Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 3

51. ________ is concerned with the collection and concentration of goods of the same type from different sources.
A. Trading.
B. Selling.
C. Buying.
D. Assembling.
ANSWER: D
52. ________ is a wide term which includes advertising, sales and personal selling.
A. Distribution.
B. Warehousing.
C. Promotion.
D. Transportation.
ANSWER: C
53. The programmes to increase the sales through exhibition, displays, advertising etc is called
A. Sales Promotion
B. Branding
C. Market research
D. Distribution
ANSWER: A
54. ______are the major channel components who help in the transfer of goods from the hands of producer to consumer.
A. Salesman.
B. Middleman
C. Manufacturer.
D. Creditor.
ANSWER: A
55. _______system existed in the initial stage of marketing.
A. Sales.
B. Barter.
C. Exchange.
D. Purchase.
ANSWER: B
56. In _____ market, goods are exchanged and the physical delivery of goods takes immediately.
A. future.
B. spot.
C. perfect.
D. bullion
ANSWER: B
57. In _______ Market, there are large number of buyers and sellers meet.
A. imperfect.
B. perfect.
C. bullion.
D. retail
ANSWER: B
58. _______ is all psychological, social and physical behaviour of potential consumer.
A. Consumer behaviour.
B. Seller behaviour.
C. Manufacturer behaviour.
D. Household behaviour.
ANSWER: A
59. A buyer makes a purchase of a particular product or a particular brand is termed as ____
A. Product buying motives.
B. Patronage motives.
C. Selection motives.
D. Purchase motives.
ANSWER: A
60. Customers expect a particular price to be charged for a certain product is called–
A. Psychological pricing
B. Customary Pricing
C. Monopoly pricing
D. Penetration pricing
ANSWER: B
61. Motives refers to strong ___________.
A. purchase power.
B. emotions.
C. needs.
D. behaviour.
ANSWER: B
62. Buying decision of a customer depends on his_____.
A. promotion.
B. price.
C. attitude.
D. product.
ANSWER: C
63. A satisfied buyer is a silent_______.
A. advertisement.
B. salesman.
C. promotion.
D. target market.
ANSWER: A
64. A consumer chooses an alternative which gives maximum_____.
A. usage.
B. utility.
C. durability.
D. satisfaction.
ANSWER: D
65. The individuals specific behavior in the market place is affected by internal factor _________.
A. attitudes.
B. family.
C. culture.
D. economic.
ANSWER: A
66. The external factors of consumer behaviour are also called as _______.
A. environmental factors.
B. consumer behaviour factors.
C. product factors.
D. specific factors.
ANSWER: A
67. Economics explains that consumer behaviour in relation to ______ factors.
A. economic.
B. social.
C. psychological.
D. demographic.
ANSWER: A
68. A collection of individuals which influences individuals opinion are called as ____.
A. advertising agency.
B. reference groups.
C. manufacturers.
D. friends.
ANSWER: B
69. _______ carry their goods on their heads.
A. Hawkers.
B. Pedlars.
C. Cheap jacks.
D. Street traders.
ANSWER: B
70. ___________open their shops on market days.
A. Market traders
B. Street traders
C. Cheap jacks
D. Hawkers
ANSWER: A
71. Service of retailer____________.
A. demand creators
B. purchases in bulk.
C. matches demand with production.
D. keeps a variety of goods.
ANSWER: D
72. An Example of agent middle man _______.
A. Broker.
B. retailer.
C. wholesaler.
D. truck jobbers.
ANSWER: A
73. An example of merchant middlemen __________.
A. Commission agent.
B. wholesaler.
C. resident buyers.
D. factors.
ANSWER: B
74. The wholesaler who don’t provide credit and transport facility are called as _____.
A. cash and carry wholesaler
B. limited function wholesaler.
C. mail order wholesaler.
D. full-service wholesaler
ANSWER: A
75. An example of large scale retailers ________.
A. Departmental stores
B. fixed shop retailers
C. general shops.
D. market traders.
ANSWER: A
76. Supermarkets is an example of _________.
A. Small- scale retailers.
B. fixed shop retailers.
C. itinerant retailers
D. Large-scale retailers
ANSWER: D
77. _____and _____ Are the criteria for market segmentation.
A. Accessibility, responsiveness.
B. Accessibility, user status.
C. Accessibility, loyal status.
D. Accessibility, attitude.
ANSWER: A
78. The purpose of segmentation is to ______ the changing pattern of consumers.
A. measure.
B. access.
C. identify.
D. usage rate.
ANSWER: A
79. A clearly defined segment must _______ to the changes in any of the elements of the marketing mix.
A. identify.
B. respond.
C. access.
D. use.
ANSWER: A
80. In ____ the whole market is divided into different geographic units.
A. demographic segmentation.
B. geographic segmentation.
C. socio-economic segmentation.
D. psychographic segmentation.
ANSWER: B
81. When the consumers are classified on the basis of religion, customs, culture are termed as______.
A. demographic segmentation.
B. geographic segmentation.
C. socio-economic segmentation.
D. psychographic segmentation.
ANSWER: C
82. A market may be segmented by classifying people according to their enthusiasm for a product are termed as ___________.
A. attitude segmentation.
B. geographic segmentation
C. socio-economic segmentation
D. psychographic segmentation
ANSWER: A
83. Consumers who buy one brand all the time __________.
A. hard core loyals
B. safe- core loyals
C. shifting loyals.
D. switchers.
ANSWER: A
84. Consumers who show no loyalty to any brand _______.
A. hardcore loyal
B. safe- core loyal
C. shifting loyal
D. switchers
ANSWER: D
85. Increasing competition in ____ markets make _____ markets attractive.
A. urban, rural.
B. urban, retail.
C. urban, agricultural.
D. urban, wholesale
ANSWER: A
86. The ______ level of urban consumers is high and hence product features have to be changed often.
A. educational.
B. awareness.
C. loyalty.
D. satisfaction.
ANSWER: B
87. ______ marketing is concerned with the flow of goods and services from urban to rural and vice versa.
A. Rural.
B. Urban.
C. Retail.
D. International.
ANSWER: A
88. Reasons for growing rural markets are _______.
A. Change in rural consumer behaviour
B. marketing strategies.
C. promotion strategies.
D. product mix.
ANSWER: A
89. Which of the following represents a company effort to identify and categorize groups of customers according to common characteristics?
A. marketing research
B. positioning.
C. targeting.
D. market segmentation
ANSWER: D
90. Green Marketing ______.
A. making environment-friendly products.
B. making more products with natural ingredients.
C. make use of more green colours in packages.
D. educate marketers about the importance of the natural environment.
ANSWER: A
91. ____________________ are products bought by individuals and organizations for further processing or for use in conducting a business.
A. Consumer products.
B. Services.
C. Industrial products.
D. Specialty products.
ANSWER: C
92. The stage is the product life cycle that focuses on expanding the market and creating product awareness and trial is the ________.
A. decline stage.
B. introduction stage
C. growth stage.
D. maturity stage.
ANSWER: C
93. __________ is a related with the division of commodities into distinct groups.
A. Grading
B. Pooling
C. Storing
D. standardisation
ANSWER: D
94. Consumer goods with unique characteristics or brand identification often requiring a special purchase effort are called _________.
A. custom products.
B. speciality products.
C. convenience products.
D. shopping products.
ANSWER: D
95. _______ is screening new-product ideas in order to spot good ideas and drop poor ones as soon as possible.
A. Idea generation
B. Concept development and testing.
C. Idea screening.
D. Brainstorming.
ANSWER: A
96. Discount is allowed in the form of deductions from the list price is called
A. Trade discount
B. Cash discount
C. Quantity discount
D. Seasonal discount
ANSWER: A
97. Cost-plus pricing is _____.
A. charging the highest possible price.
B. ensuring you are the lowest-cost producer.
C. pricing by calculating the cost of production and adding on a margin.
D. charging marginally more than the competition.
ANSWER: C
98. Social Marketing is primarily concerned with _____________.
A. changing culture.
B. changing the status quo.
C. motivating volunteers.
D. influencing behaviour.
ANSWER: A
99. Which of the following is not a criteria for Segmenting Consumer Markets?
A. Geographic.
B. Turnover.
C. Behavioral.
D. Psychographic.
ANSWER: B
100. The following are all major stages of a product life cycle except _________.
A. sales decline
B. market maturity.
C. market introduction.
D. market implementation.
ANSWER: D