Internet and Web design MCQ Questions and Answers Part – 1

Internet and Web design MCQ Questions and Answers Part – 1

Internet and Web design MCQ Questions and Answers Part – 2

Internet and Web design MCQ Questions and Answers Part – 3

1. HTML stands for ___________
A. Hypo text made up language
B. Hypertext markup language
C. Heuristic language
D. Hypertext Manipulation language
ANSWER: B
2. WWW stands for ______.
A. World Wide Weapon
B. World Wide Windows
C. World Wide Web
D. World Wide Writers
ANSWER: C
3. HTTP stands for______.
A. Hypertext Transfer Protocol
B. Hypertext Transmission Protocol
C. Hyper Text Transfer Program
D. Hyper text Traditional Protocol
ANSWER: A
4. ________ is known as father of World Wide Web.
A. Robert Cailliau
B. Tim Thompson
C. Charles Darwin
D. Tim Berners-Lee
ANSWER: D
5. IP stands for ________.
A. Information Provider
B. Internet Provider
C. Internet Protocol
D. Information Protocol
ANSWER: C
6. An _______ is a company that provides internet access to users or subscribers of its service.
A. ARPAnet
B. Cyber net
C. Internet Provider
D. Internet Service Provider
ANSWER: D
7. The process of transferring files from a web page on the internet to your computer is called.
A. Uploading
B. Forwarding
C. Transferring
D. Downloading
ANSWER: D
8. Moving from one website to another is called_
A. transferring
B. shifting
C. browsing
D. loading
ANSWER: C
9. Verification of a login name and password is known as___________.
A. configuration
B. accessibility
C. authentication
D. logging in
ANSWER: C
10. _________is the oldest and most popular form of communication between computers.
A. Messanger
B. Chart
C. VoIP
D. E-Mail
ANSWER: D
11. The internet supports a large system called the _____.
A. Private Network Access
B. World Wide Web
C. World Wide Access Point
D. Network Access Point
ANSWER: B
12. _______________ are set of rules and procedures for communicating.
A. Programs
B. Algorithms
C. Protocols
D. Mails
ANSWER: C
13. Each computer connected to the internet must ______.
A. be an IBM PC
B. have an unique IP address
C. be internet compatible
D. have a modem connection
ANSWER: B
14. A homepage is __________.
A. an index of encyclopedia articles
B. where all Internet data is stored
C. required for access to the Internet
D. the first page of a website
ANSWER: D
15. Employee in an organization can use a part of the private intranet is called _____.
A. internet
B. intranet private
C. extranet
D. cybernet
ANSWER: C
16. ____is a document commonly written in Hyper Text Markup Language (HTML) that is accessible through the Internet or other network using an internet browser.
A. Word
B. Web page
C. Web Site
D. Windows
ANSWER: B
17. In order to upload a HTML file to a web server, you use_________
A. HTTP
B. SMTP
C. TCP
D. FTP
ANSWER: D
18. A web page is located using a _____.
A. Universal Record Linking
B. Uniform Resource Locator
C. Universal Record Locator
D. Uniformly Reachable Links
ANSWER: B
19. Which of the following protocol is used for WWW?
A. FTP
B. SMTP
C. TCP
D. HTTP
ANSWER: D
20. A webpage displays a picture. What tag was used to display that picture?
A. Picture
B. Image.
C. img.
D. src.
ANSWER: C
21. A piece of icon or image on a web page associated with another webpage is called____________.
A. url
B. hyperlink
C. plugin
D. connection
ANSWER: B
22. _________ is a computer program running to serve the requests of other programs.
A. Server
B. Client
C. Software
D. Application
ANSWER: A
23. A web cookie is a small piece of data __________.
A. sent from a website and stored in users web browser while a user is browsing a website
B. sent from user and stored in the server while a user is browsing a website
C. sent from root server to all servers
D. none of the mentioned
ANSWER: A
24. ________ programs are automatically loaded and operates as a part of browser.
A. Utilities
B. Plug-ins
C. Widgets
D. Add-ons
ANSWER: B
25. A website’s _____ structure is more important to a user than its physical structure.
A. Commercial
B. logical
C. file
D. data
ANSWER: B
26. A site that links every page to every other page could be considered to exhibit a structured called a ______.
A. mixed form
B. mixed hierarchy
C. full mesh
D. pure tree
ANSWER: C
27. W3C is known as _______.
A. World Wide Web Consortium
B. World Wide Web Consul
C. World Wide Web Code
D. World Wide Web Command
ANSWER: A
28. _______ normally operates within the browser window.
A. Plug-ins
B. Program
C. Code
D. Data
ANSWER: A
29. ______ is an FTP search tool for the internet
A. Google
B. Archie
C. Alta Vista
D. Gopher
ANSWER: B
30. SMTP stands for_____________
A. Simple Mail Transfer Protocol
B. Simple Message Transfer Program
C. Simple Mode Texting Program
D. Simple Memory Transfer Protocol
ANSWER: A
31. _________________is to protect data and passwords.
A. Encryption
B. Authentication
C. Authorization
D. Non-repudiation
ANSWER: A
32. ________ programs are automatically loaded and operates as a part of browser.
A. Utility
B. Plug-in
C. Program
D. Add-ons
ANSWER: B
33. A _______ is a network in which the computers are connected directly, usually by some type of cable.
A. LAN
B. MAN
C. CAN
D. HAN
ANSWER: A
34. LAN stands for _____.
A. Line Access Network
B. Local Area Network
C. Limited Area Network
D. Logical Access Network
ANSWER: B
35. WAN stands for ______.
A. Word Access Net point
B. Wide Access Network
C. Wide Area Network
D. World Area Network
ANSWER: C
36. Once the email is sent, the message is broken into pieces called ___________.
A. Packets
B. Process
C. Digits
D. Bytes
ANSWER: A
37. What is the domain used for non-profitable organizations?
A. .gov
B. .ac
C. .com
D. .org
ANSWER: D
38. A ______ include the protocol the browser uses to access the file, server or domain name , the relative
path and the file name.
A. complete URL
B. incomplete URL
C. site URL
D. web URL
ANSWER: A
39. ______ is a device to provide a link from one network to another
A. Hub
B. Switch
C. Modem
D. Router
ANSWER: D
40. GUI stands for _______.
A. General User Interface
B. Graphic User Interchange
C. Graphical User Interface
D. Graphical User Information
ANSWER: C
41. Voice over IP (Voice over Internet Protocol or “VoIP”) technology converts voice calls
from____________.
A. analog to digital
B. digital to analog
C. it depends
D. wave to analog
ANSWER: A
42. Within the internet, each separate computer is called a ________.
A. PC
B. System
C. Terminal
D. Host
ANSWER: D
43. Open standards refers to______________.
A. standards not owned by any company
B. standards used by all countries
C. standards that are free to all parties
D. software programs running on different types of operating systems
ANSWER: A
44. What is the size of an IP address?
A. 64 bit
B. 128 bit
C. 16 bit
D. 32 bit
ANSWER: D
45. ______ is the common name for collection of more than 100 protocols used to connect computers and networks.
A. Remote Access
B. Wi-Fi / Bluetooth
C. TCP/IP
D. WWW
ANSWER: C
46. HTML stands for _______.
A. Hypertext Markup Language
B. Hyper Text Modeling Language
C. Hypertext Model Language
D. Hyper Text Multiple Language
ANSWER: A
47. TCP stands for ______.
A. Transport Condition Procedure
B. Transmission Control Protocol
C. Transfer Control Protocol
D. Tele Communication Protocol
ANSWER: B
48. Whenever crawler crawls the website then any page not having a link is called as ________.
A. dead end page
B. absolute page
C. home page
D. active page
ANSWER: A
49. ________ is a collection of web pages.
A. Browser
B. Internet
C. WWW
D. Web site
ANSWER: D
50. What is the correct HTML tag for inserting a line break?
A. <br>
B. <lb>
C. <break>
D. <newline>
ANSWER: A

Previous articleNorth Van Financial Planning and Advising by Local Financial Advisor
Next articleInternet and Web design MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments