Principles of Management MCQ Questions and Answers Part -1

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -1

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -2

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -3

1. The Practice of Management written by __________.
A. Peter F. Drucker.
B. Terry.
C. Louis Allan.
D. Henry Fayol.
ANSWER: A

2. Management is an organ, organs can be described and defined only through their functions. This definition
was given by ____________.
A. Peter F. Drucker.
B. Terry.
C. Louis Allan.
D. Henry Fayol.
ANSWER: A

3. Management is what a manger does_____________.
A. Peter F. Drucker.
B. Terry.
C. Louis Allan.
D. Henry Fayol.
ANSWER: C

4. To manage is to forecast and plan, to organize, to compound, to co-ordinate and to control. This definition
was given by____________.
A. Peter F. Drucker.
B. Henry Fayol.
C. Louis Allan.
D. Terry.
ANSWER: B

5. Management is the art of getting things done through and with an informally organized_____________.
A. Harold Koontz.
B. Terry.
C. Louis Allan.
D. Henry Fayol.
ANSWER: A

6. Management is the art and science of decision making and leadership _____.
A. Harold Koontz.
B. Donald J. Clough.
C. Louis Allan.
D. Terry.
ANSWER: B

7. Luther Gullik classifies the function of management as ___________.
A. POSDCORB.
B. POSTCARD.
C. POSDCORB.
D. POSDORBC.
ANSWER: C

8. Father of Administrative management______________.
A. Mary Parkett.
B. Lillian Gilbert.
C. Henry Fayol.
D. Elton Mayo.
ANSWER: C

9. Pioneer of Human Relations is ___________.
A. Mary Parkett.
B. Lillian Gilbert.
C. Henry Fayol.
D. Elton Mayo.
ANSWER: D

10. Henry Fayol laid down_____________.
A. 12 principles.
B. 13 principles.
C. 14 principles.
D. 15 principles.
ANSWER: C

11. Espirit de corps means______________.
A. union is strength.
B. service is our motto.
C. buyer beware.
D. product is our strength.
ANSWER: A

12. F.W. Taylor is associated with________________.
A. Scientific Management.
B. Future management.
C. Modern management.
D. Principles of management.
ANSWER: A

13. Management is________________.
A. an art.
B. a science.
C. an art and a science.
D. an art not science.
ANSWER: C

14. Henry Fayol was a French__________________.
A. Industrialist.
B. Writer.
C. Manager.
D. Actor.
ANSWER: A

15. General and Industrial Management was written by_________________.
A. Harold Koontz.
B. Terry.
C. Louis Allan.
D. Hendry Fayol.
ANSWER: D

16. Every subordinate should receive orders from and be accountable to only one superior is __________.
A. Unity of direction.
B. Unity of command.
C. Centralization.
D. Scalar chain.
ANSWER: B

17. Control system of an organisation has no influence over the _____________.
A. internal environment.
B. external environment.
C. customers.
D. government.
ANSWER: B

18. The chain of command from the highest authority to the lowest level in the organization is _________.
A. Unity of direction.
B. Unity of command.
C. Centralization.
D. Scalar chain.
ANSWER: D

19. Allotment of work to each worker on the basis of the capacity of an average worker functioning in the
normal working condition is _____________.
A. social task planning.
B. scientific task planning.
C. not a planning.
D. scientific organizing.
ANSWER: B

20. Study of the movements of both the workers and the machine to eliminate wasteful movement is
_____________.
A. fatigue study.
B. time study.
C. motion study.
D. work-study.
ANSWER: C

21. A study relating to the fixing of the working hours with rest periods to recoup the energy while performing
in a job is called ____________.
A. fatigue study.
B. time study.
C. motion study.
D. work-study.
ANSWER: A

22. The first and foremost function of management is ___________.
A. planning.
B. organizing.
C. controlling.
D. coordination.
ANSWER: A

23. Planning lays down the overall objective, strategies and polices for the total enterprise is ___________.
A. corporate planning.
B. divisions planning.
C. unit planning.
D. department planning.
ANSWER: A

24. Strategic planning is ___________.
A. long term planning.
B. medium term planning.
C. short term planning.
D. annual planning.
ANSWER: A

25. The assumptions about future derived from forecasting and used in planning are known as
_____________.
A. planning premises.
B. freehold premises.
C. business premises.
D. corporate premises.
ANSWER: A

26. Goals, aims, purposes, missions and target is also known as ____________.
A. objective.
B. strategies.
C. policies.
D. rules.
ANSWER: A

27. Contingent plan to meet environmental pressures is ______________.
A. objective.
B. strategies.
C. policies.
D. rules.
ANSWER: B

28. A chronological sequence of steps to be undertaken to enforce a policy and to attain an objective is known
as ___________.
A. objective.
B. strategies.
C. procedures.
D. rules.
ANSWER: C

29. A statement of expected results expressed in numerical terms for a definite period of time in the future is
known as ____________.
A. objective.
B. strategies.
C. procedures.
D. budgets.
ANSWER: D

30. The process of establishing a time sequence for the work is known as __________.
A. objective.
B. schedules.
C. procedures.
D. budgets.
ANSWER: B

31. A rigid plan, no scope for discretion __________.
A. rule.
B. schedules.
C. procedures.
D. budgets.
ANSWER: A

32. Specifying the manner of executing policy is known as ________________.
A. objective.
B. schedules.
C. procedures.
D. budgets.
ANSWER: C

33. ____________ is the harmonising or synchronising of individual efforts with the purpose of achieving
group goals.
A. coordination.
B. control.
C. decision making.
D. delegation.
ANSWER: A

34. __________ is an obligation to perform certain functions and achieve certain results.
A. responsibility.
B. decentralisation.
C. centralisation.
D. delegation.
ANSWER: A

35. Plan that establishes a required method of handling future activities is called _________.
A. rules.
B. procedures.
C. policy.
D. methods.
ANSWER: B

36. Set of clear instruction in a clear and logical sequence to perform a particular task______.
A. rules.
B. programme.
C. policy.
D. methods.
ANSWER: B

37. Employees will be promoted on the basis of seniority is an example of __________.
A. rules.
B. procedures.
C. policy.
D. methods.
ANSWER: C

38. Steps to be taken for selecting salespersons is an example of ___________.
A. rules.
B. procedures.
C. policy.
D. methods.
ANSWER: B

39. An identified group of people contributing their efforts towards the attainment of goals is called an
_____________.
A. organization.
B. business.
C. management.
D. department.
ANSWER: A

40. A system of co-operative activities of two or more persons is called __________.
A. department.
B. co-ordination.
C. organization.
D. control.
ANSWER: C

41. Supply of human and material resources and helps to achieve the objective of business is______________.
A. planning.
B. organisaiton.
C. management.
D. control.
ANSWER: B

42. Formal authority flows from upwards to downwards in___________.
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: A

43. Informal authority flows upwards to downwards or horizontally in _____________.
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: B

44. Rules, duties and responsibilities or workers are given in writing in______________.
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: A

45. Which is created for technological purpose?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: A

46. Which arises from mans quest for social satisfaction?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: B

47. Which type of organization is permanent and stable?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: A

48. Which type of organization gives importance to terms of authority and functions?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: A

49. Which type of organization gives importance to people and their relationships?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: B

50. Which organisational relationship gives a greater job satisfaction and results in maximum production?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: B