Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3

1. In plant tissue culture, what is the term ORGANOGENESIS means?
A. Formation of callus culture
B. Formation of root & shoot from callus culture
C. Genesis of organ
D. None of the above
ANSWER: B
2. __________ is a set of techniques used to adapt plants for specific needs or opportunities.
A. Plant Biotechnology.
B. Animal Biotechnology.
C. Nanobiotechnology.
D. Molecular Genetics.
ANSWER: A
3. In a cell, protoplast consists of the following EXCEPT…?
A. Cell wall
B. Cell membrane
C. Nucleus
D. Cytoplasm
ANSWER: A
4. Ti plasmid is useful in bringing _______.
A. new genes into animal cells.
B. new genes into plant cells.
C. tumor cells into plant cells.
D. tumor cells into animal cells.
ANSWER: B
5. What is the name of the bacteria known as natural genetic engineer of plants?
A. Escherichia coli
B. Agrobacterium tumefaciens
C. Pseudomonas aeruginosa
D. Aspergillus niger
ANSWER: B
6. Media room of a plant tissue culture lab should consist of the following EXCEPT…?
A. pH meter
B. Autoclave machine
C. Analytical balance
D. Biosafety cabinet
ANSWER: D
7. Plasmids are naturally occurring as _______.
A. linear single stranded DNA.
B. linear single stranded RNA.
C. linear duplex DNA.
D. circular duplex DNA.
ANSWER: C
8. In growth room, humidifier serves as…?
A. Contaminant reducer
B. Humidity reducer
C. Medium drying preventer
D. Temperature controller
ANSWER: C
9. What is the name of naturally occurring Auxin in plant?
A. 1-napthaleneacetic acid (NAA)
B. 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid
C. (2,4-D) C.Indole 3-acetic acid (IAA)
D. 1-napthoxyacetic acid (NOA)
ANSWER: C
10. Totipotency means
A. Flowering in Culture medium
B. Development of Fruit
C. Development of Complete Organiosm
D. none of the above
ANSWER: C
11. Plant tissue culture technique is a redefined method of ________
A. Hybridization
B. Vegetative propagation
C. Asexual reproduction
D. Selection
ANSWER: B
12. Polyethylene glycol is
A. Polyethylene glycol is
B. Electro fusion stimulant
C. Callus stimulant
D. Differentiation stimulant
ANSWER: A
13. Antisense RNA molecules have a sequence ______ to normal RNA transcripts
A. complementary.
B. non complementary.
C. opposite.
D. similar.
ANSWER: A
14. The product of protoplasm fusion is a _______.
A. uninucleated cell.
B. multinucleated cell.
C. homokaryon.
D. heterokaryon.
ANSWER: D
15. pBR322 is most commonly used _______.
A. plasmid.
B. cosmid.
C. bacteriophage.
D. bacteria.
ANSWER: A
16. A plant cell without cell wall is called _______.
A. tropoplast.
B. protoplast.
C. chloroplast.
D. chromoplast.
ANSWER: B
17. Genome of an organism refers to its total _______.
A. haploid DNA.
B. number of proteins.
C. number of chromosomes.
D. number of genes.
ANSWER: A
18. Enucleated protoplast is called _______.
A. cytoplast.
B. cybrid.
C. tonoplast.
D. duplast.
ANSWER: C
19. _________ is necessary for drying the washed glass goods.
A. Vacuum pump.
B. Hot air oven.
C. Heater.
D. Autoclave.
ANSWER: B
20. Which one of the following vitamins is used in PTC medium?
A. Pyridoxine.
B. Vitamin A.
C. Vitamin C.
D. Biotin.
ANSWER: A
21. What type of products is generated after RAPD?
A. Orbitory.
B. Arbitrary.
C. Auxillary.
D. Orbitol.
ANSWER: B
22. LINES stand for _______ Nuclear Elements.
A. Long Interspersed.
B. Large Interspersed.
C. Long Interpierced.
D. Large Interpierced.
ANSWER: A
23. How much percentage of human genome is composed of transposons?
A. 50.
B. 40.
C. 30
D. 20.
ANSWER: A
24. What is class I type transposons?
A. Transposons III.
B. Transposons I.
C. Transposons II.
D. Retroposons.
ANSWER: D
25. RFLP mainly deals with _______.
A. mutations.
B. variations.
C. recombinations.
D. All the above.
ANSWER: D
26. ______ reported first in vitro culture of excised flower buds.
A. P.R. White.
B. C.D. LaRue.
C. S.W. Loo.
D. J.P. Nitsch.
ANSWER: B
27. _______ reported the culture of 5mm shoot tips of Asparagus seedlings on a medium.
A. P.R. White.
B. C.D. LaRue.
C. S.W. Loo.
D. J.P. Nitsch.
ANSWER: C
28. _______________ is the culture of excised radicle tips of aseptically germinated seeds?
A. Anther.
B. Root.
C. Organ.
D. Suspension.
ANSWER: B
29. ______ culture is the in vitro culture of a generally shiny special dome-like structure.
A. Anther.
B. Root.
C. Organ.
D. Meristem.
ANSWER: D
30. High cytokinin and low auxin are used in combination for the culture of __________.
A. shoot.
B. root.
C. nodule.
D. organ.
ANSWER: A
31. _____ is the most effective cytokinin commonly used in shoot tip or meristem culture.
A. NAA.
B. 2, 4-D.
C. BAP.
D. Zeatin.
ANSWER: C
32. Coconut milk and ________ are also effective for the growth of shoot apices.
A. Gibberellic acid.
B. Auxin.
C. Cytokinin.
D. Ethylene.
ANSWER: A
33. Higher plant body is _________.
A. unicellular.
B. multicellular.
C. enucleated.
D. binucleated.
ANSWER: B
34. . Small excised portion of the _____ is used to produce mass of cells.
A. callus.
B. explant.
C. fragments.
D. totipotent.
ANSWER: B
35. The excised plant tissues loose its _______ integrity in culture.
A. chemical.
B. physical.
C. structural.
D. biological.
ANSWER: C
36. Who first succeeded in promoting the development of callus tissue?
A. Gautheret.
B. Nobecourt.
C. Can Overbeek.
D. Conklin.
ANSWER: A
37. The callus tissue formation is processed through _______ of the explant.
A. cell alteration.
B. cell lengthening.
C. cell expansion.
D. cell stringent.
ANSWER: C
38. 2, 4-D alone is sufficient for _______ culture.
A. callus.
B. organ.
C. anther.
D. pollen.
ANSWER: A
39. _______ is required for growth of cell.
A. Gibberrellin.
B. Auxin.
C. Cytokinin.
D. Ethylene.
ANSWER: B
40. _____ is required for cell division
A. Gibberrellin.
B. Auxin.
C. Cytokinin.
D. Ethylene
ANSWER: C
41. Callus is yellow due to synthesis of ______ pigments
A. carotenoid.
B. anthocyanin.
C. chlorophyll.
D. phycocyanin.
ANSWER: A
42. . Callus is purple due to accumulation of ____________.
A. carotenoid.
B. anthocyanin.
C. chlorophyll.
D. phycocyanin.
ANSWER: B
43. Gene silencing is generally termed as __________ of genes.
A. switching off.
B. switching on.
C. absence.
D. presence.
ANSWER: A
44. Production of ethylene is inhibited by antisense gene________.
A. glyphoshate.
B. ACC synthase.
C. ACC synthatase.
D. lyase.
ANSWER: B
45. ____________ is responsible for fruit ripening.
A. Glyphoshate.
B. ACC synthase.
C. ACC synthatase.
D. Polygalacturonidase.
ANSWER: D
46. Preservation of germplasm in the frozen state is termed as _______.
A. cryoprectectant.
B. cryopreservation.
C. preservation.
D. storage.
ANSWER: B
47. Conversion of molecular nitrogen into nitrogenous compound is called as _______.
A. nitrogen fixation.
B. nitrogen adsorption.
C. nitrogen dissociation.
D. nitrogen absorption.
ANSWER: A
48. ________ fixes molecular nitrogen in the roots of leguminous plant.
A. Rhizobium species.
B. Bacillus species.
C. Clostridium species.
D. Staphylococcus species.
ANSWER: A
49. Rizobium is a Gram ______ bacterium
A. negative rod.
B. negative spherical.
C. positive rod.
D. positive spherical.
ANSWER: A
50. Nodule bacteria were isolated by _______.
A. Watson.
B. Crick.
C. Nitesh.
D. Beijernck.
ANSWER: D

Previous articleExport Import Finance MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articlePlant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments