Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 2

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 1

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 2

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 3

51. An art of type selection that involves style arrangement and appearance is known as _________.
A. typography.
B. planography.
C. caricature.
D. iconography.
ANSWER: A
52. PowerPoint is an example of————————–
A. presentation graphics software
B. raster graphics software.
C. photo management software.
D. gray-scale graphics software.
ANSWER: A
53. Quads on letter press printing means_____________.
A. types with special characters.
B. all types.
C. punctuation types.
D. space types.
ANSWER: D
54. Linotype is composing machine to cast______________.
A. individual types.
B. paragraphs of typefaces.
C. pages of typefaces.
D. lines of typefaces.
ANSWER: D
55. Posterization is graphic technique to print______________.
A. tone art without screening.
B. tone art with screening.
C. line art without screening.
D. line art with screening.
ANSWER: C
56. The book binding techniques with wires in spiral form is known as ________.
A. perfect binding.
B. spiral binding.
C. comb binding.
D. stich binding.
ANSWER: B
57. A process in which the printing image is etched below the non printing area is called_______.
A. offset.
B. letter press.
C. gravure.
D. litho.
ANSWER: C
58. Formal balance in newspaper make produces mirror image of _____________.
A. top right and bottom right halves.
B. top left and bottom right quarters.
C. left and right halves.
D. none.
ANSWER: C
59. When characters are cast by punching holes of paper tapes which are later run through the caster in __________.
A. linotype.
B. monotype.
C. phototype.
D. electrotype.
ANSWER: B
60. ___________ printing uses xerographic or electro photographic process and employs powder toner rather than liquid.
A. Laser-style.
B. Offset.
C. Rotary.
D. Screen.
ANSWER: A
61. Insertion of metal strips between lines of hot type to create more space between line is known as_________.
A. line spacing.
B. leading.
C. word spacing.
D. line drawing
ANSWER: B
62. _________ Colour means life and growth.
A. Red.
B. White.
C. Yellow.
D. Green.
ANSWER: D
63. _________ Printing makes halftone printing more colourful and lively by bringing out the high intensity of colours.
A. Stochastic.
B. Lithography.
C. Letterpress.
D. Gravure.
ANSWER: B
64. The outcome of process of visualization is ______________.
A. design.
B. layout.
C. printout.
D. decoration.
ANSWER: A
65. Many bitmapped images in a sequence is known as——————————-
A. GIF animation
B. TIF animation
C. JPG animation
D. tweening
ANSWER: A
66. Any unit of a pictorial nature in layout is called ____________.
A. picture.
B. photograph.
C. artwork.
D. illustration.
ANSWER: D
67. The plate that is used as a guide for the register of other colours is called a ______.
A. mark plates.
B. register plates.
C. key plate.
D. guide plates.
ANSWER: C
68. In colour printing a set of proofs showing each colour separately and in combination is called as _______.
A. progressive proofs.
B. colour proofs.
C. separate proofs.
D. combination proofs.
ANSWER: A
69. The primary text matter that is used in any layout which is descriptive is called __________.
A. bold copy.
B. paragraph copy.
C. body copy.
D. bolded copy.
ANSWER: C
70. The part of the lower case letter that excluded ascender and descender is called_________.
A. y-column.
B. x-height.
C. overlay.
D. gutter.
ANSWER: B
71. The type of art that is ready to be photographed or scanned for printing is called_________.
A. photo-ready copy.
B. print-ready copy.
C. scan-ready copy.
D. camera-ready copy.
ANSWER: D
72. Before files that have been condensed can be opened and used, they must be—————–
A. decompressed
B. decondensed
C. defermented
D. zipped
ANSWER: A
73. A text that describes an illustration is ________.
A. caption
B. punch line.
C. underline.
D. detail.
ANSWER: A
74. The first stage of layout is also called_______.
A. first Galley.
B. galley.
C. thumbnail Sketch.
D. first Act
ANSWER: C
75. The second stage of layout is also called_____________.
A. lay.
B. dummy Art.
C. first Art.
D. rough Layout.
ANSWER: D
76. The third stage of layout is also called________________.
A. final copy.
B. art copy.
C. Comprehensive Layout.
D. CRC.
ANSWER: C
77. It is better to print a mono-colour hand out on a _____________.
A. laser printer.
B. mini offset press.
C. offset press.
D. none of these.
ANSWER: B
78. Any letter, number punctuation mark, symbol or figure in copy is known as ___________.
A. text.
B. character.
C. letter.
D. points.
ANSWER: B
79. The process of copying files to a CD is known as————————
A. burning
B. copying
C. pasting
D. storing
ANSWER: A
80. A paper where the surface has been specially treated to improve finish is known as _________.
A. coated lot.
B. coated stock.
C. treated paper.
D. treated stock.
ANSWER: B
81. Gunning Fog index is a measure of the______________.
A. number of words in a paragraph.
B. degree of abstraction and complexity of words.
C. abstraction and Complexity of words
D. none of these.
ANSWER: C
82. While writing a long novel _______________.
A. the illustration are not at all important (in the text).
B. the plot is of least importance
C. the font and type size must help the reader read at a quick pace.
D. only a. and c.
ANSWER: D
83. Using colour filters in scanners or cameras to break the colours within an image is _______.
A. colour matte.
B. colour gain.
C. colour separation
D. plate separation.
ANSWER: C
84. The distance across the nick or belly side of the type is an important measure called the ——————.
A. Set width
B. Height of type
C. Ligature
D. Point Size
ANSWER: A
85. —————— is defined as any printing operation that is owned by, and serves the needs of, a single company or
corporation.
A. In-plant training
B. Quick printing
C. Special purpose printing
D. commercial printing
ANSWER: A
86. Printing means ________ to paper.
A. transfer of ink impression.
B. inserting.
C. impression.
D. pouring.
ANSWER: A
87. When printing, on an offset machine, is done from a plain surface, the process is called _________.
A. litno offset.
B. rotogravure.
C. photo offset.
D. planography.
ANSWER: D
88. Letter press is otherwise called as ___________.
A. gravure.
B. platen press.
C. cylinder.
D. intaglio.
ANSWER: B
89. Movable type printing method was introduced by __________.
A. Alois senerelder.
B. Samuel Simion.
C. Johannes Gutenberg.
D. Andrews.
ANSWER: C
90. Intaglio printmaking is a method of ___________.
A. cutting, carving or engraving.
B. printing, proofing and designing.
C. paper, reed or Wood.
D. Machine and assembly
ANSWER: A
91. Screen printing method was introduced in the year___________.
A. 1796.
B. 1894.
C. 1910.
D. 1609.
ANSWER: C
92. Expansion of UCR————————.
A. Upper Color Removal
B. Under water reduction
C. Under Color Removal
D. Ultimate Color Removal
ANSWER: C
93. A color filter transmits only its own color and ————- all other colors.
A. absorbs
B. dissolves
C. disseminates
D. lightens
ANSWER: A
94. Printing from raised surface is __________.
A. letter press.
B. screen.
C. lithography.
D. gravure.
ANSWER: A
95. In letter press images are __________ the non-image area.
A. same plane.
B. above.
C. below.
D. between
ANSWER: B
96. Sans serif font is best suited for———————-
A. text type
B. display type
C. copy type
D. none of the above
ANSWER: B
97. _______cylinder is used to invert the image in offset press.
A. Impression cylinder.
B. Blanket cylinder.
C. Inking cylinder
D. Offset cylinder.
ANSWER: B
98. _________ is true example for relief press.
A. letterpress.
B. rubber stamp.
C. visiting card.
D. invitation card.
ANSWER: A
99. _________ method is used to print on the non-porous substrates such as polythene bags.
A. photo gravure.
B. flexography.
C. letterpress.
D. lithography.
ANSWER: B
100. In offset press _________ cylinder rotates anti-clock wise direction.
A. inking cylinder.
B. blanket cylinder.
C. impression cylinder.
D. pressing cylinder.
ANSWER: B

Previous articlePrinting Technology MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articlePrinting Technology MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments