Principles of Management MCQ Questions and Answers Part – 2

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -1

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -2

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -3

51. Which type of organization has no place in the organization chart?
A. formal organization.
B. informal organization.
C. business or organisation.
D. strategic organization.
ANSWER: B

52. Decision making is the selection based on some criteria from two or more possible alternatives is defined
by___________.
A. Farland.
B. Mac Donald.
C. Terry.
D. M.C. Nites.
ANSWER: C

53. The selection of best alternative from many alternatives is known as__________.
A. selection.
B. decision-making.
C. organizing.
D. budgeting.
ANSWER: B

54. Deal with routing and repetitive problems is a __________.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. major decision.
D. minor decision.
ANSWER: A

55. Placing a purchase order is an example of ________.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. major decision.
D. decision.
ANSWER: A

56. The decision which is taken within the purview of the policy of the organization is_______.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. major decision.
D. minor decision.
ANSWER: A

57. The decision taken by lower-level management is a _____________.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. major decision.
D. minor decision.
ANSWER: A

58. The decision deal with novel and non-repetitive problems is___________.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. individual decision.
D. non-economic decision.
ANSWER: A

59. Opening of new branch is an example of ___________.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. individual decision.
D. non-economic decision.
ANSWER: B

60. The decision taken by high level of management is _______________.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. individual decision.
D. non-economic decision.
ANSWER: B

61. Non-programmed decision is also called _____________.
A. routine decisions.
B. structured decisions.
C. strategic decisions.
D. operative decisions.
ANSWER: C

62. Programmed decision is also known as _____________.
A. routine decisions.
B. structured decisions.
C. strategic decisions.
D. operative decisions.
ANSWER: D

63. The decision which has long term impact on business is _____.
A. programmed decision.
B. non-programmed decision.
C. individual decision.
D. non-economic decision.
ANSWER: B

64. The decision which relates to day-to-day operation of an organization is known as ____.
A. major decision.
B. organisational decision.
C. personal decision.
D. operative decision.
ANSWER: D

65. The decision which does not incur any expenses is known as ____.
A. economic decision.
B. crisis decision.
C. non-economic decision.
D. problem decision.
ANSWER: C

66. The decision which is implemented within the concerned department is known as ___.
A. economic decision.
B. departmental decision.
C. non-economic decision.
D. problem decision.
ANSWER: B

67. Decision taken by a committee formed by the top management for specific purpose is ____.
A. group decision.
B. organisational decision.
C. personal decision.
D. operative decision.
ANSWER: A

68. Crisis decision is also known as ____.
A. group decision.
B. major decision.
C. minor decision.
D. spot decision.
ANSWER: D

69. A decision taken to meet unexpected situations is known as ____.
A. economic decision.
B. crisis decision.
C. non-economic decision.
D. problem decision.
ANSWER: B

70. The authority flows from top to bottom through the structure of an organization is ____.
A. The acceptance of authority theory.
B. The formal authority theory.
C. The competence theory.
D. The organisation theory.
ANSWER: B

71. Which theory is also called traditional authority theory?
A. The acceptance of authority theory.
B. The formal authority theory.
C. The competence theory.
D. The organisation theory.
ANSWER: B

72. If the subordinates do not accept the command of their superior, then the superior cannot be said to have
any authority over them is given in.
A. The acceptance of authority theory.
B. The formal authority theory.
C. The competence theory.
D. The organisation theory.
ANSWER: A

73. The type of authority is invested with the persons by virtue of the office held by them is ____.
A. The acceptance of authority theory.
B. The formal authority theory.
C. The competence theory.
D. The organisation theory.
ANSWER: C

74. The process whereby a manager shares his work and authority with his subordinates is________.
A. Decentralisation
B. Responsibility.
C. Delegation.
D. decision making.
ANSWER: C

75. The subordinate is granted authority to perform all the functions in his department or division is ____.
A. general delegation.
B. formal delegation.
C. specific delegation.
D. informal delegation.
ANSWER: A

76. The orders, instructions or direction are delegated to a particular person specifically is known as ____.
A. general delegation.
B. formal delegation.
C. specific delegation.
D. informal delegation.
ANSWER: C

77. When authority is delegated as per the organisation structure it is called ____.
A. formal delegation.
B. informal delegation.
C. general delegation.
D. specific delegation.
ANSWER: A

78. When an individual or a group agrees to work under the direction of an informal leader is called _____.
A. formal delegation.
B. informal delegation.
C. general delegation.
D. specific delegation.
ANSWER: B

79. Delegation made by written orders and instruction is known as ____.
A. oral delegation.
B. written delegation.
C. downward delegation.
D. sideward delegation.
ANSWER: B

80. Departmentation on the basis of activities grouped according to the type of customer is _____.
A. departmentation by function.
B. departmentation by products.
C. departmentation by territory.
D. departmentation by customers.
ANSWER: D

81. The process of dividing the large monolithic functional organization into small and flexible administrative units is called ____.
A. staffing.
B. delegation.
C. departmentation.
D. control.
ANSWER: C

82. Departmentation is a part of the ___.
A. organisation process.
B. control process.
C. planning process.
D. staffing process.
ANSWER: A

83. Banks, insurance companies and distribution agencies are examples of ____.
A. departmentation by function.
B. departmentation by products.
C. departmentation by territory.
D. departmentation by customers.
ANSWER: C

84. Departmentation on the basis of the production process is called ____.
A. equipment department.
B. departmentation by products.
C. departmentation by territory.
D. departmentation by customers.
ANSWER: A

85. The term span of management is also known as ____.
A. span of business.
B. span of control.
C. span of activity.
D. span of planning.
ANSWER: B

86. The number of subordinates that report directly to a single supervisor is ___.
A. span of supervision.
B. span of activity.
C. span of business.
D. span of organizing.
ANSWER: A

87. Few subordinates report directly to a manager is ____.
A. wide span of management.
B. large span of management.
C. small span of management.
D. narrow span of management.
ANSWER: D

88. Large number of subordinates report to a manager is ____.
A. wide span of management.
B. large span of management.
C. small span of management.
D. narrow span of management.
ANSWER: A

89. Making assignments, issuing orders and instructions, providing guidance and inspiration to subordinates
for the achievement of organizational objective is called ___.
A. Planning.
B. Organizing.
C. Directing.
D. controlling.
ANSWER: C

90. Motivation based on force of fear is called ____.
A. negative motivation.
B. positive motivation.
C. extrinsic motivation.
D. intrinsic motivation
ANSWER: A

91. Wages, salaries, bonus, vacation pay, insurance are examples of ____.
A. financial motivation.
B. non-financial motivation.
C. extrinsic motivation.
D. intrinsic motivation.
ANSWER: A

92. Participation, recognition and power are some of the examples of ___.
A. financial motivation.
B. non-financial motivation.
C. extrinsic motivation.
D. intrinsic motivation.
ANSWER: B

93. ____ means that each section has its own workers to perform activities within the department.
A. centralisation.
B. departmentation.
C. decentralisation.
D. delegation.
ANSWER: C

94. According to Maslow, self-actualization needs is a ____.
A. high level needs.
B. medium level needs.
C. lower level needs.
D. psychological needs.
ANSWER: A

95. Expectancy motivation theory is given by ____.
A. Vroom.
B. Maslow.
C. Herzberg.
D. Mc Gregor.
ANSWER: A

96. Management By Objectives was introduced by _____.
A. Taylor.
B. Elton Mayo.
C. Peter Drucker.
D. Maslow.
ANSWER: C

97. Leadership behaviour is influenced by certain qualities of a person is ____.
A. Followers theory.
B. Trait theory.
C. Situational theory.
D. Managerial grid.
ANSWER: B

98. The leadership theory study leaders behaviour is _____.
A. Flowers theory.
B. Trait theory.
C. Behavioural theory.
D. Managerial grid.
ANSWER: C

99. All decision-making power is centralized in the leader is under ____.
A. autocratic style.
B. liberal leader.
C. democratic leader.
D. institutional leader.
ANSWER: A

100. The leader makes decisions in consultation with his followers is ____.
A. autocratic style.
B. liberal leader.
C. democratic leader.
D. institutional leader.
ANSWER: C