Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

3454

Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

Nano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Which of the following are applications of quantum dots?
A. Immunolabelling and fluorescence imaging.
B. Drug delivery.
C. As tags for other drug carries.
D. All the above.
ANSWER: D
52. Structures that have a thickness or diameter constrained to tens of nms or less and an unconstrained length are called as _________.
A. nanotubes.
B. nanowires.
C. nanocrystals.
D. buckyballs.
ANSWER: B
53. Which one of the following is used in making nanowires?
A. ZnO.
B. TiO.
C. H2O.
D. MnO.
ANSWER: A
54. Which of the following is NOT a biomaterial?
A. VEGF.
B. DOPA
C. ZnO.
D. Both a and b.
ANSWER: C
55. Expand PSIM
A. Proton surface interaction microarrays.
B. Protein surface interaction microarrays.
C. Proton surface interaction molecules.
D. Protein surface interaction molecules.
ANSWER: B
56. Nanoparticles that are used as pharmaceutical delivery systems are called as _______.
A. nanocapsules.
B. nanocarriers.
C. nanotubes.
D. nanoarray.
ANSWER: B
57. Which of the following can be used as nanocarriers?
A. Liposomes, quantum dots.
B. Micelles, dendrimers.
C. Microcapsules.
D. All the above.
ANSWER: D
58. Self-assembled nanosystems used for targeting subcellular organelles such as mitochondria are called _________.
A. Nanoparticles.
B. Nanoassemblers.
C. Nanocarriers.
D. Nanofilms.
ANSWER: B
59. Branched polymers are ________.
A. SPIONS.
B. Liposomes.
C. Dendrimers.
D. Block copolymers
ANSWER: C
60. Self-assembled closed colloidal structures composed of lipid bilayers are called as _____.
A. dendrimers.
B. polymers.
C. micelles.
D. liposomes.
ANSWER: D
61. Expand SERS.
A. Surface-Enhanced Raman Spectroscopy.
B. Solid Enhanced Raman Spectroscopy.
C. Surface Plasmon Resonance.
D. Surface-Enhanced Resonance.
ANSWER: A
62. A small hole in an electronically insulating membrane that can be used as a single-molecular detector is called ______.
A. nanocrystal.
B. nanotube.
C. nanopore.
D. micropore.
ANSWER: C
63. Nanopores are made up of _______.
A. carbon.
B. gold.
C. titanium.
D. silicon.
ANSWER: D
64. Nanopore sequencing is a method for determining the order in which nucleotides occur on a strand of _______.
A. RNA.
B. DNA.
C. cDNA.
D. SnRNA.
ANSWER: B
65. Fullerenes are _______.
A. bionanomaterials.
B. carbon-based carriers.
C. polymers.
D. dendrimers.
ANSWER: B
66. Expand PNA.
A. Protein Nucleotide.
B. Peptide Nucleic acid.
C. Peptide Nucleotide.
D. Peptide Nucleic acid.
ANSWER: D
67. Proteolysis generally starts in ____ by a family of aspartic proteases called pepsin.
A. small intestine.
B. stomach.
C. large intestine.
D. mouth.
ANSWER: B
68. Proteolysis generally starts in stomach catalyzed by aspartic proteases called _______.
A. pepsin.
B. renin.
C. amylase.
D. chymotrypsin.
ANSWER: A
69. ______ in the brush border and cytosol of the enterocyte are potentially the most important barrier to the adsorption of small biologically active
peptides across the intestinal mucosa.
A. Proteases.
B. Amylases.
C. Lipases.
D. Trypsin.
ANSWER: A
70. DNA self-assembled nanostructures with sticky ends to form 2D arrays are called _______.
A. DNA array.
B. DNA tiles.
C. DNA architecture.
D. DNA self-assembly.
ANSWER: B
71. Molecular computing is otherwise called as _________.
A. DNA computing.
B. RNA computing.
C. cDNA computing
D. Protein computing
ANSWER: A
72. Solid sub-micromic drug carriers of natural, semisynthetic or synthetic polymeric nature in the nanometer range are called as ________.
A. nanocrystals.
B. nanoparticles.
C. nanopores.
D. nanowires.
ANSWER: B
73. Nanoparticles in biomedical application are _________.
A. nanocapsules.
B. nanospheres.
C. both a and b.
D. neither a nor b.
ANSWER: C
74. Matrix-type structures are observed in __________.
A. nanospheres.
B. nanoparticles.
C. nanopores.
D. nanotubes.
ANSWER: A
75. ______ is vesicular systems in which the drug is confined to a cavity or inner liquid core surrounded by a polymeric membrane
A. Nano matrices.
B. Nanoparticles.
C. Nanocapsules.
D. Nanowires.
ANSWER: C
76. List out the biodegradable polymeric drug carrier from the following.
A. FA.
B. PLGA.
C. FA: PLGA.
D. PACA.
ANSWER: D
77. ______ is a tiny entity, a gadget or machine capable of performing a taste.
A. Nanomachine.
B. Nano device.
C. Motor proteins.
D. Nano proteins.
ANSWER: B
78. Nanodevices use _______ to move linearly by rotation
A. ATP.
B. electricity.
C. motor proteins.
D. ADP.
ANSWER: C
79. Mention the classes of proteins used for nanodevices.
A. Planar crystalline arrays.
B. Engineered protein pores.
C. Molecular motors.
D. All the above.
ANSWER: D
80. Two-dimensional protein crystals that might provide useful scaffolds for Nanobiotechnology are called _______.
A. proteins.
B. protein arrays.
C. ordered protein array.
D. planar protein arrays.
ANSWER: C
81. Protein or glycoprotein subunits that self assemble into lattices forming the outer most layers of bacteria are called ______.
A. cell wall.
B. cell membrane.
C. S-layer.
D. protein.
ANSWER: D
82. F1-ATPase is an example of a _______.
A. protein.
B. enzyme.
C. molecular motor.
D. ATP.
ANSWER: C
83. Expand PEG.
A. Protein Electron Gun.
B. Poly Ethylene Glycol.
C. Protein Ethylene Glycol.
D. Poly Ethylene Glucose.
ANSWER: B
84. Expand VCAMS.
A. Intercellular adhesion molecules.
B. Vesicular adhesion molecules.
C. Vascular adhesion molecules.
D. Cellular adhesion molecules.
ANSWER: C
85. The ____ is the best characterized RNA, multiplier and the first to be used in RNA nanotechnological application is ________.
A. tRNA.
B. mRNA.
C. rRNA.
D. pRNA.
ANSWER: D
86. pRNA is _______.
A. Plasma RNA.
B. Phi RNA.
C. Phiza RNA.
D. Protein RNA.
ANSWER: C
87. Systematic evolution of ligands by exponential enrichment is abbreviated as ______.
A. SELEX.
B. SETEX.
C. SELEE.
D. SELE.
ANSWER: A
88. What is RNA formed into jigsaw puzzle called as ______.
A. Tectosquares.
B. TectoRNA.
C. pRNA.
D. mRNA.
ANSWER: B
89. _________ are a family of RNA or DNA oligonucleotides that bind to select targets including proteins organic compound and nucleic acids.
A. RNA probes.
B. DNA probes.
C. Antibodies.
D. Aptamers.
ANSWER: D
90. The processing of separation, consolidation and deformation of materials by one atom or one molecule is called as _______.
A. biotechnology.
B. physics.
C. nanobiotechnology.
D. chemistry.
ANSWER: C
91. _____ is the surface science and physical chemistry that focuses on the fabrication of structures in carbon, silicon or other materials.
A. Wet nanobiotechnology.
B. Computational nanobiotechnology.
C. Drug nanobiotechnology.
D. Nanobiotechnology.
ANSWER: C
92. Tiny semiconductor nanoparticles with fascinating light-emitting properties are called as ________.
A. nanoparticles.
B. nanopores.
C. buckyballs.
D. quantum dots.
ANSWER: D
93. A nano biological recognition component, which is involved in interacting with the analyte molecule is called as ______.
A. biosensor.
B. probe.
C. nano biosensor.
D. quantum dots.
ANSWER: C
94. A nanoscopic solid wire made of various metals too small to be seen by the human eye is called ________.
A. nanowire.
B. nanotube.
C. nanocrystal.
D. nanoarray.
ANSWER: A
95. SMP is ______.
A. Scope Memory Phase.
B. Shape Memory Polymers.
C. Solid Memory Phase.
D. Solid Memory Protein.
ANSWER: B
96. A vertical lawn of ssDNA molecules on a postage stamp size chip is called _______.
A. DNA probe.
B. DNA microarray.
C. DNA chip.
D. lab chip.
ANSWER: B
97. Which of the following molecular device is capable of converting energy into movement that can generate forces on the order of piconewtons?
A. Motor.
B. Machine.
C. Nanorobot.
D. Nanomotor.
ANSWER: D
98. Nano shells are used in the treatment of which of the following disease?
A. Alzheimer’s.
B. Cancer.
C. HIV.
D. Parkinsons.
ANSWER: B
99. A single layer of graphene sheet rolled-up into a cylinder with diameters in the range 1-2nm is _____.
A. SWNTS.
B. TEM.
C. Quantum dot.
D. PNA.
ANSWER: A
100. DNA as smart glue uses______.
A. base pairing.
B. resins.
C. gums.
D. colloids.
ANSWER: D

Previous articleNano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleNano Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"