Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Logistics Management MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Stevedores are appointed by
A. the shipper.
B. the consignee.
C. the shipping company.
D. the shipping agent.
ANSWER: C
52. The leading Mazdoor is assisted by
A. Tindal.
B. Winch driver.
C. Signal man.
D. Mazdoor.
ANSWER: A
53. The labourers are paid on the basis of
A. monthly wages.
B. daily wages.
C. Commission.
D. work shifts.
ANSWER: D
54. The term which covers the operation of shifting the cargo to or from the vessel is
A. Rigging.
B. Slinging.
C. Carnage.
D. Forced discharge.
ANSWER: B
55. The term used for loading or unloading of heavy cargo is
A. Rigging.
B. Slinging.
C. Carnage.
D. Forced discharge.
ANSWER: C
56. How many major ports are there in India?
A. 10
B. 12
C. 13
D. 15
ANSWER: C
57. The major ports are under the direct responsibility of
A. The ministry of commerce.
B. The ministry of shipping.
C. The central government.
D. The state government.
ANSWER: C
58. All the major ports are administered under the provisions of the major port and trust Act
A. 1950.
B. 1956.
C. 1963.
D. 1965.
ANSWER: C
59. The tidal port is
A. Kandla.
B. Cochin.
C. New Mangalore.
D. Tuticorin.
ANSWER: A
60. The facilities for export of Kudremukk iron ore were specially developed at
A. Kandla.
B. Cochin.
C. New Mangalore.
D. Tuticorin.
ANSWER: C
61. The port that handles mainly coal traffic is
A. Kandla.
B. Cochin.
C. New Mangalore
D. Tuticorin.
ANSWER: D
62. The port which was formerly called Nhava Sheva is
A. New Mangalore.
B. Marmugao.
C. JNPT.
D. Vizhag.
ANSWER: C
63. The head quarter of shipping corporation of India is located at
A. Chennai.
B. Mumbai.
C. Delhi.
D. Kolkata.
ANSWER: B
64. FIB stands for
A. Freight In Board.
B. Freight Index Bureau.
C. Freight Investigation Bureau.
D. Freight In Bound.
ANSWER: C
65. The container vessels were formerly called
A. Vessels.
B. Trucks.
C. Vanships.
D. Ships.
ANSWER: C
66. GRP is a classification of container by
A. Raw material.
B. Size.
C. Use.
D. Cargo.
ANSWER: A
67. Insulated container is an example of
A. Container by raw material.
B. Container by size.
C. General cargo container.
D. Thermal container.
ANSWER: D
68. The container that has its base only is
A. Bulk container.
B. Flat container.
C. Garment container.
D. Special container.
ANSWER: B
69. OTL stands for
A. Over time lock.
B. One time lock.
C. One time lease.
D. On time landed.
ANSWER: B
70. The location of ICD and CFS is regulated by
A. The ministry of commerce.
B. The ministry of shipping.
C. The central government.
D. The state government.
ANSWER: A
71. The autonomous public sector undertaking under the Ministry of Railway is
A. ICD.
B. CFS.
C. CONCOR.
D. CWC.
ANSWER: C
72. The term used for carriage of goods when points of origin and destination are both within the sovereignty of UK is
A. ULD.
B. Classification rate.
C. Valuation charge.
D. Cabotage.
ANSWER: D
73. The place in a harbour with gates through which water may be let in and out is
A. Berth.
B. Dock.
C. Board.
D. Wharf.
ANSWER: B
74. A specific place for a ship in harbour is called
A. Berth.
B. Dock.
C. Board.
D. Wharf.
ANSWER: A
75. A wooden or stone structure at which vessels are moored for (un)loading is
A. Berth.
B. Dock.
C. Board.
D. Wharf.
ANSWER: D
76. The charge that is levied by railways when a consignment received at destination is not taken delivery of within the admissible free time is
A. Demurrage.
B. Wharfage.
C. Freight.
D. Rebate.
ANSWER: B
77. The cargo manifested but not loaded is referred to as
A. Short landed.
B. Short shipped.
C. Short of exchange.
D. Short load.
ANSWER: B
78. Conference system is an association of __________ shipowners.
A. Liner.
B. Tramp.
C. Tankers.
D. Container.
ANSWER: A
79. The first shipping company was established in
A. 1850.
B. 1865.
C. 1875.
D. 1885.
ANSWER: C
80. The immediate rebate system grants ___________ of rebate.
A. 1%.
B. 1.5.%
C. 2%.
D. 2.5.%
ANSWER: B
81. Charter party is a ______________ word ‘Charta Partitia’ meaning divided document.
A. Latin.
B. Greek.
C. Spanish.
D. Chinese.
ANSWER: A
82. The ship being chartered for a specific voyage between places is
A. Time charter.
B. Voyage charter.
C. Demise charter.
D. Tanker charter.
ANSWER: B
83. The chartering where the ship is chartered just as a hull is
A. Time charter.
B. Voyage charter.
C. Demise charter.
D. Tanker charter.
ANSWER: C
84. The international tanker nominal freight scale Association Ltd is located in
A. London.
B. New York.
C. Australia.
D. Germany.
ANSWER: A
85. The New York based American Tanker rate scale was set up in
A. 1962.
B. 1956.
C. 1969.
D. 1971.
ANSWER: B
86. BFI stands for
A. Buffer Freight Index.
B. Baltic Freight Index.
C. Better Freight Index.
D. Bombay Freight Index.
ANSWER: B
87. The freight charges that include the cost of depreciation and registration is
A. Fixed cost.
B. Semi-fixed cost.
C. Variable cost.
D. Semi-variable cost.
ANSWER: A
88. The cost of fuel, lubricating oil and accessories included in freight charges is
A. Fixed cost.
B. Semi-fixed cost.
C. Variable cost.
D. Semi-variable cost.
ANSWER: C
89. Contract of affreightment is the term used for the carriage of goods by
A. Air.
B. Sea.
C. Road.
D. Rail.
ANSWER: D
90. The freight amount that is paid before the delivery of goods is
A. Lumpsum.
B. Dead.
C. Advance.
D. Back.
ANSWER: C
91. The ship owner is entitled to claim _________ freight for unoccupied space.
A. Lumpsum.
B. Dead.
C. Advance.
D. Back.
ANSWER: B
92. The freight that is charged when cargo is assessed on a percentage of its value is
A. Lumpsum.
B. Dead.
C. Advance.
D. Back.
ANSWER: C
93. The freight for the goods that compress on voyage and expand on expand on unloading is
charged on
A. Value.
B. Compressed nature.
C. Expanded nature.
D. Weight.
ANSWER: B
94. If the lien for freight is not discharged within _______ days, the wharfinger may sell the goods
by public auction.
A. 30 days.
B. 45 days.
C. 90 days.
D. 120 days.
ANSWER: C
95. The delivery of a damaged product has
A. An increase in its value.
B. A decrease in its value.
C. No change in its value.
D. Better demand.
ANSWER: B
96. Unreliability of vendors leads to
A. Production uncertainty.
B. Process uncertainty.
C. Demand uncertainty.
D. Supply uncertainty.
ANSWER: D
97. The number of stages that the goods and services flow through
A. Add to the complexity of SCM.
B. Relaxes the complexity of SCM.
C. Brings no change in complexity of SCM.
D. Ensures better quality.
ANSWER: A
98. The business activity of farming out identified non-core activities to external agencies is
A. Logistics.
B. SCM.
C. Outsourcing.
D. Distribution.
ANSWER: C
99. The warehouses managed by a public warehousing agency in the premises of a factory is
A. Field warehouse.
B. Buffer storage warehouse.
C. Bonded warehouse.
D. Export and import warehouse.
ANSWER: A
100. The warehouses located near the port is
A. Field warehouse.
B. Buffer storage warehouse.
C. Bonded warehouse.
D. Export and import warehouse.
ANSWER: D

Previous articleLogistics Management MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleLogistics Management MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"