Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 3

1. Logistics grew from the _________ function of supplying troops in the field.
A. Airforce.
B. Military.
C. Commerce.
D. Distribution.
ANSWER: B
2. The logistics is derived from the _________ word.
A. Greek.
B. Latin.
C. Spanish.
D. American.
ANSWER: A
3. The word ‘Logistikos’ means skilled in
A. Transportation.
B. Documentation.
C. Calculation.
D. Warehousing.
ANSWER: C
4. The goal of logistics is
A. to achieve a target level of customer service at lowest possible cost.
B. to achieve a targeted level of customer service.
C. increase in the market share.
D. All of the above.
ANSWER: D
5. In the product life cycle, the emphasis in marketing mix during introduction stage is
A. Distribution.
B. Promotion.
C. Price.
D. Cost reduction.
ANSWER: B
6. In the product life cycle, the emphasis in marketing mix during growth stage is
A. Distribution.
B. Promotion.
C. Price.
D. Cost reduction.
ANSWER: B
7. In the product life cycle, the emphasis in marketing mix during maturity stage is
A. Distribution.
B. Promotion.
C. Price.
D. Cost reduction.
ANSWER: C
8. In the product life cycle, the emphasis in marketing mix during decline stage is
A. Distribution.
B. Promotion.
C. Price.
D. Cost reduction.
ANSWER: D
9. The concept of logistics has been systematically divided into
A. 2 phases.
B. 3 phases.
C. 4 phases.
D. 5 phases.
ANSWER: A
10. EDI stands for
A. Electronic Data Interface.
B. Electronic Data Interchange.
C. Electronic Distribution Intermediary.
D. Electronic Documentation Interchange.
ANSWER: B
11. The objective of independent business function stage is
A. Cost reduction.
B. Maximisation of profit by sales volume.
C. Core competency.
D. Maximisation of profitable sales volume and cost reduction.
ANSWER: B
12. The objective of limited integrated business function stage is
A. Cost reduction.
B. Maximisation of profit by sales volume.
C. Core competency.
D. Maximisation of profitable sales volume and cost reduction.
ANSWER: A
13. Form utility is created by
A. Operation function.
B. Logistics function.
C. Procurement function.
D. Distribution function.
ANSWER: A
14. Place utility is created by
A. Operation function.
B. Logistics function.
C. Procurement function.
D. Distribution function.
ANSWER: B
15. The strategic component of logistical mission
A. reflect the vision of top management.
B. deal with basic services required for delivering of goods.
C. refers to the value-added services offered.
D. reflects the ability of firm to exploit market.
ANSWER: A
16. The logistical component of logistics mission
A. reflect the vision of top management.
B. deal with basic services required for delivering of goods.
C. refers to the value-added services offered.
D. reflects the ability of firm to exploit market.
ANSWER: B
17. Inbound and outbound logistics is _________ in the generic value chain of logistics.
A. a support activity.
B. a primary activity.
C. not an activity.
D. the only activity.
ANSWER: B
18. HRM is _________ in the generic value chain of logistics.
A. a support activity.
B. a primary activity.
C. not an activity.
D. the only activity.
ANSWER: C
19. Competitive advantage can be created and achieved by logistics managers by
A. cost advantage.
B. Quality.
C. value advantage.
D. cost and value advantage.
ANSWER: D
20. Just in time is a practice followed in
A. Japan.
B. America.
C. Britain.
D. China.
ANSWER: A
21. The original sailing vessel were replaced by steam boats in
A. the early 1800s.
B. the late 1800s.
C. the early 1900s.
D. the late 1900s.
ANSWER: A
22. The diesel power was introduced in the
A. 1910s.
B. 1920s.
C. 1930s.
D. 1940s.
ANSWER: B
23. The range of tankers is from
A. 1000 to 2000 dwt.
B. 2000 to 5000 dwt.
C. 2000 to 50000 dwt.
D. 2000 to 500000 dwt.
ANSWER: D
24. One third of the world’s merchant fleet in dead weight capacity terms is represented by
A. oil tankers.
B. product tankers.
C. LNG tankers.
D. Acid tankers.
ANSWER: A
25. VLCC is
A. Very large crude container.
B. Very large crude carrier.
C. Very large closed container.
D. Very large closed carrier.
ANSWER: A
26. VLCC are those vessels with dead weight
A. less than 200000 dwt.
B. exceeding 200000 dwt.
C. above 300000 dwt.
D. above 500000 dwt.
ANSWER: B
27. ULCC are those vessels with dead weight
A. less than 200000 dwt.
B. exceeding 200000 dwt.
C. above 300000 dwt.
D. above 500000 dwt.
ANSWER: C
28. OBO stands for
A. over bulk order.
B. Oil/Bulk/Ore.
C. Ore/Bulk/Order.
D. On bulk order.
ANSWER: B
29. Vessels designed to carry private cars are
A. OBO.
B. RO/RO.
C. SD 14.
D. Train ferry.
ANSWER: B
30. Vessel designed to carry traditional tramp bulk cargos are
A. OBO.
B. RO/RO.
C. SD 14.
D. Train ferry.
ANSWER: C
31. The route that helps trade between Western North America and Eastern Asia and that between North America and Australia is
A. The Cape route.
B. The South Atlantic route.
C. The Panama route.
D. The North Pacific route.
ANSWER: D
32. The opening of Suez canal saved __________ nautical miles
A. 4000.
B. 4500.
C. 5000.
D. 5500.
ANSWER: B
33. The Panama canal was opened in
A. 1869.
B. 1914.
C. 1920.
D. 1934.
ANSWER: B
34. The first liner company was formed in
A. 1825.
B. 1835.
C. 1837.
D. 1840.
ANSWER: C
35. The department in the shipping company that ensures the seaworthiness of ship is
A. husbandry department.
B. finance department.
C. technical department.
D. operating department.
ANSWER: A
36. The department that aims to maximize the economic employment of the ship is
A. husbandry department.
B. finance department.
C. technical department.
D. operating department.
ANSWER: D
37. The UN convention on Liner code emphasis the right of any country to develop its own
merchant shipping fleet to carry _________ of its own foreign trade.
A. 10%.
B. 20%.
C. 30%.
D. 40%.
ANSWER: D
38. The stability of liner freight rates extends for a period of not less than
A. 6 months.
B. 12 months.
C. 15 months.
D. 18 months.
ANSWER: C
39. General notice of any increase in rate of freight should not be less than
A. 60 days.
B. 120 days.
C. 150 days.
D. 180 days.
ANSWER: C
40. The document that is used to differentiate liner operations from tramp operations is
A. bill of entry.
B. charter party.
C. letter of credit.
D. shipping bill.
ANSWER: B
41. The document that is used in imports and not in exports is
A. bill of entry.
B. charter party.
C. letter of credit.
D. shipping bill.
ANSWER: A
42. ITIC stands for
A. Indian trade intermediaries co-operation.
B. Indian trade intermediaries corporation.
C. Indian trade intermediaries club.
D. Indian transport intermediaries club.
ANSWER: D
43. Indian companies including ship agents can operate as MTS on obtaining license from
A. The ministry of commerce.
B. The chamber of commerce.
C. The DGFT.
D. The DG of shipping.
ANSWER: D
44. The document that is used for the MTO is
A. Bill of lading.
B. CTD.
C. ARE.
D. GR.
ANSWER: B
45. The freight broker’s duty of acting for the actual ship owner in finding cargo for the vessel is
A. chartering duty.
B. sale and purchase.
C. owner broker.
D. cabling broker.
ANSWER: C
46. The freight broker’s duty of communicating with other international markets is
A. chartering duty.
B. sale and purchase.
C. owner broker.
D. cabling broker.
ANSWER: D
47. The shipping inetermediary who is called M 5.5% is
A. shipping agent.
B. freight broker.
C. freight intermediary.
D. clearing house broker.
ANSWER: C
48. The intermediary who commonly works for imports is
A. shipping agent.
B. freight broker.
C. freight intermediary.
D. clearing house broker.
ANSWER: D
49. If shipment is not effected within the permitted free days, the goods incur
A. Dead freight.
B. Rebate.
C. Demurrage.
D. Back freight.
ANSWER: C
50. The permitted free days for the goods to be kept in port for shipment is
A. 5 days.
B. 7 days.
C. 10 days.
D. 15 days.
ANSWER: B