Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 1

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2

Plant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 3

101. Glyphosate is a derivative of which amino acid?
A. Alanine.
B. Serine.
C. Valine.
D. Glycine.
ANSWER: D
102. Which one of the following is used mainly as a carbon source in PTC?
A. Sucrose.
B. Mannose.
C. Glucose.
D. Lactose.
ANSWER: A
103. Name the chemical compound produced by the plants.
A. Cytochemicals.
B. Histochemicals.
C. Phytochemicals.
D. Secondary metabolites.
ANSWER: C
104. The plating technique for cloning of single cells was given by Bergmann in ______.
A. 1960.
B. 1970.
C. 1980.
D. 1990.
ANSWER: A
105. Evan’s blue dye stains the ______ cells.
A. dead.
B. live.
C. dividing.
D. expanding.
ANSWER: A
106. Asynchronous refers to the cultured plant cells vary greatly in _______.
A. size.
B. shape.
C. cell cycle.
D. all the above.
ANSWER: D
107. _______ acts as gelling agents used in Plant Tissue Culture
A. Gelatin.
B. Agar.
C. Biogel.
D. All the above.
ANSWER: D
108. Plant growth regulators influence growth, metabolism and ________ of cultured cells.
A. differentiation.
B. elongation.
C. enlargement.
D. duplication.
ANSWER: A
109. _______ is to introduce a new trait to the plant which does not occur naturally in the species.
A. Genetically modified crops.
B. GMCs.
C. biotech crops.
D. all the above.
ANSWER: D
110. Cytoplasmic hybrids refer to________.
A. cytoplast.
B. chloroplast.
C. tonoplast.
D. protoplast.
ANSWER: A
111. The source of cellulolysin is _______.
A. Trichoderma viride.
B. Irpex lactus.
C. Aspergillus species.
D. Rhizopus species.
ANSWER: A
112. The source of Helicase is _______.
A. Trichoderma viride.
B. Irpex lactus.
C. Helix pomatia.
D. Rhizopus species.
ANSWER: C
113. The source of Zymolyase is _______.
A. Trichoderma viride.
B. Arthrobacter luteus.
C. Helix pomatia.
D. Rhizopus species.
ANSWER: B
114. FDA stands for _______.
A. Fluorescein diacetate.
B. Federal diacetate.
C. Fluorescein diacetate assay.
D. Federal Development Assay.
ANSWER: A
115. The dead protoplasts are selectively taken up ________ stain.
A. fluorescein.
B. trypan blue.
C. phenosafranine.
D. evans blue.
ANSWER: C
116. The newly formed cell walls stain ___________.
A. fluorescein.
B. calcofluor white.
C. phenosafranine.
D. evans blue.
ANSWER: B
117. ______ plants can be developed from ovary culture
A. Diploid.
B. Haploid.
C. Monocot.
D. Dicot.
ANSWER: B
118. Liquid nitrogen is used as a cryoprotectant at _____ degree celsius.
A. -196.
B. -150.
C. -80.
D. -79.
ANSWER: A
119. Solid carbondioxide is used as a cryoprotectant at _____ degree celsius.
A. -196.
B. -150.
C. -80.
D. -79.
ANSWER: D
120. Deep freezers are used as a cryoprotectant at _____ degree celsius.
A. -196.
B. -150.
C. -80.
D. -79.
ANSWER: C
121. Vapour phase nitrogen is used as a cryoprotectant at _____degree celsius.
A. -196.
B. -150.
C. -80.
D. -79.
ANSWER: B
122. . Slow freezing method of cryopreservation is done at _____ C/min.
A. 0.5-5.0.
B. b. 0.4-5.0.
C. 0.3-5.0.
D. 0.2-5.0.
ANSWER: A
123. Rapid freezing method of cryopreservation is done at _____ C/min.
A. -100 to -1000.
B. -200 to -1000.
C. -300 to -1000.
D. -400 to -1000.
ANSWER: C
124. Which one of the following is used as cryoprotectants?
A. DMSO.
B. Glycerol.
C. Ethylene.
D. All the above.
ANSWER: D
125. The transfer of desirable genes from one plant species to another is called as ___________ technology.
A. rDNA .
B. transgenic.
C. plant genetic transformation.
D. plant transformation.
ANSWER: C
126. What is the length of Ti plasmid?
A. 20kb.
B. 200kb.
C. 2kb.
D. 2000kb.
ANSWER: B
127. Which one of the following technique is mostly confined to protoplasts that can be regenerated to viable plants?
A. Electroporation.
B. Biolistic method.
C. Microinjection.
D. Silicon carbide fibres.
ANSWER: A
128. Opines are _______.
A. aminoacids.
B. lipids.
C. proteins.
D. nucleic acids.
ANSWER: A
129. The first clinical trials in humans, using a plant derived vaccine were conducted in _____.
A. 1987.
B. 1997.
C. 1977.
D. 1967.
ANSWER: B
130. The ingestion of transgenic potatoes is done by a toxin of _______.
A. E.coli.
B. Streptococcus sp.
C. Staphylococcus sp.
D. Bacillus sp.
ANSWER: A
131. The phenomenon of mature cells reverting to meristematic state to produce callus is _______.
A. dedifferentiation.
B. differentiation.
C. redifferentiation.
D. totipotency.
ANSWER: A
132. Nu body is a name given to _______.
A. ribosome.
B. microsome.
C. nucleosome.
D. centrosome.
ANSWER: C
133. Who is regarded as the Father of PTC?
A. Gottlieb Haberlandt.
B. Watson.
C. Barbara.
D. Crick.
ANSWER: A
134. The enzyme that can release the individual cells from the leaf tissues is ______.
A. macerozyme.
B. lysozyme.
C. zymogen.
D. chymotrypsin.
ANSWER: A
135. Addition of fresh nutrient medium and draining out the used medium is _________ culture
A. batch.
B. continuous.
C. discontinuous.
D. open continuous.
ANSWER: B
136. The mitochondrial DNA is _______.
A. like the nuclear DNA.
B. ss, linear.
C. ds, circular.
D. ss, circular.
ANSWER: C
137. Lepidoptera refers to _______.
A. bollworms.
B. beetles.
C. grosshopper.
D. aphids.
ANSWER: A
138. Coleoptera refers to _______.
A. bollworms.
B. beetles.
C. grosshopper.
D. aphids.
ANSWER: B
139. Lectins are plant ______ proteins
A. homo.
B. glyco.
C. hetero.
D. muco.
ANSWER: B
140. The expression of genes is made possible by the presence of _______.
A. promoters.
B. terminators.
C. suppressors.
D. inhibitors.
ANSWER: A
141. Virus infections of crops resulting in cell division are referred as _______.
A. hyperplasia.
B. hypoplasia.
C. necrosis.
D. plasia.
ANSWER: C
142. Electroporation is a technique used with _______.
A. calluses.
B. pollen.
C. protoplasts.
D. organs.
ANSWER: C
143. Chloroplast DNA is _______.
A. coded by the nucleus.
B. separate from nuclear DNA.
C. paternally inherited.
D. a subset of nuclear DNA.
ANSWER: B
144. A cell suspension culture requires _______.
A. organogenesis.
B. electroporation.
C. differentiation.
D. disaggregation.
ANSWER: D
145. The function of “low-copy-number DNA” is encoding ____________.
A. rRNA.
B. most genes.
C. a single gene.
D. tRNA.
ANSWER: B
146. The fastest way to ripe a tomato using tissue culture is by _________ culture.
A. anther / pollen.
B. protoplast.
C. plant organ.
D. callus.
ANSWER: C
147. A characteristic feature of the chloroplast genome is the presence of two _______.
A. simple tandem arrays.
B. repeat / repeat interspersions.
C. compound tandem arrays.
D. identical inverted repeats.
ANSWER: D
148. Sequencing efforts are underway for _______________ as a model for a small monocot genome.
A. rice
B. corn.
C. barley.
D. wheat.
ANSWER: A
149. Most plant tissue cultures are initiated from _______.
A. callus
B. explants
C. plantlets.
D. protoplasts.
ANSWER: B
150. Pores in protoplasts may be opened to DNA by the application of _______.
A. magnetism.
B. light.
C. enzymes.
D. electricity.
ANSWER: D

Previous articlePlant Biotechnology MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleLaw of Diminishing Marginal Utility (DMU) explanation with Example
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments