Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 3

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 1

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 2

Printing Technology MCQ Questions and Answers Part – 3

101. Design is a fundamental activity based on __________.
A. creativity & innovation.
B. idea.
C. content.
D. picture
ANSWER: A
102. Size of an A4 paper is___________.
A. 212 x 299 mm.
B. 210 x 297 mm
C. 220 x 480 mm.
D. 230 x 297 mm.
ANSWER: B
103. Red, Green and Blue are called the ——————————.
A. color systems
B. chroma
C. Additive primary colors
D. subtractive primary colors
ANSWER: C
104. Essential paste of a page-layout is ___________.
A. fitting.
B. paste-up style.
C. page arrangement.
D. alignment.
ANSWER: B
105. ____________is being used to show true measurement as in metal type.
A. Em
B. Pica.
C. En.
D. Equal.
ANSWER: B
106. Computer displays are made of a grid with tiny squares which are called __________.
A. pixel.
B. repletion.
C. line.
D. points.
ANSWER: A
107. The method of stenciling which is used screen printing is ___________.
A. photo emulsion.
B. photo illusion.
C. photo isolation.
D. photoengraving.
ANSWER: A
108. The main type of scanners used for publishing ___________.
A. desktop flatbed.
B. laser.
C. cylinder.
D. roller.
ANSWER: A
109. ———————— are also referred to as Blackletter.
A. Serif
B. Sans Serif
C. Roman typefaces
D. Text typefaces
ANSWER: D
110. ——————–refers to the thickness or weight of the lines that form a character.
A. Stress
B. Stroke
C. Serif
D. Roman
ANSWER: B
111. The short term for optical character recognition is ___________.
A. UDT.
B. scanner.
C. TTS.
D. OCR.
ANSWER: D
112. Typefaces of one family and one size is specifically referred to as a ___________.
A. assembly.
B. font.
C. rack.
D. container.
ANSWER: B
113. Screening is done to reproduce______________.
A. colour.
B. text.
C. picture.
D. page.
ANSWER: A
114. The printing process in which a blanket cylinder is used _________.
A. offset.
B. flatbed.
C. gravure.
D. letter.
ANSWER: A
115. The slanted types are known as____________.
A. Roman.
B. Gothic.
C. Italics.
D. Sanskrit.
ANSWER: C
116. Type writing through photo mechanics is designated as______________.
A. photo typesetting.
B. DTP.
C. hot setting.
D. non-metal setting.
ANSWER: A
117. The largest size in Metal type faces is ____________.
A. 60 Point.
B. 72 Point.
C. 90 Point.
D. 102 Point.
ANSWER: D
118. Intertype was used to cast_______________.
A. paragraphs.
B. passages.
C. letters.
D. lines of the word.
ANSWER: D
119. The machine that was used to cast metal typefaces for headline was called __________.
A. Ludlow.
B. linotype.
C. monotype.
D. intertype.
ANSWER: A
120. The two most commonly recognised image file formats used in web creation are ———————–.
A. JPEG and GIF
B. TIFF and EPS
C. DCS and CMYK
D. None of the above
ANSWER: A
121. The process in which characters are cast one by one is called___________.
A. linotype.
B. monotype.
C. single type.
D. Ludlow type.
ANSWER: B
122. Expand TIFF.
A. Top Image File Format
B. Transparent Image File Format
C. Tagged Image File Format
D. Temporary Image File Format
ANSWER: C
123. The standardized units of type size was introduced by ___________.
A. Francois-Ambroise Didot.
B. Hermann Hollerith.
C. Johannes Heinz.
D. Maxim Clarke.
ANSWER: A
124. Vector images are made up of mathematically described paths called ___________.
A. Vectors
B. Gray-scale
C. Color tone
D. None of the above
ANSWER: A
125. Checking the type set matter with the original is called as_______________.
A. printing.
B. proofing.
C. composing.
D. coupling.
ANSWER: B
126. The successful Rotary printing press was invented by ______________.
A. Alosis Senefelder.
B. Richard Hoe.
C. Pi Cheng.
D. Aldexander.
ANSWER: B
127. The Lino type system of molted lead is known as________________.
A. metal type.
B. phototype.
C. hot type.
D. cold type.
ANSWER: C
128. The smallest size of type face is called as______________.
A. agate.
B. small letters.
C. thin letter.
D. quad.
ANSWER: A
129. A set of rules that govern typeface arrangement in a particular newspaper is called as_______.
A. code.
B. type schedule.
C. type sheet.
D. type body.
ANSWER: B
130. Selecting an area in a photograph or illustration to be reproduced and eliminating the rest is ______.
A. cropping.
B. stamping.
C. cutting.
D. exiting.
ANSWER: A
131. The plates used on rotary printing machines to print are called__________.
A. papier mache.
B. roller
C. steren.
D. dry.
ANSWER: A
132. Types are measured in terms of _____________.
A. didots.
B. points.
C. inches.
D. ciceras.
ANSWER: B
133. One inch type face will be equal to ______________.
A. 36 Points.
B. 48 Points.
C. 60 Points.
D. 72 Points.
ANSWER: D
134. When two or more LANs connect a wide geographical area, they are referred to as a —————————-.
A. Bytes
B. WAN
C. Bits
D. All of the above
ANSWER: B
135. Hot type casting uses the metal of ___________.
A. molten lead.
B. antimony.
C. nickel.
D. magnesium
ANSWER: A
136. ———————-refers to a large single sheet which is frequently passed through a printing press and then folded
and trimmed to form a portion of a book or magazine.
A. Signature Imposition
B. Ganged imposition
C. One-side imposition
D. sheetwise imposition
ANSWER: A
137. Printing a line diagram on a photo graph is called as _____________.
A. imprint.
B. duotone.
C. progs.
D. surprint.
ANSWER: D
138. The term CTP means____________.
A. cathode Tube Print.
B. crop to print.
C. computer to plate.
D. copy to print.
ANSWER: C
139. A printing process which gives a recessed look on the paper is______________.
A. debugging.
B. deterring.
C. debossing
D. embossing.
ANSWER: C
140. A small ornamental design used to emphasize a copy or decorate a layout is _________.
A. wingding.
B. dingbat.
C. dictum.
D. deco.
ANSWER: B
141. The ————————is the most important element of the scanner because it has the ability to change light to an
electrical signal.
A. Photomultiplier tube
B. Analog to digital conversion
C. RGB filters
D. CMYK filters
ANSWER: A
142. A type is of 18 points and above is called as _________.
A. dingbat type.
B. wingding type.
C. display type.
D. bold type.
ANSWER: C
143. Capital Letter W is always counted as __________.
A. 1 Unit.
B. 2 Units.
C. 2½ Units.
D. 3 Units.
ANSWER: B
144. A measure indicating computer printers resolution is __________.
A. dots per inch.
B. depth per inch.
C. drops per inch
D. damp per inch.
ANSWER: A
145. A visualized design is reflected through the____________.
A. action-plan.
B. flag
C. dummy.
D. make-up chart.
ANSWER: C
146. ———————-and QuarkExpress are examples of Page-layout software programs.
A. DreamWeaver
B. Adobe In-design
C. Flash
D. 3-D studio max
ANSWER: B
147. Object-oriented software programs use the graphic capabilities of the ———————–to manipulate the art and
type.
A. Postscript language
B. EPS
C. Machine language
D. All of the above
ANSWER: A
148. The element noticed by the eye first in a layout and design is______________.
A. focal point.
B. execution.
C. image.
D. copy.
ANSWER: A
149. The oldest known book Diamond Sutra was printed in______________.
A. Korea.
B. Japan.
C. Taiwan.
D. China.
ANSWER: D
150. ————–means selectively adding or subtracting space between letters and words.
A. Kerning
B. Tracking
C. Editing
D. Cropping
ANSWER: A

Previous articlePrinting Technology MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleExport Import Finance MCQ Questions and Answers Part – 1
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments