Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 1

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 1

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 2

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 3

1. First step of an investigation is _________ .
A. collection of data.
B. presentation of data.
C. analysis of data.
D. explanation of data.
ANSWER: A
2. Diagrams are for _________________
A. the use of exports.
B. better quantitative picture.
C. better mental appeal
D. the use of imports.
ANSWER: B
3. The best measure of central tendency is ______________.
A. arithmetic mean.
B. geometric mean.
C. harmonic mean.
D. mode.
ANSWER: A
4. The sum of absolute deviations about median is ___________.
A. the least
B. the greatest
C. zero
D. equal
ANSWER: C
5. Skewness is positive when mean is ___________.
A. greater than mode.
B. less than mode.
C. equal to mode.
D. negative.
ANSWER: A
6. When the value of r=+1, the correlation is ____________.
A. negative.
B. postitive.
C. perfect positive.
D. perfect negative.
ANSWER: C
7. When the value of r=-1, the correlation is _____________.
A. negative.
B. positive.
C. perfect positive.
D. perfect negative.
ANSWER: D
8. When the value of r=0, it is said to be ___________.
A. no correlation.
B. positive.
C. perfect positive.
D. perfect negative.
ANSWER: A
9. A grouped distribution can be represented by __________.
A. Frequency polygon.
B. Histogram.
C. Frequency curve.
D. Ogives.
ANSWER: B
10. The regression lines helps to find the __________
A. average of x and y.
B. average of x only.
C. average of y only.
D. the median of x and y
ANSWER: A
11. Subdivided bar diagram can be prepared on percentage basis _____________.
A. always.
B. never.
C. sometimes.
D. at a particular time.
ANSWER: D
12. Positively skewed distribution is ____________.
A. symmetrical
B. asymmetrical
C. both
D. none
ANSWER: B
13. In a positively skewed distribution mean>median is ____________.
A. lesser than mode
B. equal to mode
C. greater than mode
D. none
ANSWER: C
14. The straight line trend is represented by the equation ____________.
A. y=a+bx
B. y=mx
C. y=ax/ay
D. y=a*bx
ANSWER: A
15. Standard deviation is the _________ of variation.
A. least measure.
B. best measure.
C. average.
D. none of the above.
ANSWER: B
16. In discrete and continuous frequency distributions N= ___ .
A. the sum of frequency.
B. number of observations.
C. minimum value.
D. maximum value.
ANSWER: A
17. .Mid point is equal to _____________.
A. upper limit-lower limit.
B. upper limit+lower limit.
C. (Upper limit + lower limit)/2
D. (Upper limit + lower limit)/4
ANSWER: C
18. The value of median from the following data is ____________. 1100, 1150, 1080, 1120, 1200, 1160, 1400
A. 1100.
B. 1150.
C. 1400.
D. 1340.
ANSWER: B
19. The value of median from the following data is _____________. 391, 384, 591, 407, 672, 522, 777, 753,
2488, 1490.
A. 384
B. 591
C. 753
D. 522
ANSWER: B
20. The mode of the following series is __________. 3,5,8,5,4,5,9,3.
A. 3.
B. 5.
C. 4.
D. 0.
ANSWER: B
21. The standard deviation measures the absolute ___________.
A. dispersion.
B. average.
C. skewness.
D. kurtosis.
ANSWER: A
22. The standard deviation is extremely useful in judging the representativeness of the ___________ .
A. dispersion.
B. mean.
C. skewness.
D. kurtosis.
ANSWER: B
23. __________ is used to compare the variability of two or more than two series.
A. mean.
B. Standard deviation.
C. Coefficient of variation.
D. Mean deviation.
ANSWER: C
24. _________ analysis deals with the association between two or more variables.
A. correlation.
B. regression.
C. skewness.
D. kurtosis
ANSWER: A
25. __________ is an analysis of the co -variation between two or more variables.
A. dispersion.
B. average.
C. correlation
D. regression
ANSWER: C
26. The simplest device for ascertaining whether two variables are related is to prepare a dot chart is called
__________ .
A. graphical method.
B. scatter diagram method.
C. method of least square.
D. concurrent deviation method.
ANSWER: B
27. The coefficient of correlation is said to be a measure of ___________ between two series.
A. covariance.
B. mean.
C. variance.
D. standard deviation.
ANSWER: A
28. The spearman rank correlation coefficient is a___________ measure of rank correlation.
A. parametric
B. non-parametric
C. linear
D. non-linear
ANSWER: B
29. The regression equation of x on y is expressed as ___________.
A. y=a+b.
B. y=ab.
C. y=a+bx.
D. y = a/bx.
ANSWER: C
30. The regression equation of y on x is expressed as ___________.
A. x=a+b.
B. x=ab.
C. x=a+by.
D. x = a/bx.
ANSWER: C
31. If two regression coefficients are 0.8 and 0.6 the value of the coefficient of correlation is __________
A. 0.917.
B. 0.899.
C. 0.789.
D. 0.693
ANSWER: D
32. The coefficient of correlation value ranges between ___________.
A. o & 1
B. -1 & 1
C. -1 & 0
D. none
ANSWER: B
33. A bag contains 10 black and 20 white balls, a ball is drawn at random. What is the probability that it is
black?
A. 1/2
B. 1/3
C. 0.
D. 3.
ANSWER: B
34. Two events are said to be _________when both cannot happen simultaneously in a single trial.
A. Mutually exclusive events.
B. Exhaustive events.
C. Equally likely events.
D. Independent events.
ANSWER: A
35. Two events are said to be ________ when the outcome of one does not affect, and is not affected by the
other.
A. Dependent.
B. Exhaustive events.
C. Equally likely events.
D. Independent.
ANSWER: D
36. _______ events are those in which the occurrence or non-occurrence of one event in any one trial affects
the probability of other events in other trials.
A. Dependent.
B. Exhaustive events.
C. Equally likely events.
D. Independent.
ANSWER: A
37. Events are said to be ________ when one does not occur more often than the others.
A. Mutually exclusive events.
B. Exhaustive events.
C. Equally likely events.
D. Independent
ANSWER: C
38. Events are said to be _______when their totality includes all the possible outcomes of a random
experiment.
A. Dependent.
B. Exhaustive events.
C. Equally likely events.
D. Independent.
ANSWER: B
39. Simultaneous occurrence of two events A and B is generally written as ______.
A. A / B.
B. A + B.
C. A – B.
D. AB.
ANSWER: D
40. The set S of all possible outcomes of given experiment is called the __________of the experiment.
A. Sample space.
B. Exhaustive events.
C. Total number of events.
D. Elementary events.
ANSWER: A
41. The addition theorem states that if two events A and B are mutually exclusive the probability of the
occurrence of either A or B is the sum of the individual probability of A and B. Symbolically____.
A. P ( A or B ) = P(A) + P(B) .
B. P ( A or B ) = P(A) + P(B) – P(AB).
C. P ( A or B ) = P(A) – P(B).
D. P ( A or B ) = P(A)/ P(B).
ANSWER: B
42. One card is drawn from a standard pack of 52. What is the probability that it is either a king or queen?
A. 2/13 .
B. 1/13.
C. 3/13.
D. 4/13.
ANSWER: A
43. Probability of picking a card that is either a heart or a spade is _______.
A. 7/2 .
B. 5/2.
C. 1/2.
D. 3/2.
ANSWER: C
44. What is the probability of picking a card that is red or black?
A. 1
B. 2
C. 0.
D. 1/2.
ANSWER: A
45. A bag contains 8 white and 4 red balls. Five balls are drawn at random. What is the probability that 2 of
them are red and 3 white?
A. 0.555 .
B. 0.424.
C. 0.765.
D. 0.987.
ANSWER: B
46. A bag contains 6 white, 4 red and 10 black balls. Two balls are drawn at random. What is the probability
that they will be both black?
A. 0.432 .
B. 0.575.
C. 0.732.
D. 0.237.
ANSWER: D
47. A ___________ process is a process wherein an experiment is performed repeatedly.
A. Binomial..
B. Poisson.
C. Normal.
D. Bernoulli.
ANSWER: D
48. The mean of binomial distribution is________.
A. np.
B. npq.
C. np/q.
D. npq(q-p).
ANSWER: A
49. A coin is tossed six times. What is the probability of obtaining four or more heads?
A. 0.344.
B. 0.444.
C. 0.544.
D. 0.644.
ANSWER: A
50. A Poisson distribution is a _________probability distribution.
A. discrete
B. continuous.
C. Normal.
D. random.
ANSWER: A

Previous articleDirect Tax MCQ Questions and Answers Part – 3
Next articleResearch Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 2
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments