D. None of the Above
ANSWER: A
2. Management in HRM refers to
A. Labour unions
B. Proper and maximum utilization of resources
C. Top management
D. Operations management
ANSWER: B
3. The core purpose of HRM is
A. Select the right person for the task
B. satisfaction of employees
C. safety of employees
D. Make efficient purpose of existing HR
ANSWER: D
4. You must treat your employees with respect and dignity – Quoted by
A. Dhirubai Ambani
B. Bill Gates
C. Warron Buffet
D. Narayana Moorthy
ANSWER: D
5. The resources by themselves
A. Have to be collected
B. Must be coordinated
C. Need to be organized
D. All the above
ANSWER: D
6. HRM is an
A. Department function
B. Individual function
C. Organization function
D. Environmental function
ANSWER: C
7. HRM includes
A. Planning personnel needs
B. Providing benefits and incentives
C. Appraising performance
D. All the above
ANSWER: D
8. The historical rule of the HRM is
A. One HR person for 100 employees
B. One HR person for 50 employees
C. One HR person for 25 employees
D. One HR person for 10 employees
ANSWER: A
9. OPM means
A. Office of personnel management
B. Office of performance management
C. Opinion of person in management
D. None of the above
ANSWER: A
10. The role of HR director is
A. solving the disputes
B. Extension of plan
C. Administration
D. Training and development
ANSWER: C
11. “Man of all the resources available to man, can grow and develop” quoted by
A. Peter Morrison
B. Peter.F. Drucker
C. Adam smith
D. Karl Marx
ANSWER: B
12. The prespective for the need of HR is
A. Select the legal employee
B. promote the skill employee
C. Distinguishing the features of employees
D. Te right person for the right job
ANSWER: D
13. HRM is
A. Inter – related
B. Inter dependent
C. Interacting
D. All the above
ANSWER: D
14. The skill and talents of HR
A. Need an opportunity
B. Obtained by the management
C. Exemplified
D. Represented
ANSWER: C
15. HR management on procurement, development and cooperation targets
A. To accomplish social objectives
B. To obtain organizational objectives
C. Both A and B
D. Neither A nor B
ANSWER: C
16. HRM is concerned with the ——————- discussion in management
A. company
B. people
C. industry
D. society
ANSWER: B
17. HRM can be understood as a process of
A. Processing
B. Developing
C. Maintaining competent HR
D. All the above
ANSWER: C
18. HRM is an art of
A. Preparation of a task
B. coordinating middle management
C. Helping top management
D. Managing people
ANSWER: D
19. What should be the basic positive attitude among workers?
A. Do not join in labour unions
B. Reducing wastage and maximum use of resources
C. Educate others
D. Effective communication
ANSWER: B
20. HR policy makes employees
A. Train for future positions
B. A better person/workers
C. A knowledgeable person
D. All the above
ANSWER: A
21. Healthy HRM practices can help the organization
A. To reduce the disputes/ conflicts
B. To increase the promotional opportunities
C. To realize the employees
D. To maintain cordinal relationship unions
ANSWER: D
22. ——————practices teach individuals team work and adjustment
A. Personnel management
B. Effective Human Resource
C. Employee welfare
D. Healthy,safety and welfare
ANSWER: B
23. Employee training requires to meet
A. Job requirement
B. Job enhancement
C. Job Analysis
D. Job Enrichment
ANSWER: A
24. _____________ can be promoted for the future for the top level job
A. Potential employees
B. Legal employees
C. Skilled employees
D. Trained employees
ANSWER: A
25. When industrial development increased by HR, it also stimulates
A. Organizational modifications
B. Economy
C. Technology
D. Socio cultural change
ANSWER: B
26. HR also focuses on
A. Physical and emotional capital
B. The confidant of employees
C. Communication styles of the workers
D. Attitude of the worker
ANSWER: D
27. What is Harmonious relationship at workplace
A. Friendly in nature
B. Pleasing and consistent
C. cordial and available
D. All the above
ANSWER: D
28. Working condition activities refers with
A. Decision making of top management
B. Policy and procedure of a firm
C. Health, safety, welfare services
D. culture of the organization
ANSWER: C
29. Employee welfare is about
A. Determining employees real needs
B. Giving challengable work
C. Showing the path by right leadership
D. Salary benefits
ANSWER: A
30. ___________ is the art and science
A. Labour legislation
B. Union management relationship
C. Allotment of right job to right one
D. All of the above
ANSWER: B
31. The objective of the HRM span right from the
A. Manpower needs
B. Organizational needs
C. Social needs
D. Industry welfare
ANSWER: A
32. HRM is all about developing and managing
A. Knowledge
B. SKills
C. Creativity
D. All the above
ANSWER: D
33. Social objective of an organization
A. Minimize the profit
B. Minimize the negative impact
C. Maximize the No of employees
D. Minimize the risk
ANSWER: B
34. The exist of HRM department is to serve
A. Not to the labour unions
B. The labour unions
C. The rest of the organization
D. Only the department
ANSWER: C
35. HRM assists employees
A. To achieve the organizational goals
B. To achieve departmental goals
C. To accomplish organizational goals
D. To achieve personal goal
ANSWER: D
36. _________ Cannot perform their job in vaccum
A. The top level executives
B. Middle level Managers
C. The personnel managers
D. Operation level people
ANSWER: C
37. The primary importance of HRM as for environmental influence
A. Economic conditions
B. Labour workers
C. Laws and regulations
D. All the above
ANSWER: D
38. _________separately of in continuation can influence the HRM function of any organization
A. Personal factors
B. External factors
C. Internal factors
D. None of the above
ANSWER: B
39. Changes in the ___________ have profound impact on the personnel
A. external environment
B. Internal environment
C. Human factors
D. None of the above
ANSWER: A
40. Rapid _______________ stimulates the innovation
A. Technological changes
B. Economic changes
C. Political modifications
D. All of the above
ANSWER: A
41. _________________ are necessary to match the changing job requirements
A. Finance experts
B. Marketing experts
C. Technical skill personal
D. Legal experts
ANSWER: C
42. ____________ influence the financial wealth of the organization
A. Technological conditions
B. Social conditions
C. Political conditions
D. Economical conditions
ANSWER: D
43. __________________have strength to match the growth of industrialization
A. Govt organization
B. employees organization
C. Private organization
D. All the above
ANSWER: B
44. ______________ seek to organize with __________________ over the terms and conditions of
employment for their members
A. Labour unions, Management
B. Employer, employee
C. Supervisor, subordinate
D. Leader, follower
ANSWER: A
45. Labour market deals with
A. Job enrichment
B. Job enlargement
C. Demand and supply of labour
D. Promotions and transfer
ANSWER: C
46. Organization undergoes changes consequent with
A. Alternation in the organizational management
B. Changes in demand of employees
C. Changes in the labour market
D. Modification in the job
ANSWER: B
47. __________ will help to cope up with the changes
A. confidence and motivations
B. communication styles
C. Attitude and aptitude
D. New skill and knowledge
ANSWER: C
48. _________ of Human Resource in the country influence the HRM function of any organization
A. Structure
B. Values
C. Education
D. All the above
ANSWER: D
49. ____ is the major strategy of our country’s HR focused to face the foreign organization
A. Challenge the competition
B. Focus on product
C. Recruitment of employees from other countries
D. None of the above
ANSWER: A
50. The candidates are having good education and communication skills are getting more chance
A. For the promotion and increment
B. For the Job market
C. For the organization
D. For the labour market
ANSWER: B

Previous articleServices Marketing MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleHuman Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"