Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 1

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 1

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 2

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 3

1. A quality control matter used to measure the density of printing ink is called________.
A. colour meter.
B. densitometer.
C. density gauge.
D. crome gauge.
ANSWER: B
2. ________ page by page layout indicates the position of type and art elements within a design.
A. Comp.
B. Mechanical.
C. Proof.
D. Dummy.
ANSWER: D
3. Halftone printed in two colours made from black-and-white photograph is called as _________.
A. dot tone.
B. do tone.
C. continuous tone.
D. duo tone.
ANSWER: D
4. The earliest form of paper books was called _____________.
A. tablets.
B. gazette.
C. accounts.
D. volume.
ANSWER: B
5. The iron press was developed in__________.
A. Germany
B. France
C. England.
D. Spain.
ANSWER: A
6. The Metal used for Photo engravings is ______________.
A. steel.
B. zinc.
C. mercury.
D. copper/brass
ANSWER: D
7. Preparation of art and type separations for printing on a computer is known as _______.
A. electronic prepress.
B. computer prepress.
C. electronic press.
D. computer press.
ANSWER: A
8. The unit of measurement that equals the square of a type point is _______.
A. Em.
B. En.
C. Agate.
D. Picas.
ANSWER: A
9. The first halftone printing process was patented in _____________.
A. 1870.
B. 1852.
C. 1873.
D. 1875.
ANSWER: B
10. Tolbert Lanston invented ________________.
A. desktop publishing.
B. monotype machine
C. linotype machine.
D. lithographic machine.
ANSWER: B
11. Printing from a raised surface is termed as______________.
A. transfer printing.
B. exposure printing.
C. relief printing.
D. captivity printing.
ANSWER: C
12. The other name for Lithography is _____________.
A. flat printing.
B. straight printing.
C. planography.
D. flexography.
ANSWER: C
13. Letter press is ________________.
A. web fed.
B. sheet fed
C. continuous.
D. inverted.
ANSWER: B
14. The hard cover of books is made out of ________________.
A. binding boards.
B. metal Sheets.
C. leather Sheets.
D. kavastock.
ANSWER: A
15. Design specifications written on dummy or on manuscript copy are called_________________.
A. schedules.
B. mark-up.
C. manual.
D. mark-up.
ANSWER: D
16. The final proof is also termed ________________.
A. last proof.
B. count down.
C. page proof.
D. okay proof.
ANSWER: C
17. The process of making four-colour separations analysed by a computer is _________.
A. colour scanning.
B. colour separation
C. electronic printing.
D. colour printmaking.
ANSWER: B
18. When a printing surface is on a lower level than the non-printing surface is known as ______.
A. screen.
B. intaglio.
C. letterpress.
D. stereo.
ANSWER: B
19. Ottmar Mergenthaler invented______________.
A. monotype machine
B. linotype machine
C. manual
D. computer
ANSWER: B
20. Thumbnail sketch is a ______________.
A. miniature draft
B. rough draft
C. fair draft
D. proof
ANSWER: A
21. A blank printing unit for spacing is _________________.
A. quad.
B. rack.
C. road.
D. prop.
ANSWER: A
22. Reversing the colour values to have a white letter on a black background is called _______.
A. black letter.
B. reverse.
C. reverse plate.
D. white letter.
ANSWER: B
23. Colour printing was invented in Mainz in the year __________.
A. 1498.
B. 1457.
C. 1455.
D. 1492.
ANSWER: B
24. The printing press was introduced in India during _____________.
A. the thirteenth century.
B. the fourteenth century.
C. the fifteenth century.
D. the sixteenth century.
ANSWER: D
25. The first illustrated book called the Book of fables was printed in the year ________.
A. 1481.
B. 1471.
C. 1451.
D. 1461.
ANSWER: D
26. The lithography process was invented by______________.
A. Alois Senefelder
B. Tolbert Lanston
C. Gregory
D. Richard
ANSWER: A
27. Pixels are ______________.
A. dots of ink from an inkjet printer.
B. dots on the screen arranged in rows
C. points of light used by a cordless, wireless, optical mouse.
D. points on the end of PDA handheld devices.
ANSWER: B
28. Software that allows a user to paint pixels on the screen using a pointing device is known as ______________.
A. painting software
B. palette software
C. bitmapped software
D. raster graphics software.
ANSWER: A
29. A bit can contain one of two possible values,______________.
A. 0 or 1
B. 8 or 16
C. 1or 2
D. A or B
ANSWER: A
30. Indicating type in a layout by simulating the shapes of letters without real words______.
A. greeking.
B. etching.
C. personality.
D. symbolizing.
ANSWER: A
31. Every copy will have an identification called ______________.
A. slug.
B. indicator.
C. symbol.
D. mark
ANSWER: B
32. The printing section of a newspaper will always be in the ______________.
A. elevation.
B. ground floor.
C. first floor.
D. second floor.
ANSWER: B
33. The density of pixels on a screen is known as______________.
A. resolution
B. quality
C. Type ruler.
D. Haberule.
ANSWER: A
34. The principle of halftone printing was invented by _______.
A. William Henry Fox Tabolt.
B. Tolbert Lanston.
C. Ottmar Mergenthaler.
D. Karl Klic.
ANSWER: A
35. The principle of halftone printing was invented in the year __________.
A. 1852.
B. 1752.
C. 1892.
D. 1882.
ANSWER: A
36. The folio Shows ______________.
A. volume number.
B. page number.
C. editors name.
D. place of publication.
ANSWER: B
37. A digital photograph is a——————————
A. raster graphic
B. bitmapped image
C. raster image
D. interface.
ANSWER: B
38. Colour printing was invented in Mainz by _______________.
A. Johann Fust and Peter Schoffer.
B. William Hanna and Joseph Barbera.
C. William Hewlett and Dave Packard.
D. Franklin McCoy and Tyrone McCoy.
ANSWER: A
39. Bitmapped files are usually—————————
A. large in size
B. smaller in size
C. zipped image
D. very quick and easy to transfer
ANSWER: A
40. A printing imposition that contains materials to be printed on both sides is called as _________.
A. work and turn.
B. ready page.
C. flat page.
D. double plate.
ANSWER: A
41. Software that stores lines and shapes rather than individual pixels is known as————————
A. vector graphics software
B. raster graphics software
C. photo database software
D. resolution software
ANSWER: A
42. The thin paper used for making carbon copies is known as _______________.
A. flimsy.
B. thin sheet.
C. duplicator.
D. copy paper
ANSWER: C
43. The history of early printing press in India is associated with _______________.
A. invaders of India.
B. Christian missionaries.
C. travellers of India.
D. east India Company.
ANSWER: B
44. Point system refers to unit of measurement___________.
A. page.
B. book.
C. type.
D. none.
ANSWER: C
45. The first Indian script for which types were made was______________.
A. Malayalam.
B. Marathi.
C. Kannada.
D. Tamil.
ANSWER: D
46. Litepen is a modern gadget that is used to ________________.
A. draw on the blackboard.
B. draw in computer.
C. pen with a lamp in the tip.
D. lamp with a pen in the end.
ANSWER: B
47. Previously drawn images that artists can legally use in their own work are known as:
A. copy art
B. clip art
C. shareware
D. free art
ANSWER: B
48. Register marks guide printer_______________.
A. in letterpress.
B. to design the page.
C. seat individual colours perfectly.
D. none.
ANSWER: C
49. A technique in which the background gradually fades away to the surface of the paper is _______.
A. vignetting.
B. fade in.
C. fade out.
D. dissolve.
ANSWER: A
50. The paper that lacks chemical coating for smoothness is called _________.
A. rough paper.
B. non-coated paper.
C. plain paper.
D. uncoated paper.
ANSWER: D

Previous articleUnderstand Human Wants and It’s Characteristics
Next articlePrinting Technology MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments