Principles of Management MCQ Questions and Answers Part – 3

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -1

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -2

Principles of Management Multiple Choice Questions and Answers Part -3

101. Complete freedom for group or individual decision, with a minimum of leader participation is under ____.
A. autocratic style.
B. democratic style.
C. free-rein style.
D. creative style.
ANSWER: C

102. A leader exercises his power over his followers because of his position held in the. organizational
hierarchy is ____.
A. autocratic leader.
B. intellectual leader.
C. liberal leader.
D. institutional leader.
ANSWER: D

103. The leader who excels as a leader because of his superior knowledge is ___-.
A. autocratic leader.
B. intellectual leader.
C. liberal leader.
D. institutional leader.
ANSWER: B

104. A leader who serves as the head of the family and treats his followers like his family members is ____.
A. paternalistic leader.
B. intellectual leader.
C. liberal leader.
D. institutional leader.
ANSWER: A

105. A leader motivates his followers to work hard by offering them rewards is ____.
A. positive style.
B. negative style.
C. autocratic style.
D. democratic style.
ANSWER: C

106. A leader forces his followers to work had and penalizes them is ____.
A. positive style.
B. negative style.
C. autocratic style.
D. democratic style.
ANSWER: B

107. Leader acts more as bosses then leadership style is ____.
A. positive style.
B. negative style.
C. autocratic style.
D. democratic style.
ANSWER: B

108. The leader acts as a liaison officer between the employees and the outside world is ____.
A. positive style.
B. free-rein style.
C. autocratic style.
D. democratic style.
ANSWER: B

109. The last function of management is____.
A. Planning.
B. Organizing.
C. Controlling.
D. Staffing.
ANSWER: C

110. Fixation of standards, measurement of performance, comparison, and correction of deviation are the steps in________.
A. planning.
B. organizing.
C. Staffing.
D. control process.
ANSWER: D

111. Planning is looking ahead and control is_________.
A. looking back.
B. looking front.
C. looking sideward.
D. looking down.
ANSWER: A

112. Control exercised while the activity is in progress is__________.
A. concurrent control.
B. feedforward control.
C. feedback control.
D. preserving control.
ANSWER: A

113. Exchange of ideas, opinions, information etc. between two or more persons is________.
A. Planning.
B. organizing.
C. Communication.
D. Staffing.
ANSWER: C

114. Communication is a _______.
A. one-way process.
B. two-way process.
C. three-way process.
D. four-way process.
ANSWER: B

115. The person who sends a message is known as________.
A. Sender.
B. Receiver.
C. Messenger.
D. Communicator.
ANSWER: A

116. The act of making ones ideas and opinions known to others is said by_______.
A. Meyer.
B. Brown.
C. Newman.
D. Keith Davis.
ANSWER: A

117. The act of translating the message into words, pictures, symbols, signs or some other form is known as _________.
A. Sender.
B. Receiver.
C. Encoding.
D. decoding.
ANSWER: C

118. The person who receives the message is called _________.
A. sender.
B. receiver.
C. encoding.
D. decoding.
ANSWER: B

119. Converting symbols, signs or pictures into meaning is known as _______.
A. Sender.
B. receiver.
C. encoding.
D. decoding.
ANSWER: D

120. communication that flow from superior to subordinates is________.
A. downward communication.
B. upward communication.
C. horizontal communication.
D. informal communication.
ANSWER: A

121. Informal communication is commonly known as ________.
A. downward communication.
B. upward communication.
C. horizontal communication.
D. Grapevine.
ANSWER: D

122. Communication of policies, procedures and programmes is example of_________.
A. downward communication.
B. upward communication.
C. horizontal communication.
D. informal communication.
ANSWER: A

123. Reports, suggestions, appeals, grievances, etc is example of_________.
A. downward communication.
B. upward communication.
C. horizontal communication.
D. informal communication.
ANSWER: B

124. Inter-departmental committee meeting is an example of__________.
A. downward communication.
B. upward communication.
C. horizontal communication.
D. informal communication.
ANSWER: C

125. Rumours and gossips are_________.
A. downward communication.
B. upward communication.
C. horizontal communication.
D. informal communication.
ANSWER: D

126. Exchange of messages through spoken words is_________.
A. oral communication.
B. written communication.
C. gestural communication.
D. sideward communication.
ANSWER: A

127. Lectures, group discussions, interviews, social gathering are example of _____.
A. oral communication.
B. written communication.
C. gestural communication.
D. sideward communication.
ANSWER: A

128. Letters, circulars, memos, bulletin, manuals, reports are example of________.
A. oral communication.
B. written communication.
C. gestural communication.
D. sideward communication.
ANSWER: B

129. The problems in communication channels is known as______.
A. organizational barriers.
B. mechanical barriers.
C. personal barriers.
D. semantic barriers.
ANSWER: B

130. The integration of objectives and activities of an organization is________.
A. control.
B. co-ordination.
C. Planning.
D. organizing.
ANSWER: B

131. Co-ordination between the activities of various departments and individuals working within the organization is known as _________.
A. vertical co-ordination.
B. external co-ordination.
C. internal co-ordination.
D. horizontal co-ordination.
ANSWER: C

132. Scalar chain means ________.
A. hierarchy levels.
B. chain of command.
C. delegation of authority.
D. span of control.
ANSWER: A

133. The oldest type of organization__________.
A. functional organization.
B. line organization.
C. matrix organization.
D. committee organization.
ANSWER: B

134. The organization which was devised by FW Taylor was ________.
A. functional organization.
B. matrix organisation.
C. committee organization.
D. line and staff organization.
ANSWER: A

135. Devices which shows the organizational relationships________.
A. organizational charts.
B. scalar chain.
C. overall plan.
D. Budgets.
ANSWER: A

136. When the supervisor commands subordinates and has close supervision is called ______.
A. free-rein.
B. autocratic.
C. consultative.
D. democratic.
ANSWER: B

137. Praise, recognition and power are_______.
A. intrinsic motivation.
B. extrinsic motivation.
C. positive motivation.
D. negative motivation.
ANSWER: A

138. X and Y theory was introduced by_______.
A. Mc gregor.
B. Peter drucker.
C. Henry fayol.
D. FW taylor.
ANSWER: A

139. Time-event network is _________.
A. PERT.
B. CPM.
C. MIS.
D. statistical reports.
ANSWER: A

140. Management is ____________.
A. art.
B. science.
C. art and science.
D. humanities.
ANSWER: C

141. Decision making helps in the smooth function of the___________.
A. business.
B. staffing.
C. organization.
D. planning.
ANSWER: A

142. The transmission of thoughts from person to another is_____________.
A. communication.
B. controlling.
C. consultative.
D. organizing.
ANSWER: A

143. The study relating to the movement of a machine operator and his machine while performing the job is
called__________.
A. time study.
B. work study.
C. motion study.
D. fatigue study.
ANSWER: C

144. Selecting a best course of action among the alternatives is called as_________.
A. decision making.
B. planning.
C. organizing.
D. controlling.
ANSWER: A

145. The decisions which are frequent and repetitive in nature are called as________.
A. non programmed decisions.
B. programmed decisions.
C. major decisions.
D. operative decisions.
ANSWER: B

146. A decision which is taken to meet unexpected situation__________.
A. problem decision.
B. certainty decisions.
C. crisis decision.
D. organizational decision.
ANSWER: C

147. The right of a person to give instructions to his subordinates is known as_________.
A. responsibility.
B. authority.
C. accountability.
D. line authority.
ANSWER: B

148. Elements of delegation_________.
A. responsibility, authority, accountability.
B. authority, delegation, accountability.
C. responsibility, decentralization, centralization.
D. controlling, responsibility, authority.
ANSWER: A

149. The extent to which power and authority are retained at the top is called as________.
A. centralization.
B. decentralization.
C. responsibility.
D. accountability.
ANSWER: A

150. _____ deals with appointing people and placing them at the appropriate jobs.
A. Human resources.
B. Recruitment.
C. Staffing.
D. Placement.
ANSWER: C