Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 3

3915

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Human Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 3

101. ______ involves implementation of the human resources action plan
A. Forecasting demand and supply of HR
B. Monitoring, control and feedback
C. Formulating the HR active plan
D. estimating manpower gaps
ANSWER: B
102. _______________ is useful foe overall management of all personal activities
A. Job analysis
B. HR planning
C. HR system
D. None of the above
ANSWER: A
103. Job analysis is
A. Networking
B. Systematic exploration
C. Project organization
D. Staff management
ANSWER: B
104. ___________ is depends on the end use of teh information
A. Analysis of data
B. Collection of data
C. Type of data
D. None of the above
ANSWER: C
105. ____________, implies objective listing of the job title, tasks, duties
A. Job description
B. Job content
C. Organizational description
D. Supervisor’s instruction
ANSWER: A
106. _______ is concerned with the actual work place
A. Department structure
B. Organization structure
C. Working environment
D. Organization function
ANSWER: C
107. What is job Hazards?
A. challenges and struggles
B. Distructions and problems
C. Difficulties and complications
D. Obstacles and obstructions
ANSWER: D
108. Content of job specification statement
A. Required education
B. Health and physical fitness
C. Appearance
D. All the above
ANSWER: D
109. The flow of work with organisation is strongly influenced by
A. Nature of the task
B. Nature of product and service
C. Nature of the organization
D. All the above
ANSWER: B
110. Ergonomics concerned with
A. Designing and shaping jobs
B. Creativity the jobs
C. Guiding the employees to do the jobs
D. All the above
ANSWER: A
111. Efficiency consideration must be balanced against
A. Facilities and obtainability
B. Talents and skills of the people
C. Abilities and availability of the people
D. None of the above
ANSWER: C
112. _______ insist the job to be designed to meet the expectations of workers
A. social and cultural expectations
B. employee and their abilities
C. Work practices
D. Work flow
ANSWER: A
113. Techno stress means
A. Stress in task revision
B. Ergonomic stress
C. stress in technology and information
D. Alternative work pattern
ANSWER: C
114. The process of identification of different sources of personnel is
A. training
B. selection
C. Development
D. Recruitment
ANSWER: D
115. _________ is involving with the shifting of an employee from one job to another
A. promotion
B. Transfer
C. Increment
D. All the above
ANSWER: A
116. The main inducement of internal transfer is
A. Morale of the employee increased
B. Employee will work more
C. Low turnover
D. None of the above
ANSWER: A
117. The important constraint of internal transfer
A. Disagreement in Hierarchy
B. Lack in coordination
C. Increase in Labour turnover
D. Lack in spirit of competition
ANSWER: D
118. Direct recruitment is otherwise called
A. workforce engagement
B. Recruitment at factory gate
C. selection of the best
D. promote the talent
ANSWER: B
119. _______ Recruitment is very cheap
A. Unsolicited applications
B. Media advertisement
C. Direct recruitment
D. All the above
ANSWER: C
120. Senior positions in industry are filled by
A. employment agencies
B. Casual caller
C. Management consultant
D. Media advertisement
ANSWER: D
121. Compulsory notification of vacancies to __________ is required by Law
A. employment exchanges
B. Causal caller
C. Media Ads
D. Direct recruitment
ANSWER: A
122. Who has offered middle level executive placements
A. Educational institutions
B. Management consultants
C. Recommendations
D. Labour contracts
ANSWER: B
123. Recruitment planning outlines the major responsibility
A. Skills
B. Experience
C. Level of pay
D. All the above
ANSWER: D
124. ______________ is an integral part of recruitment
A. Searching
B. screening
C. Analysing
D. None of the above
ANSWER: B
125. Sons of soil claim means
A. Recruitment from sister concern
B. Selection by promotion
C. Suitable hands in vicinity of organization
D. selection by recommendation
ANSWER: C
126. ________ is hiring the best candidates from the pool of applications
A. Promotion
B. Transfer
C. Recommendation
D. selection
ANSWER: D
127. _____________ is the device used for collecting information from candidates
A. Application Blank
B. Bio -data of candidate
C. Interview
D. None of the above
ANSWER: A
128. _________ is the primary benefit of selecting the right candidate
A. Deduction of salary
B. Avoid training
C. Competent employees
D. Easily handle the task
ANSWER: C
129. ________ is a process of assigning specific job to each of the selected candidates
A. Placement
B. Training
C. Selection practices
D. preliminary interview
ANSWER: A
130. The significant of placement
A. Improves employee welfare
B. Reducing absenteeism
C. Reducing accident rates
D. All the above
ANSWER: D
131. ——– will help to perform the employees’ duty effectively
A. Training
B. Recruitment
C. Induction
D. None of the above
ANSWER: A
132. What is the characteristic of training
A. Clearly define parametres
B. Planned sequence of events
C. Induces behavioural changes
D. All the above
ANSWER: D
133. The main objective of the training
A. Solve the conflict
B. Improve the productivity
C. To avoid labour union problems
D. Increase the no. of employees
ANSWER: B
134. ——— is essential to reduce the training period
A. Performance Appraisal
B. Decision Making
C. Systematic Training
D. quality conscious
ANSWER: C
135. The Primary Advantage of Training is
A. Effective Work Flow
B. Coordination
C. Order of the work
D. Technology updation
ANSWER: D
136. Employees Learn in Real working environment is
A. Subordinate training
B. On the job training
C. off the job training
D. All the above
ANSWER: B
137. ——– is the person in an organisation can offer more support
A. Mentor
B. Supervisor
C. Manager
D. Superior
ANSWER: A
138. “Sitting Next to Nellie” means
A. Learning alongside with unknown process
B. Learning with friend
C. Learning with the team
D. None of the above
ANSWER: B
139. JIT in HR is
A. Job In Technique
B. Just In Time
C. Job Instructional Technique
D. None of the above
ANSWER: C
140. The object —— is to make the trainees all round craftsmen
A. Class room training
B. Coaching and Job rotation
C. Mentoring
D. Apprenticeship Training
ANSWER: D
141. ——– offers access to something new in learning
A. Vestibule training
B. Simulation Exercises
C. Conferences and Lectures
D. All the above
ANSWER: A
142. ——– is an artificial environment exactly similar to the actual situations
A. Vestibule Training
B. Simulation Exercises
C. Management Games
D. Case Study
ANSWER: B
143. Sensitive Training is also known as
A. In Basket Training
B. Role Playing
C. Case Study
D. Laboratory / T Group Training
ANSWER: D
144. The need assessment is to determine priorities
A. Allocate Resources
B. Relationship Building
C. Behaviour identification
D. None of the above
ANSWER: A
145. The First step in Need Assessment
A. Data Gathering and Analysis
B. Utilisation of information
C. Exploration and Identification
D. Evaluation and Control
ANSWER: C
146. According to Knowles ——– provides the basis for the learning activities
A. Hard Work/Smart work
B. Learning and Guidance
C. Education and Knowledge
D. Experience including mistakes
ANSWER: D
147. ——— initiates center on enhancing capabilities
A. Development
B. Rewards
C. Training
D. Planning
ANSWER: A
148. ——– method used to knowledge and attitudinal development of trainees
A. Class room training method
B. Group discussion method
C. Simulation exercises
D. Role playing
ANSWER: B
149. In Performance Appraisal
A. The Supervisor measure the pay of employees and compare it
B. The supervisors analyses the factors behind work performance
C. Employers are in position to guide
D. All the above
ANSWER: D
150. ——– technique which is systematic collection of performance data from all derived groups
A. Field Review Method
B. MBO
C. 360 degree Feed back
D. Cost Accounting Method
ANSWER: C

Previous articleHuman Resource Management MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleRetail Management MCQ Questions and Answers Part – 1
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"