Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 2

8357

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 3

51. __________ practices will help to overcome the HR promotions
A. Employement
B. Economic
C. Innovative
D. Cultural changes
ANSWER: C
52. _____ is the big problem for every organization
A. recruiting and selecting
B. Attracting and retaining
C. Performance appraisal
D. Promotion and transfer
ANSWER: B
53. The company’s _____________ process ensurers that it get’s people edge it needs
A. Recruitment
B. Motivation
C. Training
D. Development
ANSWER: A
54. Sending employees for higher studies
A. Process of appraisal
B. Process of selection
C. Motivation
D. Learning and development
ANSWER: D
55. No attendance monitoring is pertinent to
A. career appraisal
B. Performance appraisal
C. Compensation and benefits
D. selection of the employee
ANSWER: C
56. Leadership and development consists of
A. Flexi and part time workers
B. Employee empowerment
C. Feedback system
D. None of the above
ANSWER: B
57. The name of the facilitator in the HR department
A. People’s champion
B. Supervisor
C. Chief executive
D. Leader
ANSWER: A
58. _________ deals with orientation along with parents
A. Campus recruitment
B. Walk in interview
C. Employees training
D. All the above
ANSWER: A
59. What is the designation of the manager who energize the workplace with focus
A. Employee energized executive
B. Employee engagement manager
C. Chief executive officer
D. HR trainer
ANSWER: B
60. ___________ ensures talented employees retained by reassigning them to other groups
A. Employees Enrolment review committee
B. Association of job secured for employees
C. Work allotment committee
D. People movement management review committee
ANSWER: D
61. HRM policy is
A. Place of action
B. A decision making
C. Is a mission
D. All the above
ANSWER: A
62. HRM policies lies in
A. An organization value
B. Philosophy
C. Concepts and principles
D. All the above
ANSWER: D
63. ______ is a well Thought-out course of action
A. strategy
B. procedure
C. mission
D. Budgetary programme
ANSWER: B
64. The basic purpose of a procedure is
A. To identify the work
B. To understand the task
C. To spell out clearly the way
D. To execute the work
ANSWER: C
65. Human resource policies are
A. Mitigate the company’s risk of liability
B. Increase the benefit
C. Reduce the labour turnover
D. None of the above
ANSWER: A
66. What are all the three basic compensation strategies?
A. Retain, educate and motivate the employee
B. Complaiance, relationship, understand the unions
C. Secure, Satisfy and mitigate the jobs for employees
D. Market leader, competitive with market and below market
ANSWER: D
67. An organization structure which is composed of
A. Top management and middle maagement
B. Middle and operation
C. Line and staff people
D. None of them
ANSWER: C
68. The clearer the line of authority will be the clearer
A. The organizational function
B. The responsibility for decision making
C. Strategic action for future
D. None of the above
ANSWER: B
69. In line authority the superior exercises
A. Direct supervision
B. Informal relationship
C. Formal relationship
D. Dictatorship
ANSWER: A
70. What is the benefit of staff?
A. Handling complex managerial functions
B. Assisting in decision making
C. Reliving an over burden of top executives
D. All the above
ANSWER: D
71. _________ is responsible to run the organization according to a strategic plan
A. Staff authority
B. Organizational Hierarchy
C. Line authority
D. Organizational policy
ANSWER: C
72. HRD will develop the
A. Executive development
B. Strategic development
C. Planning and decision making
D. Organizational and personal skills
ANSWER: D
73. HRD deals with functions such as
A. career development
B. Performance development
C. Mentoring and coaching
D. All the above
ANSWER: D
74. Personnel management is mainly
A. Reactive
B. Proactive
C. Negative
D. Condition
ANSWER: A
75. __________emphasizes the strict observance of defined rules
A. preaction management
B. Human Resources Management
C. Production management
D. Personnel management
ANSWER: D
76. The personnel management employees get ______________ based on job evaluations
A. Promotion
B. Transfer
C. Uniform rewards
D. Incentives
ANSWER: C
77. ____________ is all about the way of individual behaviours
A. Rewards & awards
B. Motivation
C. Wages & salaries
D. Labour unions
ANSWER: B
78. Intrinsic factors are
A. Driven to excel and fear of failure
B. Money and valuation time
C. Maturity leave
D. None of the above
ANSWER: A
79. Example of instinct theory of motivation
A. Satisfaction test
B. Seasonal migration
C. Survivality test
D. All the above
ANSWER: B
80. The important role in incentive theory is
A. Behaviour patterns
B. Fear of failure
C. Design to be acknowledged
D. Monetary reward
ANSWER: D
81. _________ theories of motivation are based on the cognitive reasons
A. Humanistic theory
B. Arousal theory
C. Expectancy theory
D. Incentive theory
ANSWER: A
82. Love and Belongingness needs relate to the
A. Achivement
B. Independence
C. Friendship and family
D. Status
ANSWER: C
83. _________ impel a person to make creative or productive effects
A. Existence needs
B. Self actualization
C. Relationship
D. None of the above
ANSWER: B
84. According to McCelland achievement theory, achievers avoid _____________
A. Easily accomplished goals
B. Challenges of the firm
C. Individual performance
D. Low and High risk situation
ANSWER: D
85. TAT means
A. Thematic Apperception Test
B. Teaching and training
C. Technical aptitude test
D. None of the above
ANSWER: A
86. Which one of the following is dissatisfaction factor
A. Advancement
B. Growth
C. Work conditions
D. Responsibility
ANSWER: C
87. valence refers to
A. emotoional orientation
B. Physical orientation
C. Biological orientationa
D. All the above
ANSWER: A
88. ________ means the desires of employees are fulfilled
A. company ploicy
B. valence
C. Expectancy
D. instrumentality
ANSWER: D
89. _____________refers to the individual’s perception of the personality that different rewards depend
upon different degrees of effort
A. Effort of employees
B. Value of reward
C. Perceived effort
D. None of the above
ANSWER: C
90. Ethenocentric means
A. continental based
B. Home country based
C. Global based
D. None of the above
ANSWER: B
91. The main changes required in labour competencies
A. Economical
B. Technical
C. Political
D. Socio cultural
ANSWER: B
92. ______ is the recognition and valorization of individual differences
A. Diversity management
B. Global HR management
C. International labour management
D. All the above
ANSWER: A
93. Human Resource planning is the process of
A. planning
B. organizing
C. Forecasting
D. Coordinating
ANSWER: C
94. __________Facilitates the realization of the company’s objectives
A. Human Resource Development
B. Labour Management
C. Organizational Planning
D. Human Resource Planning
ANSWER: D
95. The main objective of HR planning is
A. Forecast future requirements
B. Determine levels of recruitment and training
C. Facilitate productivity bargaining
D. All the above
ANSWER: D
96. Surplus or deficiency in _______ is the result of the absence of effective planning
A. staff strength
B. Labour strength
C. No. of executives
D. None of the above
ANSWER: A
97. HR managers are important facilitators of the
A. HR planning process
B. Strategic Planning process
C. Management process
D. HR process
ANSWER: B
98. Manpower planning provides essential information for _____________ Personnel function
A. Organization policy
B. Strategic decision
C. Designing and implementation
D. Achieving the mission
ANSWER: C
99. From the updated HR information storage system the following can be analysed
A. No of employees
B. Employees capacity
C. Performance and potential
D. All the above
ANSWER: D
100. The HR required at different positions according to their ________ to the estimated
A. Department profile
B. Personal profile
C. Company profile
D. Job profile
ANSWER: D

Previous articleHuman Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleHuman Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"