Media Management MCQ Questions and Answers Part – 3

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 3

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 4

101. In_________, the Shah Bano case brought the secularism debate along with a demand for uniform civil code in India to the forefront .
A. 1978
B. 1945
C. 1999
D. 1880
ANSWER: A
102. Private trusts are governed by the Indian Trusts Act _______ and are used for private purposes, such as running a private estate or institution.
A. 1880
B. 1882
C. 1857
D. 1940
ANSWER: B
103. ___________ is a collective process in which operating units prepare their plans in conformity with corporate goals published by top management.
A. Budgeting
B. . completing
C. resourcing
D. cost
ANSWER: A
104. ________ Budgeting is based on a review of historical performance and then the projection of such findings to the future with modifications.
A. Retrieval
B. Traditional
C. commercial
D. assurance
ANSWER: B
105. _______Budgeting is the creation of a completely new budget from the ground up as if no history existed.
A. Zero zero
B. 100 dollars
C. Zero-based
D. 1 by half third
ANSWER: C
106. ______ budgeting is sometimes used in the corporate setting when the advertising budget is arbitrarily set as such and such a percent to projected sales.
A. Sales
B. purposeful
C. Performance
D. profit
ANSWER: C
107. The ______budget helps you figure out how much money you need to put in place new equipment or procedures to launch new products or increase production or services.
A. Capital
B. Operational
C. Cash flow
D. ready
ANSWER: A
108. As early as 1992, the famous guru of management, ________, wrote in The Wall Street Journal, Uncertainty in the economy, society, politics has become so great as to render futile, if not counterproductive, the kind of planning most companies still practice, forecasting based on probabilities.
A. Charles
B. Jerald
C. Peter Drucker
D. dominic
ANSWER: C
109. In a 2007 report______, director of the BBRT, writes that startups and small and medium sized businesses are initially very responsive to their markets because either the founder makes all the decisions or relies on a small group of highly motivated managers.
A. Dr.alphones
B. Dr. reachel
C. Dr. reck
D. Dr. Peter Bunce
ANSWER: D
110. ______ of the social media savvy organizations surveyed said that they have used social media ads, with majority of the ads being used to promote a contest/promotion or for brand awareness.
A. 83 percent
B. 43 percent
C. 69 percent
D. 96 percent
ANSWER: A
111. ______ of surveyed social media-savvy organizations have chosen standalone digital agencies as compared to PR, ad agencies, or freelancers.
A. 79.6 percent
B. 98.3 percent
C. 88.8 percent
D. 73.8 percent
ANSWER: D
112. The British Broadcasting Corporation (BBC) is the public-service broadcaster of the United Kingdom, headquartered at Broadcasting House in_______.
A. new delhi
B. london
C. ceylon
D. sydney
ANSWER: B
113. BBC is the worlds oldest national broadcasting organization and the second largest broadcaster in the
world by number of employees, with over _____ staff in total, of which 16,672 are in public sector
broadcasting.
A. 20,000
B. 10,000
C. 14,000
D. 21,000
ANSWER: A
114. The European Broadcasting Union was formed on 12 February_______ , in Torquay with the BBC among the 23 founding broadcasting organization.
A. 1950
B. 1980
C. 1990
D. 1970
ANSWER: A
115. In______, the BBCs teletext service, Ceefax, was introduced, created initially to provide subtitling, but developed into a news and information service.
A. 1888
B. 1670
C. 1890
D. 1974
ANSWER: D
116. In the past few years, the BBC has experimented in high-definition television. In 2006, BBC HD launched as an experimental service, and became official in December______.
A. 2007
B. 2002
C. 2001
D. 2006
ANSWER: A
117. Britains first live public broadcast from the Marconi factory in Chelmsford took place in June _______.
A. 1920
B. 1888
C. 1889
D. 1891
ANSWER: A
118. Towards the end of the ______ century, the problems of rural duty and the following conditions of farmers created an environment for the chit funds and cooperative societies.
A. 17th
B. 20th
C. 18th
D. 19th
ANSWER: D
119. Getty Images, Inc. is a ________ stock photo agency, based in Seattle, Washington, United States.
A. Singapore
B. Malaysia
C. America
D. Thailand
ANSWER: C
120. A royal charter is a formal document issued by a monarch as letters ______ granting a right or power to an individual or a body corporate.
A. source
B. right
C. head
D. Patent
ANSWER: D
121. The British monarchy has issued over _______ royal charters.
A. 330
B. 980
C. 440
D. 780
ANSWER: B
122. The founder of BBC is _______.
A. Rickin Penta
B. John Reith
C. waltner hyth
D. disosa
ANSWER: B
123. Television broadcasting was suspended from 1 September 1939 to 7 June _______ during the Second
World War.
A. 1950
B. 1952
C. 1946
D. 1957
ANSWER: C
124. The Pilkington Committee was set up on ______ July 1960 under the chairmanship of British industrialist Sir Harry Pilkington to consider the future of broadcasting, cable and the possibility of television for public showing.
A. 18
B. 20
C. 30
D. 13
ANSWER: D
125. The arya samaj was founded by Dayanand saraswati in ________.
A. 1861
B. 1790
C. 1875
D. 1890
ANSWER: C
126. Building long-term relationships with customers is essential for any business. The application of technology to achieve CRM is a key element of e-business but what does CRM stand for________________
A. Customer retailing management
B. Customer relationship management
C. Customer resource management
D. Consumer relationship management
ANSWER: B
127. Online marketing communications include the development on online partnerships and are regarded
as an important part of a marketing mix. There are three key types of online partnerships; link building,
affiliate marketing, and one other
A. Online sponsorship
B. Media multiplier
C. Interactive advertising
D. Ad serving
ANSWER: A
128. Online public relations (or e-PR) should aim to maximise favourable mentions of companies, products, brands, etc which are likely to be visited by target audiences. Which of the following activities fall within the remit of e-PR___________
A. Blogs and podcasts
B. Communicating with media (journalists) online
C. Link building including reciprocal links
D. All of the above
ANSWER: D
129. The use of online and offline promotion techniques to increase the audience of a site is known as a_______
A. Search engine optimization
B. Quality score Traffic building campaign
C. Search engine marketing
D. Traffic building campaign
ANSWER: D
130. Managers with good __________ are able to get the best out of their people
A. human skills
B. conceptual skills
C. technical skills
D. visual skills
ANSWER: A
131. Understanding building codes would be considered a _____________ skill for a building contractor.
A. human
B. technical
C. conceptual
D. empirical
ANSWER: B
132. The three essential managerial skills put forth by Katz include _____________.
A. technical, human, and empirical
B. human, empirical, and conceptual
C. technical, interpersonal, and controlling
D. technical, human, and conceptual
ANSWER: D
133. According to the textbook, all of the following are managerial roles that are more important at the higher levels of the organization except ________________.
A. leader
B. disseminator
C. figurehead
D. negotiator
ANSWER: A
134. Many of Mintzberg s roles align with the basic functions of management. For example, all three
interpersonal roles are part of the _____________ function.
A. organizing
B. planning
C. leading
D. controlling
ANSWER: C
135. Which of the following is not an example of a decisional role according to Mintzberg_______
A. spokesperson
B. entrepreneur
C. disturbance handler
D. resource allocator
ANSWER: A
136. According to Mintzberg s management roles, the ______________ roles involve receiving,
collecting, and disseminating information.
A. interpersonal
B. informational
C. technical
D. decisional
ANSWER: B
137. Which of the following is not an example of an interpersonal role according to Mintzberg_________
A. figurehead
B. leader
C. liaison
D. spokesperson
ANSWER: D
138. The emphasis that managers give to various roles seems to be based on their _____________.
A. organizational level
B. tenure with the organization
C. experience in their field
D. personality
ANSWER: A
139. Many of Mintzberg s roles align with the basic functions of management. For example, the
_____________ role is a part of planning.
A. figurehead
B. leader
C. liaison
D. resource allocation
ANSWER: D
140. The _____________ role is more important for lower-level managers than it is for either middle- or top-level managers.
A. leader
B. entrepreneur
C. spokesperson
D. disseminator
ANSWER: A
141. A finance manager who reads the Wall Street Journal on a regular basis would be performing which role___________
A. figurehead
B. monitor
C. disseminator
D. interpersonal
ANSWER: B
142. A human resource manager attending a local Society for Human Resource Management meeting would be functioning in which role___________
A. informational
B. leader
C. liaison
D. disseminator
ANSWER: C
143. The roles of disseminator, figurehead, negotiator, liaison, and spokesperson are more important at the __________ levels of the organization.
A. lower
B. middle
C. higher
D. supervisory
ANSWER: C
144. According to Mintzberg s management roles, the _____________ roles are those that involve people and other duties that are ceremonial and symbolic in nature
A. informational
B. interpersonal
C. technical
D. decisional
ANSWER: B
145. __________ developed a categorization scheme for defining what managers do, consisting of 10 different but highly interrelated roles.
A. Henri Fayol
B. Henry Ford
C. Henry Mintzberg
D. Henry Morris
ANSWER: C
146. Mentoring is primarily associated with the management function of _____________.
A. planning
B. organizing
C. leading
D. controlling
ANSWER: C
147. The process of monitoring, comparing, and correcting is called _____________.
A. controlling
B. coordinating
C. leading
D. organizing
ANSWER: A
148. A manager resolving conflict among organizational members is performing what function______
A. controlling
B. commanding
C. directing
D. leading
ANSWER: D
149. Organizing includes _____________.
A. defining organizational goals
B. hiring organizational members
C. motivating organizational members
D. determining who does what tasks
ANSWER: D
150. writing an organizational strategic plan is an example of the ______________ management function.
A. leading
B. coordinating
C. planning
D. organizing
ANSWER: C

Previous articleMedia Management MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleMedia Management MCQ Questions and Answers Part – 4
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments