Media Management MCQ Questions and Answers Part – 4

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 1

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 3

Media Management MCQ Questions and Answers Part – 4

151. _____________ was a French industrialist who identified the basic management functions.
A. Weber
B. Taylor
C. Herzberg
D. Fayol
ANSWER: D
152. The five management functions of planning, organizing, commanding, coordinating, and controlling was proposed by ______________.
A. Frederick W. Taylor
B. Henry Ford
C. Chester Barnard
D. Henri Fayol
ANSWER: D
153. Whereas _____________ is concerned with the means of getting things done, _____________ is concerned with the ends, or attainment of organizational goals.
A. effectiveness; efficiency
B. efficiency; effectiveness
C. effectiveness; goal attainment
D. goal attainment; efficiency
ANSWER: B
154. Meso organization behavior is related with_________________
A. Company behavior
B. Individual behavior
C. Group behavior
D. Organizational behavior
ANSWER: C
155. In present context, challenges for OB are_____________
A. Employee expectation
B. Workforce diversity
C. Globalization
D. All of the above
ANSWER: D
156. Hawthorne Studies is related to which stage of the organisational behaviour evolution____
A. Industrial revolution
B. Scientific management
C. Organizational behavior
D. Human relations movement.
ANSWER: D
157. Forces affecting organizational behavior are_____________
A. People
B. Environment
C. Technology
D. All of the above.
ANSWER: D
158. Edward Tolman is related to_____________
A. Social Cognitive Framework .
B. Cognitive approach
C. Behaviorist Framework
D. None of these
ANSWER: B
159. Contribution/s of human relations movement is/are____________________
A. Great Depression
B. Labour Movement
C. Hawthorne Studies
D. All of these
ANSWER: D
160. _____________ embodies a team concept, is based on the principle of mutual contribution by employer and employees
A. Autocratic model
B. Custodial model
C. Supportive Model
D. Collegial Model .
ANSWER: D
161. ___________ a young Welsh factory owner was one of the first to emphasise the human needs of employees: He refused to employ young children
A. Andrew Ure
B. J.N. Tata
C. Robert Owen
D. None of these
ANSWER: C
162. ____________ is known asthe father of scientific management
A. Fredrick W. Taylor
B. Henry Fayol
C. Robert Owen
D. None of these
ANSWER: A
163. A study of the culture and practises in different societies is called_____________
A. Anthropology
B. Personality
C. Perception
D. Attitudes
ANSWER: B
164. The problem-solving process begins with____________
A. establishment of alternatives
B. clarification of the situation
C. identification of the difficulty
D. isolation of the cause
ANSWER: C
165. The following scholars who is established 14 principle of administration management_____________
A. F W Taylor
B. Max Weber
C. Henry Fayol
D. None of these above
ANSWER: C
166. Functional managers are responsible______________
A. for obtaining copyrights and patents for newly developed processes and equipment
B. for a single area of activity
C. to the upper level of management and staff
D. for complex organizational sub-units.
ANSWER: C
167. Communication begins with___________
A. Encoding
B. decoding
C. idea origination
D. channel selection
ANSWER: B
168. Individuals such as Albert Einstein, Edwin Land and Steven Jobs lead through which type of
power______________
A. Legitimate
B. Reward
C. Expert
D. Charismatic
ANSWER: D
169. major problem with a task force type of management is____________
A. there is no logical basis for task force information
B. its status is too inflexible
C. accountability
D. lack of planning
ANSWER: C
170. According to Herzberg, which of the following is a maintenance factor_____________
A. Salary
B. Work itself
C. Responsibility
D. Recognition
ANSWER: C
171. Strategic planning as a broad concept consists of____________
A. corporate strategy and business strategy
B. strategy formulation and strategy implementation
C. inputs and outputs
D. environmental analysis and internal analysis
ANSWER: B
172. The purpose of job enrichment is to________________________
A. expand the number of tasks an individual can do
B. increase job efficiency
C. increase job effectiveness
D. increase job satisfaction of middle management.
ANSWER: D
173. Organization structure primarily refers to______________
A. how activities are coordinated & controlled
B. how resources are allocated
C. the location of departments and office space
D. the policy statements developed by the firm.
ANSWER: A
174. The cognitive process through which an individual selects, organizes but misinterprets environmental stimuli is known as_________
A. Perception
B. Projection
C. Selective Perception
D. Mis-Perce
ANSWER: D
175. . ____________ refers to the network of personal and social relations that is developed spontaneously between people associated with each other
A. Formal organization
B. Informal organization
C. Business organization
D. Government organization
ANSWER: B
176. Which dimension of Big 5 personality traits represents artistically sensitive, refined etc____________
A. Culture
B. Emotional stability
C. Conscientiousness
D. Extroversion
ANSWER: A
177. In which stage of the conflict process does conflict become visible____________
A. Illumination
B. Intentions
C. Behaviour
D. Cognition
ANSWER: C
178. Which of the following is not a trait dimension in Big 5 personality trait___________
A. Extroversion
B. Agreeableness
C. Ego
D. Culture
ANSWER: C
179. Which of the following leadership behaviours are identified by the path-goal theory___________
A. Supportive, employee-oriented, laissez-faire and participativ
B. Achievement-oriented, supportive, humanistic, and directive
C. Participative, achievement-oriented, directive, and supportive
D. Directive, participative, supportive, and laissez-faire
ANSWER: C
180. Praveen is dissatisfied with his job but believes that his supervisor is a good man who will do the right thing. Praveen has decided that if he just waits, conditions will improve. Praveen s approach to this problem is termed as____________
A. Exit
B. Voice
C. Loyalty
D. Neglect
ANSWER: C
181. Factors other than satisfaction that impact one s decision to leave a current job include all of the following ACCEPT__________
A. Labor market conditions
B. Length of tenure with the organization
C. Organizational citizenship behavior
D. Expectations about alternative job opportunities
ANSWER: D
182. Which of the following is an environmental force that shapes personality_______________
A. Gender
B. Height
C. Experience
D. Brain size
ANSWER: C
183. People with which type of personality trait commonly make poor decisions because they make them
too fast_____________
A. Type As
B. Type Bs
C. Self-monitors
D. Extroverts
ANSWER: A
184. While managing political behaviors in organization, the manager requires discouraging___________
A. Negotiation
B. Relationships
C. Self interest
D. Dialogue
ANSWER: C
185. Sobha is an honest and straightforward person. She believes her employees are all similarly honest and straightforward, ignoring signs that they may be manipulating her. What perceptual shortcut is Sobha most likely using________
A. Contrast effect
B. Halo effect
C. Stereotyping
D. Projection
ANSWER: D
186. What do we call it when we judge someone on the basis of our perception_____________
A. Stereotyping
B. Categorizing
C. Halo effect
D. Prototyping
ANSWER: A
187. The managers of a multinational company are located in France, India, Brazil, and the United States. Which decision-making technique seems most reasonable for this organization_________
A. A postal service interaction
B. A brainstorming session
C. A nominal discussion
D. An electronic meeting
ANSWER: D
188. When a bank robber points a gun at a bank employee, his base of power is__________
A. Coercive
B. Punitive
C. Positional
D. Authoritative
ANSWER: A
189. Behavior, power, and conflict are central areas of study for ____________
A. sociologist
B. Anthropologists
C. Social psychologists
D. Operations analysts
ANSWER: A
190. Which of the following is NOT an important issue relating to goal-setting theory___________
A. Goal specificity
B. Equity among workers
C. Feedback
D. Defining the goal
ANSWER: B
191. Which of the following is/are OD intervention techniques______________
A. Sensitivity training
B. MBO
C. Quality of work life
D. All the above
ANSWER: D
192. A technique to bring changes in the entire organization, rather man focusing attention on individuals
to bring changes easily______________
A. Organizational development
B. Organizational change
C. Organizational culture
D. Organizational conflicts
ANSWER: A
193. Which of the following is / are not direct method to solve intergroup conflicts
A. Problem solving
B. Domination by the management
C. Removing key figures in conflict
D. Persuasion
ANSWER: D
194. Which of the following methods is/are used to solve intergroup conflicts indirectly ___________
A. Avoidance
B. Encouragement
C. Bargaining
D. All of these
ANSWER: A
195. ————– refers to the negotiation or an agreement between two groups
A. . Contracting
B. Co-opting
C. Pressure tactics
D. None of these
ANSWER: A
196. Which of the following is / are not a method of managing stress ___________
A. Time management
B. Supervisor training
C. Role Analysis techniques
D. Rorschach test
ANSWER: D
197. Which of the following is / are method of managing stress __________
A. Job relocation
B. Career counseling
C. Recreational facility
D. All the above
ANSWER: D
198. ______ is discretionary behavior that is not part of an employee s formal job requirement, but that
promotes the effective functioning of the organization
A. . Productivity
B. Motivation
C. Organizational citizenship
D. Organizational behavior
ANSWER: C
199. What term is used to describe voluntary and involuntary permanent withdrawal from an organization________
A. Absenteeism
B. Turnover
C. Downsizing
D. truancy
ANSWER: B
200. Most valuable asset in an organization is_____________
A. Land and building
B. Cash and bank balances
C. Human being
D. technology
ANSWER: C
201. Scientific Management approach is developed by _____________
A. Elton Mayo
B. Henry Fayol
C. F.W. Taylor
D. A. Maslow
ANSWER: C
202. A study of human behavior in organizational settings is _______________
A. Individual behavior
B. Group behavior
C. Organizational behavior
D. None of these
ANSWER: C
203. Which of the following is/are the key features of organization___________
A. Social invention
B. Accomplishing goals
C. Group efforts
D. All of these
ANSWER: D
204. ———— are social inventions for accomplishing goals through group efforts
A. Management
B. Organization
C. Leadership
D. Behavior
ANSWER: B
205. The bottom line of any business plan is___________________
A. Marketing plan
B. Financial plan
C. Personnel plan
D. Production plan
ANSWER: B
206. Top management works on______________
A. Strategic plan
B. Corporate plan
C. Budgeting
D. Both a & b
ANSWER: A
207. Strategic plan often refers to as___________________
A. Long term plan
B. Short term plan
C. Both A and B
D. None of the above
ANSWER: A
208. In the planning process, the first step is to___________________
A. Set an objective
B. Evaluate alternatives
C. Determine strength & weaknesses
D. None of the above
ANSWER: A
209. The plan which is discussed firstly in business plan___________
A. Marketing plan
B. Financial plan
C. Personnel plan
D. Production plan
ANSWER: A
210. One of the greatest effects of e-commerce is that_____________
A. Costs will be reduced
B. Customers will be empowered
C. Employees become more powerful
D. Computers will be less important
ANSWER: A
211. Which of the following is not a basic function of the management process___________
A. Controlling
B. Organizing
C. Working
D. Leading
ANSWER: C
212. Challenging goals usually lead to __________ performance from individuals and groups.
A. Higher
B. Lower
C. Excellent
D. None of the Above
ANSWER: A
213. The belief that a firm’s obligation goes beyond that required by law and economics,and includes a pursuit of long-term goals that are good for society is known as___________
A. Social responsiveness
B. Ethical responsibility
C. Social responsibility
D. Social obligation
ANSWER: C
214. Managers today realize that long-term success can be achieved primarily by satisfying the customer. Customers are demanding quicker service, higher quality,and more _____.
A. Value for their money
B. Personal attention
C. Variety in services
D. Online choices
ANSWER: A
215. The General Manager s meeting was most likely a result of the following management
function___________
A. Organizing
B. Planning
C. Decision-Making
D. Controlling
ANSWER: C
216. Which type of advertising objective is the most important for mature products__________
A. Comparison advertising
B. Informative advertising
C. Persuasive advertising
D. Reminder advertising
ANSWER: D
217. Which of the following are tools used by public relations departments_____________
A. Press relations
B. Product publicity
C. Corporate communication
D. All of the above
ANSWER: D
218. What is the name of the promotional tool aimed at building good relations with a company and its publics_____________
A. Public relations
B. Promotion
C. Publicity
D. Advertising
ANSWER: A
219. When developing an advertising program, marketers must make five major decisions. These are ______________
A. Target audience, objective setting, budget decisions, media decisions, campaign evaluation
B. Objective setting, budget decisions, message decisions, media decisions, campaign evaluation
C. Objective setting, target audience, budget decisions, message decisions, campaign evaluation
D. Objective setting, target audience, response sought, message decisions, campaign evaluation
ANSWER: C
220. Which is not a factor that makes a message source credible____________
A. Likeability
B. Expertise
C. Trustworthiness
D. All of the above
ANSWER: D
221. Awareness, __________, ___________, preference, ___________ and purchase are the stages consumers move through in terms of buyer-readiness
A. Knowledge, liking, attitude
B. Liking, attitude, conviction
C. Knowledge, liking, conviction
D. Post-purchase, knowledge, liking
ANSWER: C
222. Which of the following is not an element of communication___________
A. Decoding
B. Sender
C. Feedback
D. None of the above
ANSWER: D
223. To set its total promotion budget, a company can choose between four common methods
__________.
A. The affordable method and the percentage-of-sales method
B. The affordable method, the percentage-of-sales method, the competitive-parity method and the objective-and-task method
C. Defining specific objectives, determining the tasks that must be performed to achieve these objectives, and estimating the costs of performing these tasks
D. Competitive method, parity method, objective method and task method
ANSWER: B
224. What two major communication channels do marketers use to convey their product to consumers
A. Personal and non-personal channels
B. Print media and events
C. Message source and feedback
D. Word-of-mouth and commercials
ANSWER: A
225. Setting proper advertising budgets is difficult because ____________.
A. Is not a problem with today’s computers and specialised software
B. It is not that critical, since a research study found that advertising did not have much impact on
consumer purchases
C. Precise data is difficult to identify and gather
D. It is a function of the finance department, not marketing
ANSWER: C
226. What is the main objective of informative advertising________________
A. To keep the brand in consumers’ minds during the mature stage of the product life cycle
B. stimulate primary demand
C. create selective demand
D. None of the above
ANSWER: B
227. What is integrated marketing communications________________
A. Close communications between production managers and marketing managers
B. The integration of advertising, personal selling, sales promotion, and public relations, direct and online marketing tools to achieve marketing objectives
C. Direct communication with a healthy mix of diverse customers to study their purchasing habits
D. Close communications between production managers and marketing managers
ANSWER: B
228. An organisation running a business has the following attributes: the assets belong to the organisation, it can create a floating charge over its assets, change in membership does not alter its existence, and members cannot transfer their interests to others. What type of organisation is it__________
A. A private limited company
B. A limited liability partnership
C. A general partnerships
D. A private limited company
ANSWER: B
229. Sparkle Ltd is a private limited company limited by shares. It has one director. How many shareholders does the law require it to maintain__________
A. One provided it is a different person from the director.
B. Five.
C. Two.
D. One which can be the same person as the director
ANSWER: D
230. A Community Interest Company (CIC) can be set up as which of the following______________
A. A private company limited by guarantee only.
B. A private company limited by shares or a private company limited by guarantee only.
C. A private or public company limited by shares or a private company limited by guarantee.
D. None of the above, it is a type of partnership.
ANSWER: C
231. Which of the following is not a method of creating a company___________
A. A written agreement made by the directors.
B. Registration under the Companies Act 2006.
C. Act of Parliament.
D. Grant of Royal Charter
ANSWER: A
232. Which one of the following statements about limited liability partnerships (LLPs) is
incorrect_____________
A. An LLP has a legal personality separate from that of its members.
B. The liability of each partner in an LLP is limited.
C. Members of an LLP are taxed as partners.
D. A limited company can convert to an LLP.
ANSWER: B
233. Limited liability partnerships were introduced by which Act of Parliament_______________
A. Limited Partnership Act 1907
B. Limited Liability Partnership Act 2000
C. Partnership Act 2000
D. Companies Act 2006.
ANSWER: B
234. The Partnership Act 1890 section 24 sets out rights of partners (in default of their own agreement).
Which one of the following is not included in section 24________
A. The right to take part in the management of the business
B. The right to a salary.
C. The right to share equally in the capital and profits of the business
D. The right to be indemnified by the firm for any liabilities incurred or payments made in the course of the firm’s business
ANSWER: B
235. A partner who is entitled to a share of the profits from a partnership is known as____
A. A salaried partner
B. A managing partner.
C. An equity partner.
D. A limited liability partner.
ANSWER: C
236. The maximum number of persons who are legally allowed to operate in a partnership is_____
A. 20
B. 40
C. There is no legal limit
D. 100
ANSWER: C
237. Which one of the following is an unincorporated organisation__________
A. General partnership
B. Limited liability partnership
C. Public limited company
D. Private limited company
ANSWER: A
238. What would be the most likely cause of an unfavourable labour rate variance together with a favourable labour efficiency variance__________
A. The employment of more highly skilled staff than budgeted
B. Poor wage negotiation by the Human Resources manager
C. The employment of less well-trained staff than intended
D. ) Improved production efficiencies
ANSWER: A
239. Which of the following statements can be considered to be an advantage of a bottom-up budget__________
A. Uses the knowledge of all staff to build a fair budget
B. The cheapest method of producing a budget
C. Reduces the level of budget negotiation between staff
D. Prevents slack being built into budgets
ANSWER: A
240. What is meant by an incremental budget___________
A. What is meant by an incremental budget
B. The variable elements of a budget, excluding fixed costs
C. A budget that is based on the previous year, adjusted for known changes
D. A budget that breaks even
ANSWER: C
241. Which of the following is not a functional budget___________
A. Labour budget
B. Cash budget
C. Materials budget
D. Expenses budget
ANSWER: B
242. Which of the following budgets would not form part of the master budget_________
A. Cash budget
B. Statement of profit or loss
C. Sales budget
D. Statement of financial position
ANSWER: C
243. Which is the mostly likely purpose of budgeting__________
A. Planning and control of an organization’s income and expenditure
B. Preparation of a five-year business plan
C. Company valuation
D. Assess the non-financial performance of an organization
ANSWER: B
244. There are different techniques to both initiate and build relationships with customers by using a combination of online and offline techniques. What is the ‘customer life cycle’ though
A. Techniques to encourage customers to increase their involvement with an organization
B. An approach to building and sustaining long-term business with a customer
C. The stages each customer will go through in a long-term relationship with a supplier
D. The answers above are all correct
ANSWER: C
245. A strength of social media and viral marketing is__________
A. Considered credible
B. Highly targeted with controlled costs
C. It is possible to reach a large number at relatively low cost
D. Cannot be ignored in user’s inbox
ANSWER: C
246. . E-commerce managers aim to deliver the most effective mix of communications to drive traffic to their e-commerce sites. The different techniques can be characterised as_____
A. Online marketing communications
B. Offline marketing communications
C. Digital media channels
D. All of the above
ANSWER: D
247. The use of online and offline promotion techniques to increase the audience of a site is known as a____________
A. Search engine optimization
B. Quality score
C. Traffic building campaign
D. Search engine marketing
ANSWER: C
248. Online public relations (or e-PR) should aim to maximise favourable mentions of companies, products, brands, etc which are likely to be visited by target audiences. Which of the following activities fall within the remit of e-PR________
A. Communicating with media (journalists) online
B. Link building including reciprocal links
C. Social networks and online communities
D. All of the above
ANSWER: D
249. Online marketing communications include the development on online partnerships and are regarded as an important part of a marketing mix. There are three key types of online partnerships; link building, affiliate marketing, and one other_______
A. Online sponsorship
B. Media multiplier
C. Interactive advertising
D. Ad serving
ANSWER: A
250. Building long-term relationships with customers is essential for any business. The application of technology to achieve CRM is a key element of e-business but what does CRM stand for________
A. Customer retailing management
B. Customer relationship management
C. Customer resource management
D. Consumer relationship management
ANSWER: B

Previous articleMedia Management MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleSubsetting vector in R
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments