Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 3

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 1

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 2

Research Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 3

101. When decrease in one variable increases the variables then it is __________ .
A. positive correlation.
B. negative correlation.
C. simple correlation.
D. multiple correlation.
ANSWER: B
102. If the ratio of change between two sets of variables is same, then it is called____________-.
A. linear correlation.
B. non-linear correlation.
C. negative correlation.
D. curve linear correlation.
ANSWER: A
103. Curve linear correlation is ________ .
A. linear correlation.
B. non-linear correlation.
C. simple correlation.
D. multiple correlation.
ANSWER: B
104. Perfect negative correlation is _________________ . .
A. r=+1.
B. r=-1
C. r=0.
D. none of the above.
ANSWER: B
105. Perfect positive correlation is _________________- .
A. r=+1.
B. r=-1.
C. r=0.
D. none of the above.
ANSWER: A
106. Absence of correlation is _______________ .
A. r=+1.
B. r=-1.
C. r=0.
D. none of the above.
ANSWER: C
107. Coefficient of determination is ____________ .
A. r^2.
B. r^3.
C. r.
D. none of the above.
ANSWER: A
108. Analysis which is used to find out an unknown variable from the known variable is _______.
A. kurtosis.
B. correlation.
C. skewness.
D. regression.
ANSWER: D
109. The known variable which is used to estimate an unknown variable is called ____________.
A. independent variable.
B. dependent variable.
C. regression.
D. correlation.
ANSWER: B
110. The unknown variable which is used to be predicted is called ________________.
A. explained variable.
B. explanatory variable.
C. independent variable.
D. dependent variable.
ANSWER: C
111. When the regression lines are expressed in algebraic terms it is known as ____________ .
A. regression equation.
B. regression analysis.
C. correlation.
D. none of the above.
ANSWER: A
112. Standard error of regression is also called as ___________ .
A. standard error of estimate.
B. standard error.
C. standard error of determination.
D. standard deviation.
ANSWER: A
113. Coefficient of regression of y on x is_____________.
A. bxy.
B. byx.
C. by+x.
D. none of the above.
ANSWER: B
114. Coefficient of regression of x on y is ______________.
A. byx.
B. bxy.
C. by+x.
D. none of the above.
ANSWER: B
115. The hypothesis is false but our test accepts it. It is known as __________
A. Type I error.
B. wrong decision.
C. Type II error.
D. None of the above.
ANSWER: C
116. The _______________ is used when sample size is 30 or less and the population standard deviation is unknown.
A. Normal distribution.
B. t – distribution.
C. F- distribution.
D. None of the above.
ANSWER: B
117. _____________ is to find out whether the two independent estimates of population variance differ significantly.
A. Normal distribution.
B. t- distribution.
C. F-distribution.
D. None of the above.
ANSWER: C
118. In one-way classification the data are classified according to ___________criterion.
A. only one.
B. two.
C. three.
D. None of the above.
ANSWER: A
119. The analysis of variance table is also called ___________ table.
A. logarithmic.
B. ANOVA.
C. F-table.
D. t – table.
ANSWER: B
120. In a two-way classification the data are classified according to ___________different criteria or factors. .
A. two.
B. one
C. three.
D. None of the above.
ANSWER: B
121. ____________ are suitable for research reading.
A. We should force our self to read fast
B. We should make a few stops or eye fixations in each line as possible
C. We should practice to keep on reading forward
D. All the above
ANSWER: D
122. A bibliography is an_____ list of all source material to which reference has been made.
A. Numbers
B. Alphabets
C. Notations
D. Bullets
ANSWER: B
123. ___ is to be included in imprint.
A. Place of publication.
B. Publishers.
C. Date of publication.
D. All the above.
ANSWER: D
124. ____ are essential information required for all references.
A. Author’s surname and initials.
B. The imprint.
C. Call number of the book or journal.
D. All the above.
ANSWER: D
125. Many journals require the use of ‘&” in the place of “and” in order to save _________.
A. Time.
B. Space.
C. Easy to understand.
D. To introduce symbols.
ANSWER: B
126. The__________should be placed at the end of the text:
A. Conclusion.
B. Reference.
C. Summary.
D. Materials and methods.
ANSWER: B
127. ___________ is required for web articles:
A. Name of the authors.
B. Year and title of the article.
C. Journal, Volume of the title.
D. All the above.
ANSWER: D
128. A full length research article generally consists of_______________.
A. A title.
B. Keywords and abstract.
C. Name of the author and address.
D. All the above.
ANSWER: D
129. Who proposed the basic research?
A. Charles Darwin and G.J.Mendel.
B. MC-Clintock.
C. MC-Carthy.
D. Griffith.
ANSWER: A
130. ____________ is a method to attain the goal of science.
A. Project.
B. Research.
C. Working.
D. Doing experiments.
ANSWER: B
131. _____ is the main objective of basic research.
A. Pure research.
B. Knowledge.
C. Collecting information.
D. Data interpretation.
ANSWER: A
132. ____ has practical application in research.
A. Analytical work.
B. Chemical work.
C. Physical work.
D. Applied work.
ANSWER: D
133. _____ includes surveys and fault finding enquiries of difficult fields.
A. Descriptive research.
B. Analytical research.
C. Applied research.
D. Fundamental research.
ANSWER: A
134. ____ research aims at finding a solution for an immediate problems facing a society.
A. Applied.
B. Industrial.
C. Business.
D. Descriptive.
ANSWER: A
135. ____ is based on the measurement of quantitative of quality or amount.
A. Qualitative research.
B. Quantitative research.
C. Attitude research.
D. Motivation research.
ANSWER: B
136. ____ is concerned with qualitative research
A. Qualitative research.
B. Attitude research .
C. Conceptual research.
D. Opinion research.
ANSWER: A
137. ____ research is related to some abstract ideas or theory.
A. Empirical.
B. Conceptual.
C. Simulation.
D. Orientation.
ANSWER: B
138. Research can be field setting research or____.
A. Historical.
B. Laboratory.
C. Oriented.
D. Empirical.
ANSWER: B
139. Research methods refer to the behavior and ____ used in selecting and construction research techniques.
A. Instruments.
B. Data collection.
C. Methodology.
D. Observation.
ANSWER: A
140. Deliberate sampling is also known as _____.
A. Convenience sampling.
B. Simple random sampling.
C. Purposive sampling.
D. Quota sampling.
ANSWER: C
141. Simple random sampling is also known as_____.
A. Probability sampling .
B. Quota sampling.
C. Convenience sampling.
D. Purposive sampling.
ANSWER: A
142. _____ sampling involves grouping the population and then selecting the groups.
A. Cluster.
B. Random.
C. Area.
D. Multi stage.
ANSWER: B
143. Qualities of good research are ____.
A. Systematic.
B. Logical.
C. Empirical and replicable.
D. All the above.
ANSWER: D
144. Many research in our country face the difficulty of adequate____.
A. Timely secretarial assistance.
B. Information gathering.
C. Data collection.
D. Working.
ANSWER: A
145. The research problem should define in a ___ manner.
A. Statement of the problem in general way.
B. Understanding the nature of the problem.
C. Surveying the available literature and developing ideas through discussion.
D. All the above
ANSWER: D
146. _____ is the arrangement of conditions for collection and analysis of data.
A. Research design.
B. Research methods.
C. Research analysis.
D. Operational research.
ANSWER: C
147. __________can be measured for a given sample design and size.
A. Sampling error.
B. Sampling size.
C. Sampling methods.
D. Sampling collection.
ANSWER: A
148. _________ scale is used to assigning number and symbols.
A. Nominal.
B. Ordinal.
C. Internal.
D. Ratio.
ANSWER: A
149. A research report helps to __________ .
A. Communicate the findings to a specific audience.
B. Known the scientist motivation.
C. Understand the meaning, interpretation and significance of the result.
D. All the above.
ANSWER: D
150. The abstract of the research article describes briefly about __________ .
A. Materials used.
B. Methods adopted.
C. The objective of the study.
D. All the above.
ANSWER: D

Previous articleResearch Methods and Bio-statistics MCQ Questions and Answers Part – 2
Next articleTop 10 Archeology journals of 2021
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments