Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 3

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 1

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 2

Therapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 3

101. Let likes be treated by “Likes” is basic principle _____________________ medicine
A. Ayurvedic
B. Homoeopathy
C. Unani Tibb
D. Siddha
ANSWER: B
102. The major disadvantage with the active immunization is that it _______.
A. causes prolonged immunity.
B. induces rapid onset of immunity.
C. induces slow onset of immunity.
D. is expensive
ANSWER: C
103. The organism suitable for use in recombinant vaccines is _______.
A. influenza virus.
B. poliovirus.
C. smallpox
D. vaccinia virus.
ANSWER: D
104. In familial hypercholesterolemia, individuals homozygous for the allele causing the disorder completely lack receptors on liver cells that take up cholesterol from the bloodstream. Heterozygotes have one-half the number of receptors while individuals homozygous for the normal allele are phenotypically normal. This is an example of
A. complete dominance.
B. incomplete dominance.
C. codominance.
D. epistasis.
ANSWER: B
105. All of the following are true with regard to IgE EXCEPT _______.
A. an allergy associated immunoglobulin.
B. the least abundant immunoglobulin in the plasma.
C. binds to mast cells.
D. can cross the placental barrier.
ANSWER: D
106. The immunoglobulin Joining chain (J-chain) is _______.
A. only produced by T-Cells.
B. only produced by neutrophils.
C. associated with only multimeric forms of lgM and IgA.
D. associated with IgE for histamine release.
ANSWER: C
107. Class switching of immunoglobulins occurs _______.
A. usually with booster immunizations, going from IgM to IgG.
B. binds complement
C. causes the histamine release.
D. mediates immunoglobulin class switching.
ANSWER: A
108. When a B-cell undergoes immunoglobulin class switching the variable region of the _______.
A. light chain changes, but its constant region remains the same.
B. light chain remains the same, but its constant region changes.
C. heavy chain remains the same but its constant region changes.
D. heavy chain changes but its constant region remains the same.
ANSWER: C
109. Which ministry has launched the first central academic institute and the second ayurvedic college in NE?
A. WCD
B. AgricultureC. AYUSH
D. Science and Technology
ANSWER: C
110. Which of the following cells are cytotoxic?
A. CD4 T cells
B. CD8 T cells.
C. B-cells.
D. T helper 1 or Th1 cells.
ANSWER: B
111. An individual with blood group A will have _______.
A. anti- A antibody.
B. anti- B antibody.
C. anti- A and anti- B antibody.
D. no antibody.
ANSWER: A
112. The interaction between antibody and a particulate antigen results in _______.
A. agglutination
B. precipitation.
C. cross reaction.
D. diffusion.
ANSWER: D
113. Which of the following adipose derived hormones promotes insulin sensitivity in peripheral tissues?
A. Adiponectin
B. Resistin
C. Amylin
D. Leptin
ANSWER: A
114. Albert Coons developed the technique _______.
A. immunofluorescence.
B. immunoprecipitation.
C. radioimmuno assay.
D. ELISA.
ANSWER: A
115. An antibody Fab contains _______.
A. complementarity determining regions.B. H and L chain variable regions.
C. one antigen binding region.
D. all of the above.
ANSWER: D
116. The prozone effect is due to the presence of excess _______.
A. antibody.
B. antigen.
C. ag-ab complex.
D. non specific Ab .
ANSWER: A
117. The immunoglobulin isotype is determined by the _______.
A. antigen specificity.
B. H chain constant region.
C. L chain variable region.
D. number of antigen-binding sites.
ANSWER: B
118. An example of an antigen epitope from an infectious organism would be _______.
A. a. a bacterial endotoxin (LPS) molecule.
B. a fungal cell wall protein.
C. a peptide on the surface of a virus capsid protein
D. all of the above
ANSWER: D
119. A fasting blood glucose test level of _________________ indicates prediabetes.
A. 50 mg/dl to 69 mg/dl
B. 70 mg/dl to 99 mg/dl
C. 100 mg/dl to 125 mg/dl
D. 126 mg/dl or higher on two separate tests
ANSWER: C
120. Human serum IgA is isolated and injected into a rabbit and the newly synthesizing rabbit anti-IgA antibodies will react against all of the following EXCEPT human _______.
A. α chain.
B. IgG.
C. k chain.
D. J chain.
ANSWER: B
121. What ayurvedic system originated as a spiritual practice in the Hindu religion,But has become popular in the west as a form of physical exercise and relaxation?
A. Padabhyanga
B. Yoga
C. Mukhabhyanga
D. Udvartana
ANSWER: D
122. Which of the following are NOT true about antibodies?
A. They fix complement.
B. They occur on the surface of B-lymphocyte.
C. They predominates the primary immune response to antigen.
D. They are molecule with a single, defined amino acid sequence.
ANSWER: D
123. . Individuals unable to make the J protein found in certain immunoglobulins would be expected to have frequent infections of the _______.
A. brain.
B. liver.
C. intestinal tract.
D. pancreas.
ANSWER: C
124. The corticosteroids suppress _______.
A. inflammation.
B. erythema.
C. edema.
D. pain.
ANSWER: A
125. The plasma cells produce _______.
A. B-cell.
B. T-cell.
C. antibodies.
D. cytokines.
ANSWER: C
126. A fasting blood glucose test level of _________________ is considered normal.
A. 50 mg/dl to 69 mg/dl
B. 70 mg/dl to 99 mg/dl
C. 100 mg/dl to 125 mg/dl
D. 126 mg/dl or higher on two separate testsANSWER: B
127. Mula of dharma,artha,kama and moksha is
A. Hitayu
B. Sukhayu
C. Arogya
D. None of these
ANSWER: C
128. The cell adhesion molecule includes _______.
A. selectin.
B. integrin.
C. mucin.
D. all the above.
ANSWER: D
129. ___________ venules are the sites of lymphocyte extravasation.
A. High endothelial.
B. High exothelial.
C. Low endothelial.
D. Low exothelial.
ANSWER: A
130. The monoclonal antibodies are used in _______.
A. western blotting.
B. immuno fluorescence.
C. tumor targeting.
D. all the above.
ANSWER: D
131. The cytokines that are involved in adaptive immunity includes _______.
A. IL-2.
B. IL-4.
C. IL-5.
D. all the above.
ANSWER: D
132. The cytokines that are involved in innate immunity includes _______.
A. IL-12.
B. IL-1.
C. IL-6.D. all the above.
ANSWER: D
133. Bacterial toxic shock is caused by _____
A. bacteria.
B. virus.
C. super antigen.
D. parasites.
ANSWER: C
134. The inactive form of enzyme is called _______.
A. chromogen.
B. zymogen.
C. prozyme.
D. prezyme.
ANSWER: B
135. The plasma cell produces _______.
A. B-cell.
B. antibodies.
C. T-cell.
D. cytokines.
ANSWER: B
136. Tumor suppressor cell encode proteins that _______.
A. inhibit excessive cell proliferation.
B. activate cell proliferation.
C. induce mutation.
D. inhibit the mutation.
ANSWER: A
137. Corticosteroids are suppressing _______.
A. inflammation
B. erythema.
C. edema.
D. pain.
ANSWER: A
138. The hybridoma cells are selected on _____ medium.
A. PEG
B. HAT.C. LAT.
D. selective.
ANSWER: B
139. The transgene are introduced into an animal using _______.
A. retroviral vector.
B. microinjection method.
C. embryonic stem cell method.
D. all the above.
ANSWER: D
140. The retroviral vector can effectively carry the genes up to _______kb.
A. 12.
B. 8.
C. 20.
D. 35.
ANSWER: B
141. Embryonic stem cells are collected from _______.
A. inner cell mass.
B. trophoblast.
C. blastocoel.
D. gastrocoel.
ANSWER: A
142. The transgene containing cells can be selected using thymidine _______. .
A. kinase
B. transferase.
C. phosphorylase.
D. hydroxylase.
ANSWER: A
143. Tridanda are
A. Mana , buddhi , Ahamkara
B. Sattva , Atma , Sharira
C. Sattva , Raja , Tama
D. Dravya , guna , karma
ANSWER: B
144. Who demonstrated the cell mediated immunity?
A. Elie Metchnikoff.B. Elvin Kabat.
C. Von Behring.
D. Louis Pasteur.
ANSWER: A
145. Prevelance of hypercholesterolemia in general population is
A. 1 in 50
B. 1 in 500
C. 1 in 5000
D. 1 in 50000
ANSWER: B
146. The hybridoma cells are selected on _____ medium.
A. PEG.
B. HAT.
C. LAT.
D. selective.
ANSWER: B
147. ype 1 diabetes mellitus was previously called _____.
A. non-insulin-dependent diabetes
B. juvenile-onset diabetes
C. diabetes insipidus
D. adult-onset diabetes
ANSWER: B
148. Having a high blood glucose level is called _____.
A. diabetic ketoacidosis
B. macrosomia
C. hyperglycemia
D. hypoglycemia
ANSWER: C
149. When a pregnant woman develops diabetes mellitus it is called _____.
A. gestational diabetes
B. diabetes insipidus
C. type 1 diabetes mellitus
D. type 2 diabetes mellitus
ANSWER: A
150. Who is traditionally regarded as the founder of Ayurveda?A. Kamadhenu
B. Dhanvantari
C. Airavata
D. Shri Laxmi
ANSWER: B

Previous articleTherapeutic Drugs MCQ Questions and Answers Part – 1
Next articleGeneral Knowledge Questions and Answers – 22
Author and Assistant Professor in Finance, Ardent fan of Arsenal FC. Always believe "The only good is knowledge and the only evil is ignorance - Socrates"
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments