Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 3

Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Marketing Management MCQ Questions and Answers Part – 3

101. A key objective of marketing is to ______.
A. find a break though opportunities.
B. satisfy the needs of some group of customers that the firm serves
C. develop a competitive advantage.
D. offer new or improved products.
ANSWER: B
102. __________________ to retains the title to goods till the retailers sell them off.
A. Carry wholesaler
B. Truck jobbers
C. Rack Jobber
D. Mail order wholesaler
ANSWER: C
103. The increased _____ has enhanced rural demand for several products.
A. purchase power
B. awareness
C. income
D. population
ANSWER: C
104. Product specifications like design, price and durability should be in accordance with the needs of ____ masses.
A. rural.
B. urban.
C. producer.
D. retailer.
ANSWER: A
105. When a product is sold ______ utility is created.
A. time.
B. ownership.
C. place.
D. transport.
ANSWER: B
106. A retailer creates ______ utility by keeping the store open when the consumers prefer to shop.
A. ownership.
B. time.
C. place.
D. transport.
ANSWER: B
107. A retailer by being available at a convenient location, he creates ______ utility
A. ownership.
B. time.
C. place.
D. transport.
ANSWER: C
108. In the evolution of marketing ______ stage was concerned only with mass production of goods.
A. Production orientation.
B. barter system.
C. sales orientation.
D. consumer orientation.
ANSWER: A
109. The limitations of e-marketing is __________.
A. instant cash payment.
B. the inability to touch and feel.
C. touch and feel.
D. immediate delivery.
ANSWER: B
110. Selling emphasizes on_________ .
A. product.
B. consumers.
C. markets.
D. sellers.
ANSWER: D
111. _______ views customers as the last link in the business.
A. Selling.
B. Marketing.
C. Buying.
D. Assembling.
ANSWER: A
112. Marketing emphasizes on______.
A. sellers need.
B. consumers wants.
C. manufacturers profit.
D. retailers margin.
ANSWER: B
113. Factors influencing marketing concepts ________.
A. population growth.
B. assembling of goods
C. physical transfer of goods
D. scatter of goods.
ANSWER: A
114. 4p,s of marketing___________
A. product, price, preference, place.
B. product, payment, promotion, place.
C. product, price, promotion, place.
D. product, price, promotion, publicity.
ANSWER: C
115. _____ creates images in the minds of the consumers.
A. pricing.
B. branding.
C. product planning.
D. market research
ANSWER: B
116. _____ is concerned with the collection and concentration of goods of the same type from different sources at a place for further movement.
A. Assembling.
B. Buying.
C. Selling.
D. Transporting.
ANSWER: A
117. _____ goods are meant for final consumption by consumers and not for sale.
A. Consumer goods.
B. Industrial goods.
C. Convenience goods.
D. Shopping goods.
ANSWER: A
118. ______ goods are those which are used for further production of goods.
A. Consumer goods.
B. Industrial goods.
C. Convenience goods.
D. Shopping goods.
ANSWER: B
119. ______ are those goods which consumers buy with minimum shopping effort
A. Consumer goods.
B. Industrial goods.
C. Convenience goods.
D. Shopping goods.
ANSWER: D
120. Goods with unique characteristics are called as______.
A. Consumer goods.
B. Industrial goods.
C. Convenience goods.
D. Specialty goods.
ANSWER: D
121. ______ are purchased by the consumer only after careful comparison.
A. Consumer goods.
B. Industrial goods.
C. Convenience goods.
D. Shopping goods.
ANSWER: A
122. ______ is the set of all products lines and items that a particular seller offers for sale.
A. product mix.
B. Marketing mix
C. price mix.
D. promotional mix.
ANSWER: A
123. Eliminating an entire product line is termed as _________.
A. elimination of product mix.
B. expansion of product mix.
C. contraction of product mix.
D. positioning the product.
ANSWER: C
124. In saturation stage further increase in _____ is not possible.
A. sales.
B. profit.
C. awareness.
D. promotion.
ANSWER: A
125. In new product planning process _____ is the first stage.
A. Screening.
B. Testing.
C. analysis.
D. Idea generation.
ANSWER: D
126. Changing an existing product to suit the changing conditions ______.
A. product elimination.
B. product concentration.
C. product addition.
D. Product modification.
ANSWER: D
127. Marketing creates__________ for goods and services.
A. customer.
B. demand.
C. business.
D. competition.
ANSWER: B
128. In the modern sense emphasis of marketing is on ______ satisfaction .
A. consumer.
B. market.
C. sales.
D. competition.
ANSWER: A
129. Marketing starts with identification of _____ needs.
A. goods.
B. seller
C. manufacturer.
D. consumer.
ANSWER: D
130. Advertising creates _____ among customers.
A. clarity.
B. awareness.
C. confusion.
D. belief.
ANSWER: B
131. Promotional mix includes _____.
A. Advertising, awareness and sales promotion.
B. Advertising, personal selling and publicity.
C. Advertising, personal selling and sales promotion.
D. Segmentation, personal selling and sales promotion.
ANSWER: C
132. Price of a product affects its________.
A. advertisement.
B. demand.
C. packing.
D. promotion.
ANSWER: B
133. Grading means ______ products into different classes.
A. different.
B. marketing.
C. planning.
D. separating.
ANSWER: D
134. The product planning function is also called———————
A. Merchandising function
B. Distribution function
C. Storage function
D. management function
ANSWER: A
135. The E-commerce domain that involves business activity initiated by the consumer and targeted to businesses is known as
A. Business to Business (B2B).
B. Consumer to Consumer (C2C).
C. Business to Consumer (B2C).
D. Consumer to Business (C2B).
ANSWER: C
136. The Searching out and communicating with perspective buyers is called
A. Conduct
B. Contact
C. Research
D. Connection.
ANSWER: B
137. The advertisement must be genuine and accurate creates ————– values
A. Conviction value
B. Attention value
C. Instinctive value
D. Educative value
ANSWER: A
138. __________ is an online advertisement that pops up between changes on a website
A. border.
B. plunge.
C. boarder.
D. interstitial.
ANSWER: B
139. Websites upon which members can congregate online and exchange views on issues of common interest are known as ______________.
A. e-marketing.
B. web communities.
C. web casts.
D. virtual communities.
ANSWER: A
140. The combination features of a supermarket and a general merchandise store is———–
A. Hyper market
B. E-market
C. Share market
D. Co-operative market
ANSWER: A
141. E-marketing is best seen as _______.
A. the same as e-commerce.
B. equivalent to e-business.
C. broader than e-business.
D. a subset of e-business.
ANSWER: D
142. The direct online contribution effectiveness refers to _________.
A. the proportion of sales influenced by the web site.
B. the proportion of business turnover achieved by e-commerce transactions.
C. both the first and third Answers above.
D. the reach of audience volume of a site.
ANSWER: C
143. The stage is the product life cycle that focuses on expanding market and creating product awareness and trial is the_____.
A. decline stage.
B. introduction stage.
C. growth stage.
D. maturity stage.
ANSWER: A
144. Marketing is an _____ found in all types of business.
A. universal function.
B. strategic function.
C. economic function.
D. managerial function.
ANSWER: A
145. Plastic jars are now-a-days quiet popular for _______.
A. bundling.
B. packing.
C. collecting.
D. assembling.
ANSWER: B
146. Retailer provides feedback to wholesalers and _____ about consumers preference.
A. manufacturers.
B. consumers.
C. retailer.
D. agents.
ANSWER: A
147. The object of sales promotion is to increase the buying response of ultimate____.
A. consumers.
B. wholesaler.
C. retailers.
D. manufacturers.
ANSWER: B
148. Informing buyers of new brand and new package is the _____ of sales promotion.
A. objective.
B. method.
C. application.
D. quality.
ANSWER: A
149. Free samples are given to customers to introduce a new ____.
A. promotion.
B. after sales service.
C. application.
D. product.
ANSWER: D
150. Salesman explains to the consumers by giving a ____ of how to use it.
A. demonstrations.
B. products.
C. price.
D. promotion.
ANSWER: A

Previous articleEXIM Finance MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleMarketing Management MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"