Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 2

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 1

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 2

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 3

51. A random sample is collected from the population and its statistics is ________ design.
A. Two-group.
B. One-group .
C. Matched-pair data analysis .
D. Multiple-group.
ANSWER: B
52. When the sample size n is less than 30 it is called ________ .
A. small sample test.
B. large sample test.
C. ANOVA.
D. none of these.
ANSWER: A
53. The hierarchy of subheadings in the research report are_____________.
A. Centred, underlined.
B. Centred, not underlined.
C. None of the above.
D. Both a and b.
ANSWER: D
54. Hyphen is a _____________ .
A. Small horizontal line.
B. Large horizontal line.
C. Dotted line.
D. Splitted line.
ANSWER: A
55. Print paper for the research report should be only on____ paper.
A. Mat .
B. Low quality glossy .
C. High quality glossy .
D. Filter .
ANSWER: C
56. The literature review is _____________ process.
A. Open.
B. Closed.
C. Discontinuous.
D. Continuous.
ANSWER: D
57. The shortlist of working bibliography is____________.
A. Pertinent.
B. Selected .
C. Annotated.
D. Permanent.
ANSWER: A
58. In references if the author is a woman it is usual to spell her ____.
A. Name
B. First name
C. Sur name
D. Name with initial
ANSWER: B
59. When the reference is quoted in a research report more than one author is given as et al which is ____.
A. Italic with full stop
B. Italic
C. Bold
D. Capital
ANSWER: A
60. Which of the following is NOT an assumption of the Binomial distribution?
A. All trials must be independent.
B. Each trial must be classified as a success or a failure.
C. The number of successes in the trials is counted.
D. The probability of success is equal to .5 in all trials.
ANSWER: D
61. ___________ is a statistical inference?
A. A decision, estimate, prediction, or generalization about the population based on information contained in a sample.
B. A statement made about a sample based on the measurements in that sample.
C. A set of data selected from a larger set of data.
D. A decision, estimate, prediction or generalization about sample based on information contained in a population.
ANSWER: A
62. Which of the following statements is false?
A. The t distribution is symmetric about zero.
B. The t distribution is more spread out than the standard normal distribution.
C. As the degrees of freedom get smaller, the t-distribution’s dispersion gets smaller.
D. The t distribution is mound-shaped.
ANSWER: C
63. 63.For statistical inference about the mean of a single population when the population standard deviation is unknown, the degrees for freedom for the t distribution is equal n-1 because we lose one degree of freedom by using the ___________ .
A. sample mean as an estimate of the population mean.
B. sample standard deviation as an estimate of the population standard deviation.
C. sample proportion as an estimate of the population proportion.
D. sample size as an estimate of the population size.
ANSWER: A
64. In testing the hypothesis, Null hypothesis = 200 Alternative hypothesis is less than 200 the sample mean is found to be 120. The null hypothesis is ________ .
A. should be rejected.
B. should not be rejected.
C. should be rejected only if n > 30 .
D. none of the above answers is correct.
ANSWER: D
65. Under which of the following circumstances is it impossible to construct a confidence interval for the population mean?
A. A non-normal population with a large sample and an unknown population variance.
B. A normal population with a large sample and a known population variance.
C. Non-normal population with a small sample and an unknown population variance.
D. A normal population with a small sample and an unknown population variance.
ANSWER: C
66. Which of the following is true about the t distribution?
A. Approaches the normal distribution as its degrees of freedom increase.
B. Assumes the population is normally distributed.
C. It is more spread out than the standard normal distribution.
D. All of the above statements are true.
ANSWER: D
67. Which of the following is not a necessary assumption underlying the use of the Analysis of Variance technique?
A. The samples are independent and randomly selected.
B. The populations are normally distributed.
C. The variances of the populations are the same.
D. The means of the populations are equal.
ANSWER: D
68. Which of the following is INCORRECT about the use of a paired experiment?
A. The object of pairing (or blocking) is to account for the effect of possible other factors (such as fertility of soils).
B. The analysis of paired data starts by finding the difference between the values of the pair. The order of the difference (as long as it is consistent) is unimportant.
C. It is crucial to recognize pairing. If pairing is not recognized, the results will not be as accurate and precise as possible.
D. Because pairing is beneficial, we can pair all data by matching the smallest value of each sample, the second smallest value of each sample, the third smallest value of each sample, etc.
ANSWER: D
69. The mean and variance of a poisson distribution is __________.
A. λ and λ.
B. M and n.
C. P and q.
D. R and s.
ANSWER: A
70. The area under the normal curve for Z = 1.54 is _________ .
A. 0.4382.
B. 0.4999.
C. 0.5.
D. 0.2345.
ANSWER: A
71. The area to the left of Z = 1.96 is ____________ .
A. 0.8760.
B. 0.9786.
C. 0.9750
D. 0.9866.
ANSWER: C
72. A normal curve has x = 20 and ó = 1 0 . The area between X1 = 15 and X2 =40 is ____ .
A. 2.0.
B. 3.0.
C. 4.0.
D. 5.0.
ANSWER: A
73. The hypothesis is true but our test rejects it. It is known as ___________ .
A. Type I error.
B. Type II error.
C. wrong decision.
D. None of the above.
ANSWER: A
74. The word statistics seems to have been derived from the latin word____.
A. statistik
B. status
C. statista
D. statistil
ANSWER: B
75. Statistics is most commonly used in ____________.
A. Maths.
B. Science.
C. Economics
D. Sociology.
ANSWER: C
76. Statistics is the ____________ of estimates and probabilities.
A. Science.
B. Economics.
C. Sociology.
D. Social science.
ANSWER: A
77. Statistics is essential for a ____________ .
A. city.
B. state.
C. country.
D. village.
ANSWER: C
78. Laws of ___________ science are perfect.
A. physical.
B. moral.
C. social.
D. economical.
ANSWER: A
79. Statistics is a _________ statement.
A. numerical.
B. quantitative.
C. qualitative.
D. none of the above.
ANSWER: A
80. Numerical data alone constitute ______________.
A. Mathematics.
B. Statistics.
C. Physics.
D. Chemistry
ANSWER: B
81. Statistics is widely used in _________.
A. collection.
B. education.
C. comparison.
D. none of the above.
ANSWER: B
82. Time series are also called ___________ .
A. qualitative
B. chronological.
C. quantitative
D. geographical.
ANSWER: B
83. ____________ classification is the universe classified.
A. manifold
B. qualitative.
C. qualitative.
D. spatial.
ANSWER: A
84. __________ is the method in which the upper limit of one class is the lower limit of the next class.
A. inclusive.
B. exclusive.
C. open-end class
D. none of the above.
ANSWER: A
85. The collected data in any statistical investigation are known as ____________.
A. raw data.
B. discrete series.
C. continuous series.
D. none of the above
ANSWER: A
86. ___________ determine median, quartiles, and percentiles.
A. frequency polygon.
B. histograms.
C. frequency curve.
D. ogives.
ANSWER: D
87. __________curve should begin and end at the base line.
A. ogives.
B. frequency.
C. histogram.
D. none of the above.
ANSWER: C
88. The data collected for the first time is called as __________ .
A. sources.
B. facts.
C. primary data
D. secondary data.
ANSWER: C
89. Mean, median and mode are known as ___________.
A. average of position.
B. mathematical average.
C. measures of central tendency.
D. measures of dispersion.
ANSWER: C
90. The most popular method of measuring the representative value is ________ .
A. arithmetic mean.
B. harmonic mean.
C. geometric mean.
D. median.
ANSWER: A
91. If the lower limit of the first class interval and upper limit of the last class interval are not known, it is called_____________.
A. closed-end classes.
B. open-end classes.
C. mid-end classes.
D. none of the above.
ANSWER: B
92. When the total number of observations are divided by the sum of reciprocals of the numbers it is known as _________ .
A. harmonic mean.
B. geometric mean.
C. arithmetic mean.
D. mean deviation.
ANSWER: A
93. The value of the group of data are arranged in an order either on an ascending or descending order to find ______________ .
A. mean.
B. median.
C. mode.
D. d.range.
ANSWER: B
94. The measure of the degree of scatter of data from the central value is _____________.
A. dispersion.
B. skewness.
C. averages.
D. correlation.
ANSWER: A
95. In standard deviation method, deviations should be taken only from_____.
A. harmonic mean.
B. arithmetic mean.
C. geometric mean.
D. median.
ANSWER: B
96. The relative measure of standard deviation is called _______________ .
A. variance.
B. arithmetic mean.
C. coefficient of variation.
D. none of the above.
ANSWER: C
97. Variance is the square of _____________ .
A. range.
B. quartile deviation.
C. mean deviation.
D. standard deviation.
ANSWER: D
98. Algebraic sum of deviations from mean is _____________.
A. positive.
B. negative.
C. zero.
D. linear.
ANSWER: C
99. Sum of squares of deviations is minimum when taken from ______________ .
A. mean.
B. median.
C. mode.
D. range.
ANSWER: A
100. Decraese in one variable influences the decrease in other variable is _________.
A. multiple correlation.
B. simple correlation.
C. negative correlation.
D. positive correlation.
ANSWER: D

Previous articleResearch Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleResearch Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 3
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments