Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 2

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 1

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 2

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 3

51. Cholesterol is transported from liver to extrahepatic tissues by________________
A. (a) ChylomicronsB. (b) VLDL
C. (c) HDL
D. (d) LDL
ANSWER: D
52. India and Tanzania signed MoU in which area/s?
A. Traditional Medicine.
B. Human Resource Development
C. Prevention of Illicit drug trade
D. All of the above
ANSWER: B
53. All the following are lymphokines EXCEPT _______.
A. interferon.
B. histamine.
C. tumor necrosis factor.
D. transforming growth factor.
ANSWER: B
54. The major role of IL-4 is to promote _______.
A. macrophage activation.
B. IgG responses.
C. IgE responses.
D. IgM responses.
ANSWER: C
55. Transforming growth factor-beta _______.
A. activates macrophages.
B. activated fibroblasts.
C. enhances T-cell functions.
D. enhances B-cell function.
ANSWER: B
56. Cytotoxic T cells induced by infection with virus A will kill target cells _______.
A. from the same host infected with any virus.
B. infected by virus A and identical at class I MHC loci to the cytotoxic T cell.
C. infected by virus A and identical at class II MHC loci to the cytotoxic T cell.
D. infected with any virus and identical at class I MHC loci to the cytotoxic cell.
ANSWER: B
57. The risk factors for type 2 diabetes mellitus include_____________
A. All of the options listed are correct
B. Being overweight
C. Being a member of a high -risk population
D. Family history
ANSWER: A
58. Which of the following comes under ministry AYUSH? 1. Acupuncture 2. Yoga & Naturopathy 3. Unani 4. Siddha 5. Homoeopathy 6.Ayurveda
A. 1,2,3,4,5
B. 1,2,4,5,6
C. 2,3,4,5,6
D. All
ANSWER: C
59. Innate immunity can be envisioned as comprising _______ types of defensive barriers.
A. two.
B. five.
C. three.
D. four.
ANSWER: D
60. Complement is involved in all of the following EXCEPT _______.
A. attraction of neutrophils to an infection site.
B. increased presence of serum proteins in the infected tissues.
C. lysis of bacteria in the absence of specific antibodies.
D. opsonization of microorganisms for phagocytosis.
ANSWER: C
61. Complement is _______.
A. activated by binding to specific complement receptors.
B. antigen-specific.
C. present in the circulation in an inactive form.
D. a series of intracellular proteins which work with antibody to eliminate endogenous antigen.
ANSWER: C
62. The alternative pathway of complement activation _______.
A. causes tissue damage in the absence of C1INH.
B. occurs after the classic pathway is activated.
C. occurs only if the classical pathway is ineffective in pathogen clearance.
D. requires C3.
ANSWER: D
63. In the membrane attack phase of the classical complement pathway, the role of C5b is to _______.
A. activate the C5 convertase activity.
B. attract neutrophils to lyse the pathogen.
C. initiate formation of the MAC.
D. polymerize into a membrane-spanning channel.
ANSWER: C
64. As complement is activated by complexes of antibody-coated bacteria, bystander lysis of nearby host cells is prevented by _______.
A. long-lived thioester bond on active complement proteins.
B. covalent attachment of all active complement proteins to the pathogen surface.
C. plasma proteins that inactivate the anaphylatoxins.
D. proteins on host cell membranes that inhibit MAC formation.
ANSWER: D
65. Types of alternative medical systems are____________________
A. Complementary and integrative.
B. Allopathy and complementary.
C. Homeopathy and naturopathy.
D. Homeopathy and allopathy.
ANSWER: C
66. A patient with severe hypoglycemia arrives at the ED unconscious by ambulance .The nurse would first ______________
A. Give regular insulin by IV
B. Give NPH by IV
C. Give 10-15g CHO or orange juice
D. Give 1 mg glucagon
ANSWER: D
67. The functional activity of the T-cell _______.
A. is dictated by the T4 or T8 associated polypeptides.
B. occurs after recognition of an epitope by a paratope.
C. can be mediated through cytokines.
D. requires only the alpha and beta chains of the T- cell receptor.
ANSWER: D
68. A fasting blood glucose test level of ___________________indicates prediabetes
A. 50 mg/dl to 69 mg/dl
B. 70 mg/dl to 99 mg /dl
C. 100 mg /dl to 125 mg/dl
D. 126 mg/dl or higher on two separate testsANSWER: C
69. Which of the following is NOT true of the ability of the T-cell receptor (TCR) to specifically recognize antigen?
A. Only the alpha chain of the TCR is necessary for antigen.
B. The recognition of the antigen by the TCR can mediate helper, suppressor or cytotoxic function.
C. The recognition of antigen by the TCR can result in cytokine secretion and/or an increase in cell proliferation within the immune system.
D. The antigen is recognized by the T3-TCR complex only when it is associated with a protein of the major histocompatibility complex.
ANSWER: A
70. What Hyperglycemic medication increases blood glucose with in 5 – 20 minutes?
A. Glucagon
B. Glucovance
C. Glybride
D. Glimepride
ANSWER: A
71. How many virechana yoga prepared from amaltasa
A. 12
B. 14
C. 16
D. 18
ANSWER: A
72. Which statement is wrong with Bariatric surgery?
A. Most popular is the Roux-en-Y Gastric Bypass
B. Operation done laproscopically
C. can be the treatmnet of choice for any obesity
D. results in substantial amount of weight loss – close to 50% 0f body weight
ANSWER: C
73. Who demonstrated the mechanism of immunity for which the Nobel Prize was given?
A. Edward Jenner
B. Emil Von Behring.
C. Robert Koch
D. Alexander Flemming.
ANSWER: B
74. Which one of the following is NOT a part of the innate immune system?
A. Mast cells.
B. Complement.
C. Phagocytes.D. T cells.
ANSWER: D
75. Immune complexes cause hypersensitivity by stimulating _______.
A. T-cells.
B. neutrophil invasion.
C. eosinophil invasion.
D. basophil immigration.
ANSWER: B
76. Which of the following immunity is present from birth?
A. Adaptive
B. Specific.
C. Innate.
D. Acquired.
ANSWER: C
77. Allergic contact dermatitis can be diagnosed by ____
A. patch test.
B. complement fixation test.
C. provocation test
D. intradermal skin test.
ANSWER: D
78. Transplanted cells are mainly destroyed by _______.
A. neutrophils.
B. macrophages
C. B-cells.
D. T-cells.
ANSWER: D
79. The fetus can be considered as _______.
A. an isograft.
B. an allograft.
C. a heterograft.
D. a xenograft
ANSWER: B
80. Corneal grafts are not rejected because they _______.
A. do not possess histocompatibility antigens
B. are resistant to lymphocytotoxic activity.C. have no lymphatic drainage
D. are not exposed to antibodies.
ANSWER: C
81. One of the ways by which allograft rejection is prevented is through the administration of
A. antibodies to CD3.
B. IgE
C. anti-interferon antibodies.
D. anti-rhesus antibodies
ANSWER: A
82. Corticosteroids mainly suppress allograft rejection by suppressing _______.
A. macrophage function.
B. T-cell function.
C. antibodies synthesis.
D. neutrophil function
ANSWER: B
83. The major targets of cytotoxic T-cells within a kidney allograft are _______.
A. neutrophils.
B. proximal tubule cells.
C. vascular endothelial cells.
D. macrophages.
ANSWER: C
84. The major clinical problem associated with bone marrow allografts in human is _______.
A. aplastic anemia.
B. allograft rejection.
C. contact dermatitis
D. graft vs host disease
ANSWER: D
85. One mechanism by which tumors evade immunological destruction is _______
A. release of lymphotoxins
B. production of immunosuppressive molecules.
C. altered pathway cytotoxicity.
D. secretion of anticomplementary factors.
ANSWER: B
86. What stimulates rapid and short-lived release of insulin from the pancreas
A. hiazolidinediones
B. Alpha- Glucosidase
C. Meglitinides
D. Biguanides
ANSWER: B
87. Materia medica is wrote by _______________
A. Claudius galen
B. Hippocrate
C. Dioscorides
D. None of the above
ANSWER: B
88. Currently used oral hypoglycemic ,thiazolidinediones include the following ,Except __________________
A. Pioglitazone
B. Rosiglitazone
C. Troglitazone
D. All of the above
ANSWER: A
89. The inherited failure to develop a functioning immune system is called _______.
A. primary immunodeficiency.
B. secondary immunodeficiency.
C. acquired immunodeficiency.
D. X-linked immunodeficiency.
ANSWER: A
90. In combined immunodeficiency disease there is a loss of _______.
A. B- and T- cells.
B. T- and NK- cells.
C. neutrophils and macrophages.
D. eosinophils and neutrophils.
ANSWER: B
91. Which is considered the “gold standard” of existing vaccines?
A. Purified proteins
B. Whole-organism.
C. DNA-based.
D. Inactivated exotoxin.
ANSWER: B
92. Major role of leptin in body weight regulation is isA. to signal statiety to hypothalamus
B. to reduce dietary intake
C. modulation of energy expenditure
D. all the above
ANSWER: D
93. Which of the following is correct with xenograft?
A. Transplant from one region of a person to another region
B. Transplant from one person to another person.
C. Transplant from one species to another species.
D. Transplant from one species to same species.
ANSWER: C
94. Which of the following involves allograft rejection?
A. Helper T cells
B. Veto cells.
C. Cytotoxicity.
D. Cytokines.
ANSWER: B
95. AIDS is a disease that _______.
A. reduces the number of T-cells.
B. is self infectious disease.
C. reduces the number of Helper T-cells.
D. is the result of incapability of forming interferon.
ANSWER: C
96. Triple antigen (D.P.T) is for _______.
A. Diphtheria, Pertusis (whooping cough) and tetanus.
B. polio, rabies and hepatitis.
C. malaria, typhoid and cancer
D. mixture of virus of tetanus, diphtheria and whooping cough.
ANSWER: A
97. ‘Amogha’ is synonym of
A. Aindri
B. Bramhi
C. Patala
D. Haritaki
ANSWER: C98. The fragment that does not belong to the anaphylatoxin is _______.
A. C3a .
B. C3b .
C. C4a .
D. C5a.
ANSWER: B
99. Which tumor is commonly observed in AIDS patients?
A. Melanoma
B. Carcinoma.
C. Kaposi’s syndrome
D. Burkitt’s lymphoma.
ANSWER: C
100. The drug that is used to treat AIDS patients is _______.
A. azidothymidine.
B. tetracycline.
C. cortisone.
D. cyclosporine.
ANSWER: A

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments