Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

6835

Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3

1. Nanobiotechnology deals with materials of the size _______ m.
A. 1 / 100000000
B. 1 / 10000000
C. 1 / 1000000000
D. 1 / 10000000000
ANSWER: C
2. Buckyballs are made up of ______.
A. nickel.
B. DNA.
C. RNA.
D. carbon.
ANSWER: D
3. Which one of the following technology is used in making memory chips?
A. Nano design.
B. Nanofabrication.
C. Microassay.
D. Tissue engineering.
ANSWER: B
4. The art and science of etching, writing or printing at the microscopic level in the order of nanometer is ________.
A. NEMS.
B. nanolithography.
C. nanofabrication.
D. nano paltcinins.
ANSWER: B
5. The process used to create topographical features on a surface by selective removal of material by physical or chemical means is called _______.
A. etching.
B. bonding.
C. lithography.
D. writing.
ANSWER: A
6. PLLA is _________.
A. Poly Lactic Acid.
B. Poly L-Lactic Acid.
C. Poly Lactose Acid.
D. Poly DL Lactic Acid.
ANSWER: B
7. A mathematical description with properties of nerve cells or neurons is called _________.
A. neuron.
B. nerve cell.
C. biological neuron.
D. biological nerve cell.
ANSWER: C
8. A network or circuit of biological neurons is called as ________.
A. neural network.
B. neuron.
C. neuron network.
D. biological network.
ANSWER: A
9. Artificial neurons were first proposed in 1943 by whom?
A. Warren Mc. Culloch.
B. Walter Pitts.
C. Warren Mc. Culloch and Walter Pitts.
D. Warren and Pitts.
ANSWER: C
10. Quantum dots are ________ in nature.
A. inorganic.
B. organic.
C. biologic.
D. metallic.
ANSWER: A
11. What are the approaches used in making nanosystems?
A. Top-down.
B. Bottom-up.
C. Both a and b.
D. Neither a nor b.
ANSWER: C
12. Ceramic powders find application in _________.
A. pigments.
B. abrasives.
C. catalysts.
D. all the above
ANSWER: D
13. Nanopowders are defined as powders having an average particle size of less than ____ nm.
A. 100.
B. 1000.
C. 10.
D. 1.
ANSWER: A
14. The term nanotechnology was first used by _________.
A. Richard Feynman.
B. Norio Taniguichi.
C. Eric Dexler.
D. Karl Peter.
ANSWER: B
15. Which one of the following techniques is used for the synthesis of 2-D nanostructures?
A. Anisotropic crystal growth.
B. Top up.
C. Bottom down.
D. Both b and c.
ANSWER: A
16. Nanomembranes have a pore size of _______.
A. 1nm-10nm.
B. 10nm-100nm.
C. 0.1nm-1nm.
D. 100nm-1000nm
ANSWER: A
17. Silicon or polymer devices that perform non-electronic functions such as sensing and activation are called as _________.
A. microsystems.
B. nanosystems.
C. sensors.
D. smart systems.
ANSWER: A
18. Microsystems with advanced capabilities and own intelligence are commonly referred to as ________.
A. bio MEMS.
B. MEMS.
C. sensors.
D. smart systems.
ANSWER: D
19. cDNA is ________.
A. compact DNA.
B. circular DNA.
C. complementary DNA.
D. closed DNA.
ANSWER: C
20. When was the first biosensor was invented?
A. 1956, Leland Clark.
B. 1962, Clark and Lyon.
C. 1955, Leland Clark.
D. 1957, Clark and Lyon.
ANSWER: A
21. Which technique is used in the making of biochips?
A. Nanolithography.
B. Microlithography.
C. Nanotechnology.
D. DNA chip technology.
ANSWER: B
22. The transduction methods used in biochips are _______.
A. surface plasmon resonance.
B. fluorescence.
C. chemiluminescence.
D. all the above.
ANSWER: D
23. The study and application of molecular building blocks for the fabrication of electronic components is called as _________.
A. electronics.
B. microelectronics.
C. molecular electronics.
D. macroelectronics.
ANSWER: C
24. A circular array of iron atoms on a copper surface is called as a _______.
A. quantum dot.
B. quantum corrral.
C. both a and b.
D. a alone.
ANSWER: B
25. The devices that convert electrical energy to mechanical energy or vice versa are called as ________.
A. converters.
B. amplifiers.
C. activators.
D. inhibitors.
ANSWER: C
26. Nucleic acid ligands that bind with high affinity to their target molecules and used in the detection of protein analytes are called as _______.
A. ligands.
B. aptamers.
C. proteins.
D. aminoacids.
ANSWER: B
27. Molecular beacons are _______.
A. DNA hairpin structures.
B. fluorescent probes.
C. RNA probes.
D. DNA probes.
ANSWER: A
28. Which of the following is NOT a molecular tag?
A. Dendrimers.
B. Quantum dots.
C. Nanoprobes.
D. Nanoarray.
ANSWER: D
29. Mention the nanomaterial used in the remediation of waste.
A. TiO2.
B. Nanoprobes.
C. Nanomembranes.
D. Probes.
ANSWER: A
30. TEM is ________.
A. Transmission Electron Microscope.
B. Transmit Electron Microscope.
C. Transmission Electrical Microscope.
D. Transmit Electrical Microscope.
ANSWER: A
31. SLMS are ______.
A. Spatial Light Modulators.
B. Scanning Light Microscope.
C. Scanning Light Modulator.
D. Spatial Light Microscope.
ANSWER: A
32. The study that involves the behaviour, manipulation and control of fluids that are confined to nanometers is called as _______.
A. nanoarray.
B. nanocapillary.
C. nanofluids.
D. nanomembranes.
ANSWER: C
33. Expand NCAM.
A. Nano Carbon Array Membrane.
B. Nano Carbon Assay Membrane.
C. Nano Capillary Array Membrane.
D. Nano Capillary Assay Membrane.
ANSWER: C
34. The concentration at which surfactants begin to form micelle is known as ______.
A. critical micelle concentration.
B. crucial micelle concentration.
C. circular micelle concentration.
D. critical molecule concentration
ANSWER: A
35. Compounds that lower the surface tension of a liquid are called as ______.
A. Detergents.
B. Surfactants.
C. Wetting agents.
D. Soaps.
ANSWER: B
36. Expand PNCS.
A. Poly Nano Composites.
B. Polymer Nano Composites.
C. Polymer Nano Compounds.
D. Polymer Nano Compounds.
ANSWER: B
37. Nanoemulsion are oil-in-water emulsion with mean droplet diameters of what size.
A. 50-100nm.
B. 100-500nm.
C. 50-100nm.
D. 500-1000nm.
ANSWER: A
38. Mechanics and Electronics that are on the nanoscale are called as ______.
A. MEMS.
B. NEMS.
C. MEM.
D. NEM.
ANSWER: B
39. ______ m is equal to 1 atto unit.
A. 10-17.
B. 10-16.
C. 10-18.
D. 10-14.
ANSWER: C
40. Expand MRI.
A. Magnetic Resonance Imaging.
B. Molecule Resonance Imaging.
C. both a and b.
D. b alone.
ANSWER: A
41. Expand MRFM
A. Magnetic Resonance Force Microscopy.
B. Molecule Resonance Microscopy.
C. Magnetic Resonance Imaging.
D. Molecule Resonance Imaging.
ANSWER: A
42. MEMs can be employed in which of the following?
A. Peizoresistive pressure sensors.
B. Micromotors.
C. Drug delivery microsystems.
D. All of the above.
ANSWER: D
43. Smart drugs memory enhancers and cognitive enhancers are also called ______.
A. nootropics.
B. neurotransmitters.
C. enzymes.
D. hormones.
ANSWER: A
44. Nootropics are drugs/supplements that are used to improve functions such as ________.
A. cognition and memory.
B. cognition, memory, intelligence and motivation.
C. concentration and attention.
D. all the above.
ANSWER: D
45. A biochemical mixed bag containing vitamins, herbs, nutrients and prescription drugs are called as ________.
A. antioxidants.
B. smart drugs.
C. drugs
D. nootropics.
ANSWER: B
46. Expand MED.
A. Magnetic Electron diode.
B. Memory Enhancing drugs.
C. Both a and B
D. b only.
ANSWER: D
47. What do Ampabines do?
A. Brain-Suppressors
B. Brain-boosters.
C. Memory
D. both a and b.
ANSWER: B
48. A semiconductor whose excitons are confined in all three spatial dimensions is called as _______.
A. qubit.
B. bucky ball.
C. quantum dot.
D. dot.
ANSWER: C
49. Who coined the term quantum dot?
A. Alekei Ekimov.
B. Mark Reed.
C. Louis E. Bus.
D. Ekimov.
ANSWER: B
50. Which of the following is the biomedical application of quantum dot?
A. LEDs.
B. Solar cells.
C. Qubits.
D. Medical imaging.
ANSWER: D

Previous articleE-Banking MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleNano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"