Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 1

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 1

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 2

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 3

1. What are the three most common symptoms of diabetes?
A. Headache vomiting constant illness
B. Intolerable thirst constant urination weight loss
C. Double vision infections constant urination
D. Intolerable thirst vomiting heartburn
ANSWER: B
2. Which of the following branches of AYUSH have been selected for a pilot project of integration with the National Programme for Prevention and Control of Cancer, Diabetes, Cardiovascular Diseases & Stroke? 1) Yoga 2) Homeopathy 3) Ayurveda 4) Unani
A. 1,2
B. 1, 2, 3
C. 2, 4
D. All of the above
ANSWER: A
3. Insulin causes the blood glucose levels to fall, but glucagon causes those levels to rise. The relationship between the two hormones would be said to be _____.
A. Expressive
B. Permissive
C. Antagonistic
D. Synergistic
ANSWER: C
4. Which of the following is NOT a granulocytic cell?
A. Neutrophils.
B. Basophils.
C. Eosinophils.D. Monocytes.
ANSWER: D
5. What are the microvascular complications of uncontrolled diabetes?
A. Delayed gastric emptying
B. Diarrhea and Numbness of feet
C. Bleeding of retinal capillaries
D. Impotence
ANSWER: B
6. Hyperglycemia is when_________________
A. The blood sugar is too low
B. The blood sugar is normal
C. There is sugar in the urine
D. The blood sugar is too high
ANSWER: D
7. All of the following are true about neutrophils EXCEPT that _______.
A. are the main cells involve in acute inflammation.
B. their granules involved in microbial killing.
C. are the cells of the adaptive immune system.
D. they have receptors for complement components and chemo attractive factors.
ANSWER: D
8. Which of the following i snot the secondary cause of obesity?
A. Cushing Syndrome
B. Diabetis Mellitus
C. Insulinoma
D. Hypothyroidism
ANSWER: B
9. Which one of the following statements is NOT correct?
A. B cells have antibodies as their cell surface receptor.
B. There are five types of antibody
C. IgE is an important antibody in allergies.
D. All B cells differentiate into plasma cells.
ANSWER: D
10. Causes of hypoglycemia in a diabetic patient___________________
A. insulin over dosage
B. delay in eating (later than normal)C. unusual physical activity
D. A,B & C
ANSWER: D
11. What are macrovascular complications of uncontrolled diabetes?
A. Pain in lower legs
B. Impotence and Aortic direction
C. Hyperlipidemia and Ischemic heart disease
D. Hyperlipidemia
ANSWER: B
12. The hematopoietic cytokine, erythropoietin is produced by _______.
A. liver.
B. kidney.
C. pancreas.
D. spleen.
ANSWER: B
13. What Oral Antidiabetic stimulates beta cells to secrete more insulin and increase receptor sites in the tissue? What is the number one complication of diabetes?
A. Diabetic Ketoacidosis
B. Obesity
C. Hypertension
D. Cardiovascular disease
ANSWER: D
14. In rabbit, the B-cell maturation happens in _______.
A. spleen.
B. appendix.
C. bone marrow.
D. Peyer’s patches.
ANSWER: B
15. Hypoglycemia is related to _________________
A. Reduced insulin and increased glucose
B. Increased insulin and reduced glucose
C. May occur when very high blood glucose falls too rapidly
D. Failure to eat
ANSWER: A
16. Which department is a full-fledged ministry now?A. Department of Atomic Energy
B. Department of AYUSH
C. Department of Space
D. Department of Posts
ANSWER: B
17. Exogenous antigen includes all of the following EXCEPT _______.
A. bacterial toxins.
B. extracellular protozoan parasites.
C. most bacteria.
D. viruses.
ANSWER: D
18. A urine test in an undiagnosed diabetic may show _________________
A. Glucose and ketones in the urine
B. Glucose and high amounts of bilirubin in the urine
C. Ketones in the urine
D. Ketones and adrenaline in the urine
ANSWER: A
19. Cells which have MHC Class II are _______, which present _______antigen to Th cells.
A. antigen-presenting cells, endogenous.
B. antigen-presenting cells, exogenous.
C. infected cells, inflammatory.
D. target cells, endogenous.
ANSWER: B
20. The endogenous antigen presentation requires delivery of antigen peptides to the endoplasmic reticulum by _______.
A. class I MHC and invariant chain.
B. calnexin and tapasin.
C. HLA-DM.
D. leader sequence.
ANSWER: A
21. Exogenous antigen is processed _______.
A. after presentation by antigen-presenting cells.
B. by nearly every nucleated cell.
C. by the cytosolic processing pathway.
D. in acidified endosomes.
ANSWER: D
22. Which one of the following is NOT true of antigens?
A. They contain epitopes.
B. They will react with antibodies.
C. They contain antigenic determinants.
D. They contain paratopes.
ANSWER: D
23. A molecule that can be covalently linked to a non-immunogenic antigen to make it an immunogen is called a/an _______.
A. adjuvant.
B. carrier.
C. hapten.
D. mitogen.
ANSWER: C
24. Alum is an effective adjuvant because it _______.
A. disaggregates the antigen.
B. is immunogenic for stem cells.
C. is immunogenic for T cells.
D. slows the release of antigen.
ANSWER: D
25. Which is a test you can get at the doctor to see if you have diabetes?
A. Blood test
B. X- ray
C. MRI
D. Diabetes test
ANSWER: A
26. The endogenous pathway of antigen presentation involves the presentation of antigen _______.
A. associated with MHC class II molecules.
B. to cytolytic T cells.
C. to Th2 cells.
D. to B cells.
ANSWER: A
27. The cross reactions may be due to the _______.
A. non- specific antibodies.
B. dissimilar epitopes on antigens.
C. similar epitopes on antigens.
D. chemical reactions with antigens.
ANSWER: C
28. Western blot is used to detect the specific _______.
A. RNA.
B. double stranded DNA.
C. protein.
D. single stranded DNA.
ANSWER: C
29. The first immunoglobulin class produced in a primary response to an antigen is _______.
A. IgA.
B. IgG .
C. IgM .
D. IgE.
ANSWER: C
30. The most abundant immunoglobulin class in serum is _______.
A. IgM.
B. IgE.
C. IgA .
D. IgG.
ANSWER: D
31. The Ig which serves an important effector functions at mucous membrane surface is _______.
A. IgM.
B. IgE .
C. IgA.
D. IgG.
ANSWER: C
32. The major histocompatibility complex proteins functions to _______.
A. degrade T4 and T8 polypeptides.
B. bind antibody for lymphokine production.
C. bind complement for cell lysis.
D. bind antigen fragments for presentation to T-cells.
ANSWER: D
33. Drugs causing pigmentation are all except________________
A. Amiodarone,arsenic
B. Bleomycin ,busulphan
C. Chloroquine clofarimine
D. SulphonylureaANSWER: D
34. The risk factors for type 2 diabetes mellitus include _____.
A. family history
B. being overweight
C. being a member of a high-risk population
D. All of the options listed are correct.
ANSWER: D
35. Antigen binding to B cells is most effective at sending an activation signal to the B cell if it causes _______.
A. antigen processing and presentation on Class II MHC.
B. BCR clustering.
C. BCR internalization.
D. inflammation.
ANSWER: B
36. An enzyme which puts a phosphate group on a protein molecule is called a _______.
A. co-receptor.
B. ITAM.
C. kinase.
D. phosphatase.
ANSWER: C
37. The signal transduction molecules associated with TCR is _______.
A. CD1.
B. CD3.
C. CD4.
D. CD8.
ANSWER: B
38. The signal transduction molecules associated with BCR are _______.
A. CD21 and CD81.
B. Ig alpha and Ig beta
C. IgD and IgM.
D. ITAMs and ITIMs.
ANSWER: B
39. The second messenger IP3 increases the cytoplasmic concentration of _______.
A. antigen.
B. calcium.
C. class I MH3.D. phosphate.
ANSWER: B
40. Small G proteins (like Ras) convert GTP to GDP by their _______ activity.
A. GEF.
B. kinase.
C. phosphatase.
D. polymerase.
ANSWER: C
41. Which of the following are parts of AYUSH Gram? 1) AYUSH medicinal system 2) AYUSH way of life 3) Use of local herbs
A. 1, 2
B. 1, 3
C. 2, 3
D. All of the above
ANSWER: D
42. Cytotoxic T cells (CTL) are capable of recognizing _______.
A. a. peptide antigens associated with major histocompatibility complex (MHC) molecules.
B. membrane-bound antigens.
C. cytoplasmic antigens.
D. all of the above.
ANSWER: D
43. Which of the following cells are cytotoxic?
A. CD4 T cells.
B. CD8 T cells.
C. B cells.
D. T helper 1 or Th1 cells.
ANSWER: B
44. What is the medicine that is injected into your body by a needle ?
A. Insulin
B. Sugar
C. Glucose
D. Diabetic Solution
ANSWER: A
45. What is the max dose of Metformin in mg/d
A. 2200
B. 2500C. 3000
D. 2700
ANSWER: B
46. Cytokines may exhibit ______ action, signalling the cells that produce them.
A. paracrine.
B. autocrine.
C. endocrine.
D. all the above.
ANSWER: D
47. The immune response to a booster vaccine is called a (n) _______ response.
A. secondary.
B. humoral.
C. innate.
D. primary.
ANSWER: A
48. Several cytokines may have the same effect on the cells they bind. This is an example of a/an _______.
A. cascade.
B. antagonism.
C. pleiotropism.
D. redundancy.
ANSWER: D
49. Hyperglycemia is when ____________________
A. The blood sugar is too low
B. The blood sugar is normal
C. There is sugar in the urine
D. The blood sugar is too high
ANSWER: D
50. The use of touch to detect and correct a person’s energy fields, thus promoting healing and health is
A. Therapeutic touch.
B. Massage.
C. Acupressure.
D. Reflexology.
ANSWER: A

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments