Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Conversion of molecular nitrogen into ammonia by free living organism is called __________ nitrogen fixation.
A. atmospheric.
B. industrial.
C. nonsymbiotic.
D. symbiotic.
ANSWER: C
52. Non symbiotic nitrogen fixers are _______.
A. bacteria.
B. virus.
C. fungi.
D. nematodes.
ANSWER: A
53. Non symbiotic nitrogen fixing bacterium is _______.
A. Anabena.
B. Azomonas.
C. Rhizobium.
D. Klebsiella.
ANSWER: B
54. Non symbiotic nitrogen fixing cyanobacterium is _______.
A. Anabena.
B. Azomonas.
C. Rhizobium.
D. Klebsiella.
ANSWER: A
55. Heterocyst is the structure present in _______.
A. Anabena.
B. Azomonas.
C. Rhizobium.
D. Azospirillum.
ANSWER: B
56. What is the shape of root nodules?
A. Spherical.
B. Circular.
C. Oval.
D. Rectangle.
ANSWER: A
57. Root nodule is formed by the _________ of the root cells.
A. elongation.
B. circularization.
C. curling.
D. proliferation.
ANSWER: D
58. Proliferation of root nodule is induced by the bacterium _______.
A. Anabena.
B. Azomonas.
C. Rhizobium.
D. Azospirillum.
ANSWER: C
59. Fe-protein part of nitrogenase enzyme can also be called as _______.
A. dinitrogen reductase.
B. dinitrogenase.
C. reductase.
D. dinitrogen.
ANSWER: B
60. Fe-Mo-protein part of nitrogenase enzyme can also be called as _______.
A. dinitrogen reductase.
B. dinitrogenase.
C. reductase.
D. dinitrogen.
ANSWER: A
61. Biofertilizers which converts nitrogen into nitrogenous compound are called as ________ fixers
A. dinitrogen.
B. nitrogen.
C. ammonia.
D. nitric acid.
ANSWER: B
62. Which one of the following is considered to be the best nitrogen fixers for biofertilizers?
A. Anabena.
B. Azomonas.
C. Rhizobium.
D. Azospirillum.
ANSWER: A
63. who reported the suspension cultures from carrot root explant?
A. Watson and Crick.
B. Steward and Shantz.
C. Benthaman and Hook.
D. Lederber and Tatum.
ANSWER: B
64. Which bacteria are known as natural genetic engineer of plants?
A. Agrobacterium tumefaciens.
B. E.coli.
C. Bacillus sp.
D. Streptomyces sp.
ANSWER: A
65. Who coined the term plasmid?
A. Herbert Boyer.
B. Lederberg.
C. Stanley.
D. Benthem.
ANSWER: B
66. The production of adventitious roots and shoots from cells of tissue culture is termed __________.
A. organogenesis.
B. micropropagation.
C. callus culture.
D. suspension culture.
ANSWER: A
67. The developmental pathway of numerous well organized small embryoids is called as _________.
A. organogenesis.
B. micropropagation.
C. somatic embryogenesis.
D. suspension culture.
ANSWER: C
68. The zygote embryo enclosed by protective coat developed from integument is __________.
A. artificial seeds.
B. embryo.
C. anther.
D. pollen.
ANSWER: A
69. Which one of the following is CORRECT regarding artificial seeds?
A. Establishment of callus culture.
B. Maturation of somatic embryos.
C. Encapsulation of somatic embryos.
D. All the above.
ANSWER: D
70. Artificial seeds help to study the role of ________.
A. endocarp.
B. endosperm.
C. pericarp.
D. mesocarp.
ANSWER: B
71. Embryo is used as explant for the _______ culture
A. embryo.
B. anther.
C. pollen.
D. callus.
ANSWER: A
72. Which type of culture technique is used for the development of anthers?
A. anther.
B. pollen.
C. callus.
D. embryo.
ANSWER: A
73. Pollen culture is otherwise known as ______ culture.
A. microspore.
B. macrospore.
C. angiospore.
D. apospore.
ANSWER: A
74. Which one of the following is used for the in vitro development of haploid plants?
A. Organogenesis.
B. Androgenesis.
C. Embryogenesis.
D. Micropropagation.
ANSWER: B
75. Which one of the following is the ideal material for anther culture?
A. Tomato.
B. Potato.
C. Tobacco.
D. Soyabean.
ANSWER: C
76. Nurse culture technique is the method come under ______ culture.
A. pollen.
B. anther.
C. callus.
D. suspension.
ANSWER: A
77. _____ is a part of plant cell which lies within the cell wall and can be plasmolyed.
A. Chloroplast.
B. Tonoplast.
C. Cyanoplast.
D. Protoplast.
ANSWER: D
78. Who isolated protoplast mechnically?
A. Klercker.
B. Kuster.
C. Cocking.
D. Power.
ANSWER: A
79. Which one of the following is the importance of protoplast culture?
A. Study of plasmalemma.
B. wall formation.
C. IAA action.
D. All the above.
ANSWER: D
80. Protoplast fusion and somatic hybridization in plant are based on which the following?
A. Protoplast isolation.
B. Cell wall regeneration.
C. Fusion of nuclei.
D. All the above.
ANSWER: D
81. The process in which two or more adjoining somatic protoplasts fused without any inducer is called as _______ fusion.
A. spontaneous.
B. induced.
C. protoplast.
D. somatic cell.
ANSWER: A
82. Two or more adjoining somatic protoplasts fusing with any chemical is called as _______ fusion
A. spontaneous.
B. induced.
C. protoplast.
D. somatic cell.
ANSWER: B
83. ______ fusion is a physical phenomenon.
A. Spontaneous.
B. Induced.
C. Protoplast.
D. somatic cell.
ANSWER: C
84. Phenotypic changes are associated with ______ changes of an organism.
A. genetic.
B. physical.
C. chemical.
D. biological.
ANSWER: A
85. Plants derived form tissue culture has been referred as _______.
A. somaclones.
B. calliclones.
C. protoclones.
D. all the above.
ANSWER: D
86. _______ is the genetic variability regenerated during tissue culture.
A. Somoclonal variation.
B. Organogenesis.
C. Micropropagation.
D. Androgenesis.
ANSWER: A
87. Who analysed somaclonal variation in a large number of plants?
A. Larkin & Sharp.
B. Evans & Sharp.
C. Hein & Mee.
D. Stepar & Bidney.
ANSWER: B
88. Which one of the following serves as a marker for mapping a specified gene in RFLP?
A. DNA.
B. rRNA.
C. tRNA.
D. mRNA.
ANSWER: A
89. A gene may have many alleles, but each individual has only two alleles because _______.
A. having more than two alleles is lethal.
B. having more than two alleles unbalances the chromosomes.
C. a person has two parents, each will contribute one allele.
D. a backup set of alleles is necessary in case something.
ANSWER: C
90. A transgenic organism has _______.
A. genes that other organisms do not.
B. genes from different species.
C. a dominant phenotype.
D. had its genome sequenced.
ANSWER: B
91. Chromosome tips, or ____, function as a cellular clock that ticks down as pieces are lost from the very ends.
A. chromatids.
B. centromeres.
C. centrioles.
D. telomeres.
ANSWER: D
92. The use or alteration of cells or biochemicals to provide a useful product describes _______.
A. recombinant DNA technology.
B. transgenic technology.
C. biotechnology.
D. gene targeting.
ANSWER: C
93. Which gene transfer technique involves a tiny needle which is used to inject DNA into a cell lacking that DNA sequence?
A. Electroporation.
B. Liposome transfer.
C. Microinjection.
D. Particle bombardment.
ANSWER: C
94. The process of ____ involves the introduction of a gene into a cell where it exchanges places with its counterpart in the host cell.
A. transgenic technology.
B. gene targeting.
C. knockout technology.
D. recombinant DNA technology.
ANSWER: B
95. Which gene transfer technique involves the use of a fatty bubble to carry a gene into a somatic cell?
A. Electroporation.
B. Liposome transfer.
C. Microinjection.
D. Particle bombardment.
ANSWER: B
96. _____ house are required to grow regenerated plants for further propagation.
A. Green.
B. Blue.
C. Red.
D. White.
ANSWER: A
97. RAPD is a molecular marker based on _____ amplification.
A. RFLP.
B. PCR.
C. AFLP.
D. SSR.
ANSWER: B
98. _______ marker is a DNA sequence in the genome which can be located and identified.
A. Molecular.
B. Genetic.
C. Biochemical.
D. Physical.
ANSWER: A
99. Which type of compound is the glycine betaine?
A. Aluminium.
B. Calcium.
C. Phosphorous.
D. Ammonium.
ANSWER: D
100. Which one of the following is the broad spectrum herbicide?
A. Glyphosate.
B. Sulfonyl urea.
C. Phosphinothricin.
D. Imidazoliinones.
ANSWER: C

Previous articlePlant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articlePlant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments